Het Belgische gezondheidszorgsysteem is een van de beste ter wereld. Het berust op het principe van de solidariteit en is toegankelijk voor alle burgers (op enkele zeldzame uitzonderingen na). Er bestaan bovendien talloze maatregelen die verzekeren dat zelfs de armste mensen niet uit de boot vallen.
Het RIZIV en de ziekenfondsen (ook wel mutualiteiten genoemd) zijn de hoofdrolspelers in dit verhaal.
De Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) is een openbare federale instantie. Het RIZIV is verantwoordelijk voor de verplichte ziekteverzekering en -uitkeringen, maar het zijn de mutualiteiten die zich hier in de praktijk mee bezighouden:
Bovendien kun je bij het ziekenfonds terecht als je op zoek bent naar een aanvullende verzekering of een hospitalisatieverzekering. Hieronder leggen we het verschil tussen de 3 verzekeringen verder uit waarvan je gebruik kunt maken als je verbonden bent aan de sociale zekerheid.
Iedereen die onderworpen is aan de sociale zekerheid heeft recht op deze verzekering. Ze garandeert een (gedeeltelijke of volledige) terugbetaling van je medische kosten, je medicatie en je ziekenhuiskosten. Hiervoor bestaan officiële RIZIV-tarieven die door alle mutualiteiten worden gebruikt. Als je om één of andere reden gedurende een langere periode niet kunt werken, garandeert deze verzekering ook een compensatie – deze noemen we het vervangingsinkomen – om je loonverlies wat te verzachten.
Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een aanvulling op de verplichte verzekering. De aanvullende verzekering vergoedt bepaalde kosten die niet door de verplichte verzekering worden terugbetaald. Iedere mutualiteit beslist zelf hoeveel deze aanvullende verzekering kost en welke voordelen ze biedt. Elke mutualiteit heeft dus een ander aanbod. Raadpleeg hier alle voordelen van de aanvullende verzekeringen.
Noch de verplichte verzekering, noch de aanvullende verzekering betalen de volledige kost van een ziekenhuisopname terug. Daarom is een hospitalisatieverzekering interessant. Deze verzekering biedt een bredere terugbetaling van de overblijvende kosten die jij nog moet betalen (persoonlijk aandeel) nadat de andere verzekeringen een deel hebben terugbetaald. Ook hier bepaalt iedere mutualiteit zelf hoeveel een hospitalisatieverzekering bij hen kost en wat je ervoor in ruil krijgt.
Of je nu in dienst bent bij een bedrijf als loontrekkende, werkt als zelfstandige, werkloos bent of studeert, je hebt altijd recht op een aantal terugbetalingen of uitkeringen, op voorwaarde dat je in orde bent met de sociale zekerheid. Als dit niet het geval is, neem dan contact op met de sociale dienst van een ziekenfonds naar keuze. Daar zal men je vertellen wat je moet doen om je situatie in orde te brengen.
Om de informatie over de voordelen overzichtelijk te maken, heeft de Stichting tegen Kanker alle voordelen van Socialistische, Christelijke en onafhankelijke Mutualiteiten opgelijst. De voordelen van de Liberale en Neutrale mutualiteiten zullen ook binnenkort opgelijst worden.
Deze lijsten zijn onderhevig aan wijzigingen. Wij raden dus u aan om u altijd te informeren bij uw mutualiteit. Deze info is niet bindend: de Stichting tegen Kanker garandeert niet de kwaliteit van de diensten die geleverd zijn door deze organisaties.
Wij hebben de grootste zorg besteed aan het opmaken van deze lijst, maar als u fouten vaststelt, aarzel niet ons die te signaleren.