Vis(olie) helpt ongewenst gewichtsverlies door kanker tegen te gaan

Vis(olie) helpt ongewenst gewichtsverlies tegen te gaan

MISSCHIEN, MAAR WEES VOORZICHTIG

Vis, en vooral vette vis (botervis, Groenlandse heilbot, haring, makreel, sardines, zalm, …), is rijk aan twee belangrijke omega-3 vetzuren: EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze krijgen tegenwoordig heel veel weldoende eigenschappen toegeschreven. Omega-3 vetzuren uit vis zijn ook makkelijk verkrijgbaar als voedingssupplement.

Omega-3 vetzuren zouden ontstekingsremmend zijn en zo een invloed kunnen hebben op (extreem) ongewenst gewichtsverlies bij kanker, hoewel niet alle studies dit bevestigen. Studies met inname van EPA en DHA-supplementen tonen minder gewichtsverlies en soms ook verbeterde levenskwaliteit.

MAAR er zijn eveneens aanwijzingen dat een bestanddeel van visoliesupplementen kankercellen ongevoelig zou maken voor chemotherapie, met name voor Irinotecan® en platinum bevattende chemotherapie (Carboplatine®, Cisplatine®,...). Ook de consumptie van vette vis (vooral haring en makreel) lijkt dit effect te hebben. Hoewel het nog slechts om aanwijzingen gaat, lijkt het toch nuttig supplementen met omega-3 vetzuren en vette vis te mijden tijdens de dagen van de chemotherapie, en ook tijdens de 24 uur ervoor en erna.

Als je kiest om EPA en DHA-supplement te nemen, wordt meestal 2 tot 6 g per dag aangeraden. Zoveel omega-3 uit vis halen, zou een dermate hoge dagelijkse inname van (vette) vis vereisen dat er andere nadelen uit zouden volgen (bv. onevenwicht in de voeding of te veel contaminanten via de visconsumptie). Daarom is dat eigenlijk alleen met supplementen te halen.

Hier lees je meer over omega-3 of visvetzuren bij kanker >>

Getuigenissen

Prof Agostinis
Prof Agostinis - Scientific Grants 2018Lees verder