Header_Schaduwkinderen

Schaduwkinderen

Met deze term verwijzen we naar de broers en zussen van kinderen met kanker. Ze leven in zekere zin in de schaduw van de zieke en krijgen dus misschien niet evenveel aandacht. Toch heeft de ziekte ook een immense invloed op hun leven ... Het gezin werkt immers niet meer zoals tevoren. Vader en moeder zijn misschien minder beschikbaar en misschien moeten deze kinderen plots veel zelfstandiger worden. Deze groep wordt in de literatuur soms ook de brussen genoemd.

Ook hier is voor de leerkrachten een belangrijke rol weggelegd. Ze zijn de eersten om te merken dat er iets niet goed zit op school, om een mogelijk alarmsignaal op te vangen dat altijd ernstig moet worden genomen. Ze kunnen de ouders dan op de hoogte brengen en ze helpen een oplossing te zoeken.

De Stichting tegen Kanker kent dit fenomeen maar al te goed. Daarom organiseert ze in samenwerking met de grootste oncopediatrische centra in België en een Mechelse vereniging (Kinderkankerdag VZW) een dag voor het gezin van zieke kinderen in de dierentuin van Planckendael. Voor één keer zien broers en zussen een activiteit niet aan hun neus voorbijgaan omdat hun broer of zus ziek is, maar kan het hele gezin dankzij hem/haar van een leuke dag genieten!

Getuigenissen

“Ik wou na mijn pensioen nog iets doen. Ik wou me nuttig voelen, bezig zijn met andere mensen en hen mijn tijd geven. Aangezien ik al opleidingen had gevolgd in massage- en psychofysieke therapie, was ik onmiddellijk geïnteresseerd in het werk als schoonheidsconsulente. Ik besloot om de lessen te volgen en vrijwilliger te worden voor Stichting tegen Kanker. Je moet natuurlijk graag en regelmatig naar het ziekenhuis gaan en voeling hebben met communiceren via aanrakingen. Ik heb me ook over mijn angsten voor deze ziekte moeten heen zetten.”Lees verder