Onderzoeker in de kijker | Pr. Karin Vanderkerken

Professor Vanderkerken en haar team zoeken naar effectievere behandelmethoden tegen multipel myeloom, een bloedkanker die zich ontwikkelt vanuit cellen in het beenmerg. Nieuwe therapieën zijn broodnodig, omdat patiënten vaak hervallen na hun eerste behandeling.

Naam: Prof. dr. Karin Vanderkerken
Opleiding: Doctor in de geneeskunde
Beroep: Professor en onderzoeker
Instelling: Faculteit geneeskunde van de VUB, departement Hematologie en Immunologie
Onderzoeksveld: Multipel myeloom, nieuwe behandelingen en immunologie

Multipel myeloom

Multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, is een kwaadaardige bloedkanker die gepaard gaat met een ongecontroleerde woekering van bepaalde witte bloedcellen (de plasmacellen) in het beenmerg.

In België zien we iets meer dan 1 000 nieuwe gevallen per jaar. Daarmee is deze kanker in ons land de tweede meest voorkomende bloedkanker.

Herval beperken

Ondanks de recente ontwikkelingen en de langere levensverwachting, hervallen de meeste patiënten na hun initiële therapie. Bij de huidige behandelmethoden kunnen er namelijk tumorcellen achterblijven in het beenmerg. Na verloop van tijd groeien die terug uit en reageren ze niet meer op klassieke therapieën.

Het team van professor Vanderkerken wil daarom methodes ontwikkelen om die resterende cellen te behandelen. De grote uitdaging is om van multipel myeloom een chronische kanker te maken, die we onder controle kunnen houden door zijn ontwikkeling te stoppen of vertragen met nieuwe medicijnen.

De steun van Stichting tegen Kanker

Dit onderzoeksproject werd geselecteerd na de projectoproep 2012 van de Stichting. De totale steun bedraagt 202 500 euro, gespreid over 3 jaar.