Stichting tegen Kanker nam deel aan verschillende gesprekken ter voorbereiding van het Nationaal Kankerplan. Ze was dan ook heel verheugd toen het 'Nationaal Kankerplan' officieel werd opgestart. Het is een ambitieus project van lange adem dat van de strijd tegen kanker een grote prioriteit maakt wat de volksgezondheid in ons land betreft. Het Nationaal Kankerplan voldoet aan een nood aan coördinatie op verschillende vlakken: preventie, opsporing, diagnose, behandelingen, ...
Preventie zou op termijn 30 % van de kankers kunnen voorkomen. Maar iedereen zal inspanningen moeten leveren als we dat streefdoel snel willen inlossen. Zoiets vereist immers:
Ook de inspanningen op het vlak van opsporing mogen niet verslappen. Dit is onmogelijk zonder:
De vooruitgang is niet te stuiten. Multidisciplinariteit is onontbeerlijk geworden in de bepaling, toepassing en opvolging van de behandelingsstrategieën. De toenemende individualisering van de behandelingen en hun stijgende kostprijs vragen om de organisatie en erkenning van Uitmuntendheidscentra door de overheid.
Onze medeburgers, die een efficiënt gezondheidssysteem gewend zijn, koesteren terecht verwachtingen op het vlak van de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorgen.
Zonder nog maar de broodnodige financiële inspanningen ter ondersteuning van het fundamenteel, klinisch of translationeel onderzoek te vergeten ...
Bij een dertigtal belangrijke maatregelen van het eerste Nationaal Kankerplan vinden we een reeks domeinen waarin de Stichting een actieve rol speelt: