Voedingssupplementen: vriend EN vijand

Voedingssupplementen bij kanker: vriend EN vijand!

Uit onderzoek blijkt dat 54 tot 81% van de kankerpatiënten voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten,…) gebruikt. Mensen doen dit ondermeer om genezing maximaal in de hand te werken, bijwerkingen te verminderen en levenskwaliteit te optimaliseren.Het gebruik van voedingssupplementen loopt vaak gelijk met de kankerbehandeling(en). Waar veel mensen zich niet van bewust zijn is dat, naast positieve effecten, voedingssupplementen ook ongewenste, negatieve effecten kunnen veroorzaken. Een van de belangrijkste is dat ze in vele gevallen de effecten van kankerbehandelingen kunnen verminderen.

Ze kunnen ook de ernst van de ziekte doen toenemen en overdosis kan in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. Daarnaast kunnen ze ook de werking van andere, klassieke medicatie beïnvloeden en zelf bijwerkingen hebben. Het feit dat het vaak om planten (fytotherapie) gaat, betekent niet noodzakelijk dat ze zonder gevaar zijn, zoals u hier kan lezen.

Patiënten worden daarom aangespoord om ieder gebruik van voedingssupplementen en andere niet-conventionele behandelingen aan hun oncoloog te melden. We raden oncologieprofessionals aan om er spontaan naar te peilen bij hun patiënten. Zo kan de patiënt veilige en weloverwogen keuzes maken en ongunstige effecten vermijden.

Voor informatie over de definitie van supplementen, en hoe veilige en kwaliteitsvolle supplementen kiezen, kan u hier de brochure van Antikankerfonds ‘Supplementen tijdens kankertherapie’ raadplegen.


De overzichtstabel achter deze link toont hoe voedingssupplementen soms vriend én vijand kunnen zijn… Ze biedt een overzicht van de wegwijzer die Stichting tegen kanker ontwikkelde om zowel patiënten als oncologieprofessionals inzicht geven in de voornaamste gunstige en ongunstige effecten van voedingssupplementen bij kanker.

De wegwijzer rond voedingssupplementen raadplegen kan u hier

Laatst aangepast op: 19/10/2018

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder