Herbronning van families getroffen door de kanker van een kind | Stichting tegen Kanker

Herbronning van families getroffen door de kanker van een kind

Social Grants 2015-laureaat

Door wie? Vzw Casa Clara, onder leiding van projectcoördinator Fanny Calcus
Realisatieduur: januari 2016 (start) – december 2017 (einde)
Voor wie? Gezinnen getroffen door de kanker van een kind

Rust, verademing en herbronning als noodzakelijke zelfzorg tijdens belastende zorgperiodes

Met de intentie een noodzakelijk complement te bieden voor de vele bestaande initiatieven ter ondersteuning van het psychosociaal welzijn van kinderkankerpatiënten, richt dit project zich hoofdzakelijk op de (vaak te weinig onderkende) zorgbehoeftes van ouders en broer(s)/zusje(s) die, in het licht van de primaire zorg voor het zieke kind, vaak te weinig attentief zijn voor hun eigen persoonlijk welbevinden. Primair gericht op de zorg voor en overleving van het kankerpatiëntje, plaatsen ouders en brussen veelal alle zelfzorg tussen haakjes. Niet zelden voelen ze zich schuldig bij de wens naar een rustpauze in deze woelige tijden. 

De zorgequipe betrokken in het huidige project poogt deze gevoelens te counteren door ouders en brussen van kankerpatiënten te wijzen op de noodzakelijkheid van aandacht voor het persoonlijk welzijn. Ze onderlijnt tevens de constructieve meerwaarde van dit proces van verademing en herlading voor een sterkere hervatting van de zorg voor het kind. Zorg dragen voor zichzelf draagt immers (on)rechtstreeks bij tot een kwalitatieve zorg voor een geliefde.

Met behulp van de Social Grant organiseert het zorgteam maandelijks verschillende, financieel laagdrempelige types van verademing en herbronning, gesitueerd binnen een rustgevend kader buiten de ziekenhuissetting, waarbij respect voor de zorgbehoefte van elk individu centraal staat. Gelokaliseerd in een groene omgeving, biedt vzw Casa Clara een divers aanbod waaruit ouders en brussen, afhankelijk van hun momentane wensen, kunnen kiezen: een fitnessruimte, leeshoek, ontspanningszaal, infraroodcabine, massages, yoga en een tuin-gelegen jacuzzi. Op aanvraag bestaat ook de mogelijkheid tot overnachting(en) in één van de rustgevend ingerichte kamers van het huis.
Naast individuele dagvisites of nachtelijke verblijven voor de ouders (als koppel, individueel of begeleid door een vriend/vriendin), vinden er ook gezamenlijke familiedagen plaats onder kankerpatiëntjes en hun gezin. Hierin neemt de kans om intieme ervaringen uit te wisselen met lotgenoten een belangrijke plaats in, en kunnen kinderen (zowel patiënten als brussen, die delen in de familiale stress en kampen met hun eigen angsten, vragen en noden) bovendien genieten van ludieke activiteiten en creatieve therapie-ateliers buiten de ziekenhuissetting. 

Lees meer

Bekijk al de Social Grants 2015-laureaten

Laatst aangepast op: 8/03/2017

Getuigenissen

“Toen mijn vrouw onlangs te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, kwam de ziekte opeens wel heel dichtbij… Nochtans steunen we de Stichting al jaren, omdat we het belangrijk vinden een steentje bij te dragen en omdat de Stichting op een ethisch verantwoorde manier fondsen werft. Ik was dan ook meteen gewonnen voor het concept ‘Vriend van de Stichting’. Als je als Stichting weet waarop je kan rekenen, kun je beter plannen en nog meer vooruitgang helpen boeken. Het gaat maar om een klein bedrag, maar alle beetjes helpen.”Lees verder