Pompelmoes beïnvloedt de werking van chemotherapie | Stichting tegen Kanker
Pompelmoes beïnvloedt de werking van chemotherapie

Pompelmoes beïnvloedt de werking van chemotherapie

DAT KAN​

Pompelmoes beïnvloedt de werking van bepaalde geneesmiddelen. Meestal gaat het om een versterking, maar dat is zeker geen positief iets! Een dergelijke beïnvloeding heet een “interactie”.

Een interactie tussen pompelmoes en medicatie is vooral gekend bij geneesmiddelen tegen allergieën en hart- en vaatziekten, en bij immuniteitsonderdrukkende middelen.

Rond geneesmiddelen bij kanker, zoals chemotherapie en hormoontherapie, zijn er weinig klinische studies (bij mensen) beschikbaar. Meestal gaat het om laboratoriumstudies, al dan niet bij dieren. Dezelfde studies bij de mens geven niet noodzakelijk hetzelfde resultaat.

Toch is het theoretisch wel mogelijk dat pompelmoes ook het effect van bepaalde kankerbehandelingen kan beïnvloeden (en bijvoorbeeld ook de bijwerkingen kan versterken).

Daarom zijn voedingssupplementen van pompelmoes(extracten) af te raden tijdens chemotherapie. Wat de consumptie van pompelmoes (en van kruisingen, zoals pomelo) via de voeding betreft, moet je nagaan of er een interactie kan optreden. Check daartoe de bijsluiter van je medicijnen en vraag raad aan je arts of apotheker

Voor sinaasappels, mandarijnen en citroenen lijkt er geen probleem.

Laatst aangepast op: 15/02/2017

Getuigenissen

"Ik sla me erdoor omdat ik vertrouwen heb in mijn toekomst. Ik geniet van elk huidig moment en denk aan alle momenten die ik zeker en vast nog ga meemaken.”Lees verder