Een reis maken tijdens of na je behandeling, jezelf een kleine adempauze gunnen, wat nieuwe zuurstof opdoen: het kan bijzonder heilzaam zijn.
Hou bij de keuze van je bestemming en je verblijfplaats echter rekening met je behandelingen en met de mogelijke effecten ervan op je fysieke toestand.
Een reis voorbereiden
Als je een reis voorbereidt, denk je natuurlijk best aan je medicijnen. Je reisgenoten inlichten over je medische situatie is ook wenselijk, zeker als je bijzondere behoeftes hebt (zijn er dingen die je niet mag eten, heb je bepaalde zorgen nodig ...). Het is voor jezelf comfortabel als je nu en dan je zorgen kan delen met je reisgezellen. Als je hierover niet transparant communiceert zouden mensen zichzelf vragen kunnen stellen en vaak is de fantasie erger dan de werkelijkheid.
Enkele praktische tips
- vraag eerst en vooral aan je huisarts of reizen kan in jouw toestand.
- Zoek op voorhand uit in welk medisch centrum of ziekenhuis dichtbij je vakantiebestemming je terecht kunt voor eventuele medische verzorging. Raadpleeg hiervoor je oncoloog.
- Breng je mutualiteit en adviserend arts steeds op de hoogte van je reisplannen.
- Overleg met je dokter of je gezondheid een (verre) reis toelaat.
- Vraag op voorhand je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze zorgt ervoor dat je in de landen van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Liechtenstein en Australië toegang krijgt tot dringende medische verzorging.
- Bekijk samen met je dokter of je bepaalde medicatie moet meenemen, en of deze voorhanden is ter plaatse.
- Moet je op bepaalde uren je medicatie innemen, houd dan rekening met het uurverschil tussen je thuisland en je vakantieland.
- Reis je per vliegtuig, weet dan dat je in je handbagage medicatie of voedingssupplementen mag meenemen voor tijdens de vlucht. Je bent wel verplicht om dit te rechtvaardigen aan de hand van een doktersattest. Je reisagent kan je de nodige informatie geven over de regels rond handbagage.
Tal van organisaties bieden speciale vakantieformules aan
- Rode Kruis: biedt een waaier aan aangepaste vakanties – zie www.rodekruis.be.
- Kom op tegen Kanker: organiseert jaarlijks vakanties voor volwassenen, jongeren en kinderen – op maat! Meer info op www.vakantiekamp.be of www.komoptegenkanker.be.
- Villa Rozerood: een zorgcentrum voor zieke kinderen, hun ouders, broers, zussen en naasten die nood hebben aan een adempauze. Rust, ontspanning, herbronning en steun staan hier centraal. Neem een kijkje op www.villarozenrood.be.
- Het Huis voor Respijtzorg van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: in dit huis nemen professionele zorgverleners en vrijwilligers de zorg voor een ziek kind even over van de naasten van het kind als die een adempauze of zelf verzorging of hulp nodig hebben. Meer info vind je op www.maisonderepit.be.
- Je ziekenfonds: sommige ziekenfondsen hebben herstelcentra waar je kan verblijven en organiseren vakanties voor zieke kinderen en volwassenen. Vraag ernaar bij je ziekenfonds.
De chemotherapie voortzetten in het buitenland
Sinds 1 mei 2010 heb je de mogelijkheid om je chemotherapie in het buitenland voort te zetten, tijdens je vakantie in Europa.
Voorwaarde: je moet in België met je behandeling gestart zijn (Europese wetgeving). Vraag meer informatie bij je ziekenfonds.
Voor je vertrek
Denk eraan:
- vraag een kopie van je medisch dossier
of
- vraag je oncoloog om contact te nemen met het centrum in het buitenland dat de behandeling gaat voortzetten.
Bijstand in het buitenland
Contact?
Je ziekenfonds heeft je een Europese ziekteverzekeringskaart geleverd met daarop het telefoonnummer van de bijstandscentrale. Bel dit nummer als een ziekenhuisopname nodig is. Normaal is deze centrale 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken.
Let op!
Jij en je gezin hebben tijdens je verblijf in het buitenland recht op medische bijstand. De voorwaarden voor deze bijstand kunnen echter verschillen van het ene ziekenfonds tot het andere. Vraag inlichtingen!