“Kanker ... hoe vertel ik dat aan de kinderen?”

Kindvriendelijk communiceren over kanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 60 000 mensen in België de diagnose van kanker. Naar schatting treft de ziekte ongeveer 2 000 jongvolwassenen met een gezin. Het welzijn van de kinderen is voor hen vaak een belangrijke zorg. 

Uit wetenschappelijk onderzoek (Gazendam-Donofrio et al., 2007) blijkt dat je kinderen best kunt betrekken bij de gebeurtenissen. Kinderen voelen immers dat de situatie binnen het gezin verandert na een diagnose, zelfs al praat je niet over de ziekte.

Verder blijkt uit onderzoek (van Thastum et al., 2008) en ervaring dat kinderen die informatie ontvangen over de ernst van de ziekte en de gevolgen van de behandelingen, minder angst en problemen achteraf ontwikkelen. Het stopt trouwens niet bij communiceren met kinderen zelf. Heeft een ouder kanker, dan kan het bijvoorbeeld ook aangewezen zijn om dat te bespreken met de leerkracht. Zo weet die waarom het kind eventueel minder presteert of zich anders gedraagt.

Kinderen en jongeren begrijpen en betrekken is niet makkelijk

Communicatie speelt een zeer belangrijke rol in het verwerkingsproces van kinderen. Maar kinderen verschillen onderling erg in hun noden en reacties. Er zijn kinderen die heel veel willen weten, die heel veel vragen stellen over de ziekte. Er zijn kinderen die er bijna niets van willen weten, die zich er heel erg voor afsluiten. De vragen van kinderen kunnen heel direct zijn: “Wordt mama kaal? Gaat papa dood? Is het mijn schuld dat mama ziek is geworden?” 

Handige boekenlijst

Er bestaat vandaag de dag ook een heel aanbod van kinderboeken omtrent kanker die kunnen helpen om de ziekte bespreekbaar te maken.

Download de boekenlijst in pdf hier

Lees hier het artikel uit het maandblad Psychologies: Mama, waarom is je hoofd bloot?

Getuigenissen

“Mijn verhaal begon enkele dagen na nieuwjaar, wanneer iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid wenst. Ik voel een minuscuul bolletje in mijn borst, te vergelijken met een kleine rijstkorrel. Ik ben in verlof, dus ik ga dezelfde dag naar mijn dokter. Zij voelt niets, maar schrijft me voor alle zekerheid toch een echografie voor.Lees verder