Er zijn tal van privémaatschappijen die een hele waaier aan verzekeringen aanbieden (zoals hospitalisatieverzekeringen, verzekeringen gewaarborgd inkomen, schuldsaldoverzekeringen enzovoort).
Als je vóór je kankerdiagnose nog geen bijkomende privéverzekering had, dan is de kans heel groot dat de verzekeringsmaatschappijen je ofwel een premietoeslag doen betalen of je eenvoudigweg weigeren.
Om een goede verzekering te kiezen, vergelijk je het best volgende zaken:
De Vlaamse zorgverzekering is een initiatief van de Vlaamse regering. Deze verzekering geeft maandelijkse financiële steun aan zwaar zorgbehoevende personen. Ze komt tussen in niet-medische kosten (huishoudhulp enzovoort).
Deze verzekering is verplicht voor alle inwoners van het Vlaamse Gewest die ouder zijn dan 25 jaar en is optioneel voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, of ze nu Franstalig of Nederlandstalig zijn.
In de verschillende gemeenschappen en gewesten in ons land zijn er instanties die personen met een handicap willen helpen om zo vlot als mogelijk te kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Zo kunnen de Vlamingen en de Nederlandstalige Brusselaars hiervoor terecht bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).
Het is de taak van al deze instanties om je te informeren, te begeleiden en (financieel) te steunen zodat je zo zelfstandig mogelijk kunt leven.
De website van de FOD Sociale Zekerheid bevat een schat aan informatie:
Voor informatie over je eigen gewest kun je terecht bij de sociale dienst van je ziekenfonds of op deze websites:
Personen met een (arbeids)handicap die op zoek zijn naar een job, kunnen beroep doen op de VDAB via www.vdab.be/arbeidshandicap, via het gratis nummer 0800 30 700 of via de werkwinkel bij jou in de buurt.
Woon je in een Vlaamse gemeente? Dan is het interessant om weten dat je onder bepaalde voorwaarden specifieke steun kunt krijgen, zoals de bijzondere bijstand, het toiletpasje, de gemeentelijke mantelzorgpremie en de toelage incontinentiemateriaal.
Klop aan bij het gemeenthuis of het OCMW – zij geven je tekst en uitleg over de bestaande premies en steunmaatregelen.