De beste voeding bij kanker is een gezonde en evenwichtige voeding | Stichting tegen Kanker

De beste voeding bij kanker is een gezonde en evenwichtige voeding

NIET NOODZAKELIJK

Het is wetenschappelijk bewezen dat een gezonde en evenwichtige voeding kan helpen beschermen tegen kanker, en ook na kanker tegen herval en een nieuwe kanker.

Tijdens de kankerbehandeling kan een gezonde en evenwichtige voeding helpen om minder bijwerkingen van de behandeling te ondervinden, doordat het lichaam in betere conditie blijft.

MAAR kanker en kankerbehandeling kunnen bepaalde klachten en bijwerkingen (vermoeidheid, misselijkheid, smaakverandering, afkeer van bepaalde voedingsmiddelen...) geven, die het behoud van een gezond of zelfs je ‘gewone’ voedingspatroon bemoeilijken. 

Een achteruitgang van de voedingstoestand kan snel tot gewichtsverlies leiden, en zo tot ondervoeding. Het is bewezen dat ondervoeding het effect van de behandeling kan verminderen, bijwerkingen doet toenemen en de levenskwaliteit vermindert. Om ondervoeding tijdens de behandeling te voorkomen of af te remmen, is voldoende calorieën en eiwitten innemen een prioriteit. Dat die dan afkomstig zijn uit minder gezonde voeding, is van ondergeschikt belang. Nadien kan dan weer overgeschakeld worden op een gezonde, evenwichtige voeding.

Hier lees je alles over voeding bij kanker >>

Laatst aangepast op: 22/10/2018

Getuigenissen

Stéphanie heeft al zes jaar een hersentumor. Haar kracht om door te zetten, komt diep uit haar binnenste, maar ook haar vrienden en familie geven veel energie. De boodschap van Stéphanie: geniet met volle teugen van elke dag.Lees verder