Nieuwsbrief oncodiëtiek Februari 2017

Nieuwsbrief oncodiëtiek

Februari 2017

Veel groenten en fruit eten beschermt niet tegen de gezondheidsnadelen van rood vlees. Een nieuwe studie verlengt het lijstje met de pro’s en contra’s van omega 3-vetzuren bij kanker. En sarcopene obesitas vraagt onze aandacht. Lees er alles over in deze nieuwsbrief!

Inhoud:

Actueel

Groenten/fruit bij veel rood vlees
Compensatie van het kankerrisico?


viande rouge

Onderzoekers gingen na of hoge inname van fruit en groenten de negatieve gezondheidsimpact van rood vlees kan compenseren, met name op vlak van mortaliteit.

Een hoge inname van rood vlees wordt immers geassocieerd met hogere algemene mortaliteit, en mortaliteit door kanker en hart- en vaatziekten. Fruit en groenten daarentegen met lagere mortaliteit.

In een prospectieve studie werden bijna 75 000 Zweedse mannen en vrouwen gevolgd. In vergelijking met mensen die weinig rood vlees eten, hadden de mensen die veel rood vlees eten een hoger risico op overlijden aan hart- en vaatziekten, maar een even groot risico op het overlijden aan kanker. Meer groenten en fruit eten bleek niet te beschermen tegen het verhoogde risico op overlijden aan hart- en vaatziekten door rood vlees.

Het is gekend dat een hoge inname van rood vlees het aantal darmkankers verhoogt. Dat verhoogt niet noodzakelijk de kankermortaliteit. Maar de toename van het aantal kankers ging het onderzoek niet na.

Verder is bovendien gekend dat vooral een hoge inname van bewerkt vlees (vleeswaren, paté, salami, worst, bereid gehakt, ...), eerder dan van onbewerkt rood vlees, het risico op darmkanker verhoogt. De invloed van bewerkt vlees werd in deze studie niet geanalyseerd.

Meer lezen?

Bellavia A et al. High red meat intake and all-cause cardiovascular and cancer mortality: is the risk modified by fruit and vegetable intake? American Journal of Clinical Nutrition, August 24, 2016.

 

Omega 3 bij dikkedarmkanker
Daling kankersterfte, maar niet algemene sterfte

Omega

Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Gut, zou het eten van vette vis en/of het innemen van omega 3-vetzuursupplementen bij patiënten met dikkedarmkanker kunnen resulteren in een betere overlevingskans.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd bij meer dan 1600 patiënten, vermeldt voor het eerst een potentieel positief effect van omega 3-vetzuren op de overlevingskans van patiënten met darmkanker. Als deze data worden bevestigd, zouden patiënten met dikkedarmkanker kunnen worden aanbevolen om meer omega 3 in te nemen.

Het onderzoek toont aan dat patiënten die dagelijks minstens 0,3 g omega 3-vetzuren (komt overeen met 150 g zalm) hebben geconsumeerd, 41% minder kans hadden om te sterven aan kanker dan patiënten die minder dan 0,1 g (komt overeen met 50 g zalm) hadden geconsumeerd. De inname van omega 3 lijkt echter geen verband te houden met een daling van het risico op overlijden aan om het even welke doodsoorzaak bij alle deelnemers.

Meer lezen?

 

Sarcopene obesitas bij slokdarmkanker
Verhoogde behandeltoxiciteit

 

Lintmeter

 

De dosis-gerelateerde toxiciteit, gekenmerkt door een toename van de bijwerkingen, van neo-adjuvante chemotherapie bij slokdarmkanker wordt mogelijk verhoogd door sarcopenie, maar ook door sarcopene obesitas.

Eerder onderzoek toonde al een verhoogde toxiciteit bij sarcopenie en neo-adjuvante chemotherapie voor andere kankertypes. Die toxiciteit was des te hoger bij sarcopene obesitas. Nu werd bij een 70-tal patiënten in Zweden nagegaan of dit ook geldt voor slokdarmkanker. De toxiciteit verhoogde niet significant bij sarcopenie, en significant bij sarcopene obesitas. Een dergelijke toxiciteitsverhoging kan dwingen tot het toedienen van een lagere dosis, en het tijdelijk of zelfs volledig stopzetten van de chemotherapie.

Meer lezen?

Anandavadivelan P. Sarcopenic obesity: A probable risk factor for dose limiting toxicity during neo-adjuvant chemotherapy in oesophageal cancer patients. Clin Nutr. 2016 Jun;35(3):724-30.

Referenties & tools

Voeding na kanker
Sensibilisatiecampagne

Diététicien

Stichting tegen Kanker sensibiliseert oncoprofessionals en patiënten rond het belang van voeding en gewicht na kanker.

Patiënten volgen best de algemene kankerpreventietips. Een 'optimale' voeding en gewicht kunnen bijvoorbeeld helpen beschermen tegen herval, een nieuwe kanker en andere chronische ziekten.
Maar daarnaast kunnen ondertussen ook specifieke tips gegeven worden, per kankertype waar voor behandeld werd.

De Stichting ontwikkelde volgende tools om duidelijk te maken wat de algemene en specifieke tips zijn:

Volg onze diëtiste oncologie op Twitter
En blijf zo permanent bij in oncodiëtiek

Twitter

Via @OncodietEva vind je voortaan onze diëtiste oncologie Eva De Winter op Twitter. Volg haar, en je blijft permanent op de hoogte van ontwikkelingen in oncodiëtiek!

 

Handboek voeding bij kanker
Geheel herziene druk

Handboek cover

De geheel herziene druk van het Handboek Voeding bij Kanker is uit. Het werd uitgegeven door uitgeverij de Tijdstroom en kost € 60.

Meer info over het boek

Agenda

Opleidingen “Motiverende gespreksvoering” voor oncoprofessionals

Antwerpen, 23 maart en 20 april 2017

Een 5-daagse opleiding communicatie voor oncoprofessionals door het Cédric Hèle instituut.
Meer info hier

Levensloop

Vanaf april 2017
In april start weer een nieuw seizoen Levensloop – al het 7e! - van Stichting tegen Kanker! Je kan op verschillende manieren deelnemen, doe zeker mee met ons! Je vindt er alles over op www.levensloop.be.

Voeding bij kanker 2017, Post HBO cursus

Utrecht Nederland, vanaf 15 mei 2017
Deze post HBO cursus bestaat uit een tweedaagse basismodule, een eendaagse verdiepingsmodule en kleinschalige gespreksmodule van een middag. De basis- en gespreksmodule zijn voor alle diëtisten die mensen met kanker begeleiden. De verdiepingsmodule is bestemd voor de ervaren oncologische diëtist.
Meer info hier.

Wist je dat …

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder