Coherente ondersteuning voor thuisverzorgde patiënten | Stichting tegen Kanker

Coherente ondersteuning voor thuisverzorgde patiënten

Social Grants 2015-laureaat

Door wie? Institut Roi Albert II, Cliniques Universitaires St-Luc, Brussel (projectcoördinator: Frederic Maddalena)

Realisatieduur: januari 2016 (start) – december 2017 (einde)

Voor wie? Kankerpatiënten die via orale therapie (o.a. chemo- en hormonale therapie) behandeld worden

‘Patient empowerment’ binnen coherente ondersteuning voor thuisverzorgde patiënten

In het huidige oncologische zorglandschap rijzen steeds meer stemmen tegen de – nog al te vaak dominante – visie op patiënten als afhankelijke hulpbehoevenden die de behandelingen van het zorgteam op een passieve manier ontvangen; en voor de – meer constructieve – benadering van de patiënt (en zijn/haar naasten) als eigenmachtige individuen die de tools in handen (kunnen) hebben om actief bij te dragen aan hun eigen genezingsproces; vooral in het licht van orale behandeltrajecten, die steeds vaker thuis kunnen doorgaan. Deze laatste visie kadert in de zogenaamde ‘patient empowerment’-stroming en is de stuwkracht achter het huidige project.

Binnen dit innovatieve project sloegen de coördinerend verpleegkundigen voor oncologische zorg, de verantwoordelijke oncologen en de interdisciplinaire equipes van de universitaire klinieken St-Luc Brussel, de handen ineen om een programma te ontwikkelen voor kankerpatiënten onder orale therapie. Reagerend op de vaak gehoorde klacht van patiënten en naasten over de vaak ‘versnipperde’ (niet op elkaar afgestemde) zorgmodules, zowel binnen als buiten het ziekenhuis, en ingaand op bovengenoemde draagkracht van individuen, viseert dit programma de autonomie (of empowerment) van patiënten op een coherente manier te ondersteunen. Via dit programma wordt de patiënten en hun naasten de kennis en competenties in handen gegeven om op een meer autonome manier de gestelde therapiedoelen te bereiken, wat aanzienlijk bijdraagt tot hun algeheel welzijn en kwaliteit van leven. Het programma is een rijkelijk educatief instrument dat coherente, deskundige informatie bevat over de diagnose, behandeling, impact op het dagelijks leven, verschillende psychosociale belevingsaspecten, ‘auto-diagnose’ van belangrijke neveneffecten en wanneer contact op te nemen met professionele hulpverleners. Het instrument werkt op die manier coördinerend doorheen het hele zorgtraject. Zowel patiënten als zorgpersoneel worden via interactieve workshops goed geïnformeerd en deskundig begeleid in een adequaat gebruik van het instrument.

Bekijk al de Social Grants 2015-laureaten

Laatst aangepast op: 7/03/2017

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder