Vasten verbetert het effect van chemotherapie

Vasten verbetert het effect van chemotherapie

ONVOLDOENDE BEWIJSKRACHT

Jeûne et chimio - Vast en chimioDe meeste wetenschappelijke studies die het verband tussen vasten en kanker bestudeerden, gebeurden in het laboratorium in glazen schaaltjes met daarin kankercellen of op dieren

Op die manier werd onderzocht of vasten de tumorgroei vermindert, de klassieke behandeling verbetert, of de bijwerkingen vermindert. Sommige resultaten zijn veelbelovend, vooral bij intermittent vasten (dat betekent dat men niet constant vast). 

Studies bij mensen zijn nodig om dit verder te onderzoeken. Momenteel loopt in het Verenigd Koninkrijk een dergelijke klinische studie bij vrouwen met borstkanker in vergevorderd stadium.

Heb je kanker, ga dan in ieder geval niet op eigen houtje hiermee experimenteren. Kanker en/of de behandeling (en haar bijwerkingen) ervan, leiden vaak tot voedingsproblemen, ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding. 

Van ondervoeding is wél al wetenschappelijk bewezen dat ze het effect van de behandeling kan verminderen, bijwerkingen doet toenemen en de levenskwaliteit vermindert. Daarom moet ondervoeding absoluut vermeden of aangepakt worden. Op dat moment is het van belang om voldoende energie en eiwitten te blijven opnemen. 

Getuigenissen

Heleen Van Acker
Heleen Van Acker, PhD - Fundamental Mandates, laureaten 2019Lees verder