Alarmsignalen voor kanker

Als onderstaande alarmsignalen hardnekkig zijn (meer dan 2 weken) of zich herhalen, spreek je er best je dokter over aan. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem dat niets te maken heeft met kanker. Alleen je arts is in staat om – via gepaste onderzoeken – te bepalen of een hardnekkige onregelmatigheid te maken heeft met kanker. Aarzel dus niet om hem/haar te raadplegen!

De meest courante alarmsignalen

 1. hardnekkige heesheid of hoest, vooral bij rokers en ex-rokers
 2. moeilijk slikken, vooral bij mensen die roken en alcohol drinken
 3. chronische verandering van de stoelgang (constipatie, diarree of afwisseling van beide)
 4. problemen bij het plassen, vooral bij mannen
 5. gewichtsverlies, vermoeidheid of aanhoudende koorts zonder duidelijke oorzaak
 6. abnormaal bloedverlies (vaginaal buiten de maandstonden of na de menopauze; bloed in de urine, de ontlasting of fluimen; spontaan opduikende blauwe plekken...)
 7. knobbeltje of zwelling, eender waar op het lichaam (teelbal, borst, onder de huid...)
 8. bij vrouwen: een plotselinge verandering van de borst (samentrekking van de huid, uitstroming, roodheid...)
 9. wijziging of verschijning van een pigmentvlek op de huid
 10. niet-genezende wonde in de mond of op de huid
 11.  

Merk op dat leeftijd een risicoverhogende factor is voor kanker. Naarmate men ouder wordt, moet men dus nog attenter zijn voor alarmsignalen.

Geen reden tot paniek

Deze symptomen wijzen niet per se op een kanker. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door een ander gezondheidsprobleem. Om van betekenis te zijn, moeten ze aanhoudend of terugkerend zijn. Hoe dan ook is een raadpleging van je arts aangewezen bij herhaalde en hardnekkinge afwijkingen, ook andere dan diegene uit bovenstaande lijst. 

De best mogelijke reactie: tijdig uw arts raadplegen

Uw arts is de enige die, met de nodige onderzoeken, kan vaststellen of de afwijking te wijten is aan kanker. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar een specialist voor bijkomende opvolging.

Zo verhoogt u uw kansen om sneller een eventuele kanker te ontdekken. En meestal geldt: hoe vroeger de ontdekking, hoe minder ingrijpend de behandeling en hoe meer kans op genezing.

Meer info?

Download de brochure over alarmsignalen hier.

Met wie kunt u erover praten?

Wil u meer informatie over de alarmsignalen of elk ander thema in verband met kanker? Bel dan gratis en anoniem naar Kankerinfo op het nummer 0800 15 802. Professionele hulpverleners luisteren er naar u, elke werkdag van 9 tot 18 u.

Laatst aangepast op: 15/12/2017

Getuigenissen

Ontdek waarom mevrouw Peetroons 'Vriend van de Stichting' is gewordenLees verder