Soja in de voeding mag bij borstkanker

Soja in de voeding mag bij borstkanker

WAAR

Al geruime tijd circuleert het gerucht dat soja in de voeding bij vrouwen met borstkanker de ontwikkeling ervan zou bevorderen. Dat is niet zo. Onderzoek toonde aan dat de consumptie van soja via de voeding het borstkankerrisico niet verhoogt. Ook na borstkanker is de consumptie van soja via de voeding geen probleem. Bij vrouwen met borstkanker na de menopauze, en vrouwen met hormoonreceptor-negatieve borstkanker, zou de kans op een nieuwe borstkanker zelfs lager zijn, en de prognose beter. Bij vrouwen met hormoonreceptor-positieve borstkanker, die hormoontherapie krijgen, heeft inname van soja via de voeding geen nadelige gevolgen.

Opletten met sojasupplementen

Toch is een belangrijke nuance nodig: voedingssupplementen met soja zijn immers af te raden. Zij kunnen mogelijk het risico op hormoongevoelige borstkanker verhogen.

Onze tips

  • Gebruik 1 à 2 maal per dag een sojaproduct in de voeding (uitsluitend positief effect, geen gevaar voor overconsumptie)
  • Vervang vlees bij de hoofdmaaltijd en als broodbeleg regelmatig door vegetarische alternatieven, zoals bereidingen op basis van soja, zoals tofu of  tempeh, en verwerkt onder de vorm van burgers, blokjes, gehakt)
  • Gebruik miso (sojabouillon) in plaats van klassieke bouillon, voor bijvoorbeeld soepen.
  • Neem geregeld een sojadrink, -yoghurt, of andere bereiding op basis van soja als tussendoortje. In de afdeling of winkel met natuurvoeding vind je ook bijvoorbeeld edamame bonen (jonge sojabonen) onder de vorm van een snack.
  • De naam ‘sojascheuten’ is misleidend: eigenlijk betreft het scheuten van de mungboon, niet van de sojaboon. Sojascheuten hebben niet dezelfde eigenschappen als (de producten afkomstig van) de sojaboon.
  • Wil je weten hoe je jouw voeding naar een meer plantaardige voeding kan laten evolueren? www.plantaardigplan.be helpt je een handje!

Hier lees je meer over voeding bij kanker >>

Getuigenissen

“Mijn verhaal begon enkele dagen na nieuwjaar, wanneer iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid wenst. Ik voel een minuscuul bolletje in mijn borst, te vergelijken met een kleine rijstkorrel. Ik ben in verlof, dus ik ga dezelfde dag naar mijn dokter. Zij voelt niets, maar schrijft me voor alle zekerheid toch een echografie voor.Lees verder