Vasten verbetert het effect van chemotherapie | Stichting tegen Kanker
Vasten verbetert het effect van chemotherapie

Vasten verbetert het effect van chemotherapie

ONVOLDOENDE BEWIJSKRACHT

Jeûne et chimio - Vast en chimioDe meeste wetenschappelijke studies die het verband tussen vasten en kanker bestudeerden, gebeurden in het laboratorium in glazen schaaltjes met daarin kankercellen of op dieren

Op die manier werd onderzocht of vasten de tumorgroei vermindert, de klassieke behandeling verbetert, of de bijwerkingen vermindert. Sommige resultaten zijn veelbelovend, vooral bij intermittent vasten (dat betekent dat men niet constant vast). 

Studies bij mensen zijn nodig om dit verder te onderzoeken. Momenteel loopt in het Verenigd Koninkrijk een dergelijke klinische studie bij vrouwen met borstkanker in vergevorderd stadium.

Heb je kanker, ga dan in ieder geval niet op eigen houtje hiermee experimenteren. Kanker en/of de behandeling (en haar bijwerkingen) ervan, leiden vaak tot voedingsproblemen, ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding. 

Van ondervoeding is wél al wetenschappelijk bewezen dat ze het effect van de behandeling kan verminderen, bijwerkingen doet toenemen en de levenskwaliteit vermindert. Daarom moet ondervoeding absoluut vermeden of aangepakt worden. Op dat moment is het van belang om voldoende energie en eiwitten te blijven opnemen. 

Laatst aangepast op: 11/01/2017

Getuigenissen

Legaat
Jacqueline heeft pretoogjes en ademt levensvreugde uit. Ondanks de vele beproevingen op haar pad, heeft ze altijd iets positiefs te melden wanneer ze de deur opent van haar appartement in Brussel, waar ze samen met haar man in 1971 introk. Ze kregen geen kinderen, maar zagen veel van de wereld en genoten van het leven. Elke keer als ze op reis gingen, dacht Jacqueline eraan om een briefje op tafel te leggen, voor het geval er iets zou gebeuren.Lees verder