Onderzoeker in de kijker | Prof. Blanpain

Professor Blanpain en zijn ploeg werken op stamcellen voor kanker om kankerdiagnoses te verfijnen en om behandelingen doelgerichter te maken tegen verschillende vormen van kanker.

Naam: Cédric Blanpain
Opleiding: doctoraat Geneeskunde, postdoctoraat aan de Rockefeller Universiteit te New York
Beroep: hoofd van een team dat onderzoek voert naar de humane en moleculaire biologie.
Instelling: Institut de Recherche Interdisciplinaire en Biologie Humaine et Moléculaire (IRIBHM - VUB)

Domein van onderzoek: stamcellen voor kanker

De meeste weefsels in ons organisme vernieuwen zich in de loop van het leven. Dit mechanisme heeft te maken met het bestaan van stamcellen. Deze stamcellen zijn de ‘moedercellen’, omdat de andere cellen in ons lichaam geboren worden uit de stamcellen. Op volwassen leeftijd zorgen stamcellen ervoor dat onze weefsels zich kunnen regenereren of zich kunnen herstellen als ze beschadigd zijn.

Kankerstamcellen

Professor Blanpain en zijn ploeg hebben het bestaan van stamcellen voor kanker al kunnen aantonen. Deze zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor de groei van een tumor, maar ook voor weerstand van een tumor ten opzichte van behandelingen. En ten slotte zouden zij aanwijzingen kunnen leveren over waarom sommige kankerpatiënten kunnen hervallen.

Vandaag bestudeer het onderzoeksteam de rol die kankerstamcellen spelen bij de vorming en groei van een kanker en bij een herval na behandeling. Het doel van hun onderzoek is om kankerdiagnoses te verfijnen en om behandelingen doelgerichter te maken tegen verschillende vormen van kanker.

De steun van Stichting tegen Kanker

In 2008 kreeg professor Blanpain van Stichting tegen Kanker een subsidie van € 320 000 om zijn werk vier jaar lang voort te kunnen zetten.  In 2010 kreeg zijn team een bijkomende subsidie van € 336 000 voor de aankoop van een confocale microscoop. Dat is een uiterst precieze microscoop die nu ter beschikking staat van onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel. Zonder deze microscoop zou professor Blanpain de helft van zijn experimenten niet kunnen uitvoeren hebben.