Nieuwsbrief oncodiëtiek Mei 2017

Nieuwsbrief oncodiëtiek

Mei 2017

Gember blijkt interessant tegen misselijkheid bij kanker. Soja in de voeding is veilig voor borstkankerpatiënten. En de voeding van mensen na kanker blijkt lang niet altijd optimaal… Je leest er alles over in deze nieuwsbrief!

Actueel

Gember tegen misselijkheid
Almaar meer bewijskracht

Gember

Een toenemend aantal studies tonen positieve effecten van gember op misselijkheid en braken bij kanker.

Al langer was bekend dat gember in sommige gevallen misselijkheid en braken na een chirurgische ingreep kan verminderen.

Nu blijkt gember

 ook bij chemotherapie vooral de intensiteit van misselijkheid en braken te kunnen verminderen, zowel op zich als in combinatie met klassieke medicatie. De meest recente studies onderzochten vooral het effect bij borstkankerpatiënten in chemotherapie.

Meer lezen?

Soja en borstkanker
Vriend of vijand?

Soja en borstkanker - Vriend of vijand?

Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) verhoogt de consumptie van soja of sojaproducten in de voeding de kans op borstkanker niet, zelfs integendeel …

Uit een rapport van het WKOF blijkt dat vrouwen die na een borstkankerdiagnose sojaproducten eten, zeker geen slechtere overlevingskansen hebben, en mogelijk zelfs betere (vergeleken met vrouwen die geen sojaproducten eten).

De veiligheid van een hoge dosis soja is nog niet aangetoond. Daarom adviseert het WKOF om geen supplementen met hoge doseringen soja, fyto-oestrogenen of isoflavonen te gebruiken.

Meer lezen?

Voeding na kanker
Lang niet altijd optimaal

Kankerpatiënten hebben na hun behandeling lang niet altijd een optimale voeding en gewicht, zo blijkt uit steeds meer studies:

Voeding na kanker - Lang niet altijd optimaal

  • Ze eten minder gezond: meer ‘lege’ calorieën en onder meer te weinig groente, fruit en vezels. (1)
  • Bij ongeveer 40% van de mensen neemt het gewicht toe na kanker. (2)
  • Ze zijn vaker obees (3) dan de algemene bevolking, wat hun levenskwaliteit beïnvloedt. (4)

Specifieke voedingsbegeleidingprogramma's voor mensen met en na kanker kunnen BMI, tailleomtrek en leefstijl helpen verbeteren. (5) Combinatie van 

dergelijke programma's met bevordering van fysieke activiteit verbetert het resultaat. (4,5)

Bronnen

  1. Zhang FF et al. Diet quality of cancer survivors and noncancer individuals: Results from a national survey. Cancer. 2015 Dec 1;121(23):4212-21.
  2. INCa, Inserm. La vie deux ans après un diagnostic de cancer - De l'annonce à l'après-cancer. 2014.
  3. Greenlee H. et al. Trends in Obesity Prevalence in Adults With a History of Cancer: Results From the US National Health Interview Survey, 1997 to 2014. Journal of Clinical Oncology, 2016.
  4. Smits A. et al. Body mass index, physical activity and quality of life of ovarian cancer survivors: time to get moving? Gynecol Oncol. 2015 Oct;139(1):148-54.
  5. Finocchiaro C. et al. Effect of specific educational program on dietary change and weight loss in breast-cancer survivors. Clin Nutr. 2016 Aug;35(4):864-70.
     

Referenties & tools

Campagne Prolongitudine
Een efficiënte manier om uw kans op kanker met meer dan een derde te verminderen!

Campagne ProlongitudineStichting tegen Kanker ontwikkelde de Prolongitudine-campagne om de 12 gezondheidstips van de Europese Code tegen Kanker te verspreiden onder alle Belgen. Deze originele campagne is een parodiërende reclame voor het nieuwe geneesmiddel “Prolongitudine” en wil een sterke boodschap de wereld insturen: er bestaat geen mirakelpil tegen kanker. Maar JIJ kan er zelf voor zorgen dat je minder risico loopt.

In 2017 zetten we elke maand een video online met een nieuwe tip om jouw risico op kanker te verkleinen. Handig voor digitale schermen in de wachtkamer bijvoorbeeld.

De filmpjes bekijken/downloaden?

Je kan de filmpjes downloaden via de links hieronder. Om ze op te slaan, klik je vervolgens met je rechtermuisknop en selecteer "video opslaan".

Stuur ons een mail om ook de komende filmpjes te ontvangen.
 

Kankerpreventietips
Ook nog effect voor 60+!

DiététicienOp de website van Stichting tegen Kanker kan je de kankerpreventietips rond voeding, leefstijl en beweging raadplegen. Een Amerikaanse studie toont dat ze niet alleen gelden voor jong, maar ook voor oud: per tip die door iemand van 60 of ouder gevolgd wordt, kan het verschijnen van kanker met anderhalf jaar verlaat worden…

Meer lezen?

 

Agenda

Voeding bij kanker 2017, Post HBO cursus
Utrecht Nederland, vanaf 15 mei 2017

Deze post HBO cursus bestaat uit een tweedaagse basismodule, een eendaagse verdiepingsmodule en kleinschalige gespreksmodule van een middag. De basis- en gespreksmodule zijn voor alle diëtisten die mensen met kanker begeleiden. De verdiepingsmodule is bestemd voor de ervaren oncologische diëtist.
Meer info hier.

Voeding en kanker
Antwerpen, 13 juni 2017

Jaarlijks symposium rond voeding en kanker van Nutrimedes.
Binnenkort meer info hier

39ste Espen Congres
Den Haag Nederland, 9 tot 12 september 2017

Jaarlijks congres van de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism.
Meer info hier

Nutrifocus voeding en kanker
Vlaanderen, 5 oktober 2017

Jaarlijks symposium rond voeding en kanker, georganiseerd door Nutricia.
Binnenkort meer info hier

 

Wist je dat …

Getuigenissen

Prof Agostinis
Prof Agostinis - Scientific Grants 2018Lees verder