Pompelmoes beïnvloedt de werking van chemotherapie

Pompelmoes beïnvloedt de werking van chemotherapie

DAT KAN​

Pompelmoes beïnvloedt de werking van bepaalde geneesmiddelen. Meestal gaat het om een versterking, maar dat is zeker geen positief iets! Een dergelijke beïnvloeding heet een “interactie”.

Een interactie tussen pompelmoes en medicatie is vooral gekend bij geneesmiddelen tegen allergieën en hart- en vaatziekten, en bij immuniteitsonderdrukkende middelen.

Rond geneesmiddelen bij kanker, zoals chemotherapie en hormoontherapie, zijn er weinig klinische studies (bij mensen) beschikbaar. Meestal gaat het om laboratoriumstudies, al dan niet bij dieren. Dezelfde studies bij de mens geven niet noodzakelijk hetzelfde resultaat.

Toch is het theoretisch wel mogelijk dat pompelmoes ook het effect van bepaalde kankerbehandelingen kan beïnvloeden (en bijvoorbeeld ook de bijwerkingen kan versterken).

Daarom zijn voedingssupplementen van pompelmoes(extracten) af te raden tijdens chemotherapie. Wat de consumptie van pompelmoes (en van kruisingen, zoals pomelo) via de voeding betreft, moet je nagaan of er een interactie kan optreden. Check daartoe de bijsluiter van je medicijnen en vraag raad aan je arts of apotheker

Voor sinaasappels, mandarijnen en citroenen lijkt er geen probleem.

Getuigenissen

Christiane, en rémission d'un cancer du sein
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In België krijgen elk jaar ongeveer 10 000 vrouwen de diagnose te horen. In realiteit dekt de term ‘borstkanker’ verschillende types borsttumoren, met een uiteenlopende diagnose, behandeling en genezingskans. Christiane vertelt haar verhaal.Lees verder