Ik heb kanker en overgewicht, ik moet op vermageringsdieet

Ik heb kanker en overgewicht, ik moet op vermageringsdieet

NIET NOODZAKELIJK

Een kanker en/of de behandeling ervan kan voedingsproblemen en/of gewichtsverlies in de hand werken. Tenzij je oncoloog anders aangeeft, is het daarom niet aan te raden tijdens de behandeling een vermageringsdieet te volgen. Daarmee wacht je best tot de behandeling achter de rug is.

Heb je geen last van gewichtsverlies door de kanker en de behandeling, heb je overgewicht en wil je toch wat gewicht verliezen? Vraag je oncoloog dan of dat kan tijdens de behandeling. Vermager sowieso niet meer dan 1 kg per week.

Borstkanker vormt een uitzondering op deze regel.

Overgewicht bij borstkanker wordt in verband gebracht met een hoger risico op een nieuwe kanker van volgende types: dezelfde of de andere borst, het baarmoederslijmvlies, de dikkedarm en endeldarm.

Daarom is het voor mensen met borstkanker die met overgewicht kampen, interessant om gewichtstoename tijdens en na de behandeling te vermijden. Evolueren naar een normaal gewicht is het meest aangewezen, maar nooit op eigen houtje: een te snel of te groot gewichtsverlies kan het effect van de behandeling beïnvloeden. In oncologie gespecialiseerde diëtisten kunnen voor begeleiding zorgen, zowel bij gewichtscontrole als gewichtsverlies. In onze adressengids vindt u een diëtist oncologie in uw buurt of in het ziekenhuis waar u in behandeling bent.

Hier lees je meer over voeding bij kanker >>

Getuigenissen

Vermoeidheid, vermageren ... Na enkele medische onderzoeken, valt de diagnose: myeloom. Eerst kon Thierri zich er niet bij neerleggen. Maar hij is erin geslaagd om zijn dagelijkse leven toch aan te passen. Vooral de steun van vrienden en familie heeft hem daarbij geholpen. De boodschap van Thierri: hoop!Lees verder