Steun kankeronderzoek. Doe hier een gift
"Ik wilde altijd al voor kinderen zorgen”, vertelt dr. Barbara De Moerloose. “Uiteindelijk ben ik arts-specialist geworden in pediatrische hematologie en oncologie. Mijn plan B was het onderwijs.” Een vraag die dr. De Moerloose (zelf mama van vier) vaak krijgt, is hoe ze het volhoudt op de kinderoncologie. “Mijn antwoord? Kanker bij kinderen is anders dan bij volwassenen. 80 tot 90% geneest! Ondanks die heel spannende periode, groeien die kinderen op tot gezonde mensen, die afstuderen, zelf kinderen krijgen… dat geeft enorm veel voldoening.
Maar inderdaad, er is ook die 10% bij wie het niet goed gaat. En de kankertypes met veel minder goede vooruitzichten.”
Neem JMML, voluit juveniele myelomonocytaire leukemie, de zeer zeldzame kwaadaardige aandoening waarop het onderzoeksteam van dr. De Moerloose in kader van de Grant van Stichting tegen Kanker op focust.
Dr. De Moerloose: “Voor kinderen met JMML is de enige mogelijke behandeling een stamceltransplantatie. Een erg zware behandeling, met overlevingskansen voor JMML rond de 50% en langetermijnbijwerkingen gaande van uitvallende hormoonsystemen en orgaanschade tot onvruchtbaarheid. Op het vlak van behandeling is er dus nog veel verbetering mogelijk.”
“Ons onderzoeksdoel is om kenmerken van leukemiecellen te identificeren die mogelijk nieuwe behandelpistes openen. Zo hebben we in de klasse van de RNA-types (moleculen die essentieel zijn voor de regeling van bepaalde processen op celniveau) 11 lncRNA’s ontdekt die bij JMML-patiëntjes in zeer hoge mate aanwezig zijn.” Voor twee daarvan hebben de onderzoekers een manier gevonden om ze te inactiveren. Eerst in cellijnen en nu zijn ze volop bezig met muizenexperimenten.
“Dit is natuurlijk maar een klein stukje van een zeer moeilijke puzzel. Maar hopelijk kunnen we in een verdere toekomst trials starten bij kinderen en uiteindelijk een stukje van de onzekerheid wegnemen die bij veel jonge gezinnen een leven lang nazindert.”
Hoe Stichting tegen Kanker kinderen met kanker en andere patiënten kan helpen, ontdekt u op www.kanker.be/patiëntenhulp.
Laatst aangepast op: 4/09/2019