Nieuwsbrief oncodiëtiek Oktober 2018

Steeds meer onderzoeken bestuderen het koppelen van niet-conventionele aan klassieke kankerbehandelingen. In deze nieuwsbrief voorbeelden met omega-3 en selenium, om bijwerkingen van de klassieke behandelingen te voorkomen of verminderen. En een nieuwigheid: een ‘vermoeidheidsreductie’-dieet na borstkanker….

Actueel

Omega-3 vetzuren bij leukemie behandeling

Verminderde levertoxiciteit

Levertoxiciteit bij behandeling met methotrexaat is courant en kan het ziekteverloop en de prognose negatief beïnvloeden. Omega-3 vetzuren kunnen die toxiciteit verminderen of zelfs voorkomen.

Dat toonde een studie bij kinderen en adolescenten met acute lymfatische leukemie in de onderhoudsfase van de chemotherapie.

De niet-klassieke behandeling werd aangevuld met 1000 mg omega-3 vetzuren per dag. Na 6 maanden bleken de leverfunctie en oxidant-antioxidant verhouding normaal gebleven. Dit in tegenstelling tot de placebogroep, waar levertoxiciteit optrad en oxidatieve stress zichtbaar was. De patiënten die omega-3 vetzuren innamen, vertoonden van deze supplementen ook geen bijwerkingen.

Meer lezen?

Elbarbary NS et al. ω-3 fatty acids as an adjuvant therapy ameliorates methotrexate-induced hepatotoxicity in children and adolescents with acute lymphoblastic leukemia: A randomized placebo-controlled study. Nutrition. 2016 Jan;32(1):41-7

Selenium bij radiotherapie
Veelbelovende pistes

De Duitse werkgroep Trace Elements and Electrolytes in Oncology (AKTE) voerde de voorbije 15 jaar onderzoek rond selenium als aanvullende behandeling bij radiotherapie. De resultaten zijn veelbelovend…

Bij patiënten met baarmoedercarcinoom met seleniumtekort kon suppletie de seleniumwaarden normaliseren bij radiotherapie en werd een vermindering van radiotherapie geïnduceerde diarree vastgesteld. Dit zonder dat bijwerkingen werden gemeld, noch de werkzaamheid van de radiotherapie negatief beïnvloed werd.

Bij hoofd- en halskanker beschermde seleniumsuppletie tegen smaakveranderingen.

Meer lezen?

Free access review:

Muecke R. et al. Nutrients. Selenium in Radiation Oncology-15 Years of Experiences in Germany. 2018 Apr 13;10(4). 

‘Vermoeidheidsreductie’-dieet na borstkanker
Niet-toxische behandeling

Vermoeidheid blijft vaak lang aanslepen, ook na borstkanker. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat een specifiek dieet weleens de geschikte behandeling zou kunnen zijn.

De onderzoekers stelden een ‘vermoeidheidsreductie’-dieet samen, dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en omega-3 rijke voedingsmiddelen. Borstkankerpatiënten die hun behandeling afgerond hadden, volgden 3 maanden lang dit dieet.

De personen die het dieet volgden, hadden op het einde van de studie minder last van vermoeidheid en betere slaapkwaliteit, vergeleken met de controlegroep.

Meer lezen?

Artikel met vrije toegang:

Zick SM et al. Fatigue reduction diet in breast cancer survivors: a pilot randomized clinical trial. Breast Cancer Res Treat. 2017 Jan;161(2):299-310. doi: 10.1007/s10549-016-4070-y. Epub 2016 Dec 2.

 

Referenties & tools

Grants Fysieke activiteit van Stichting tegen Kanker
Uitzonderlijke projectoproep

Stichting tegen Kanker lanceert een uitzonderlijke projectoproep voor een totaal bedrag van € 1 700 000 voor initiatieven die kankerpatiënten de mogelijkheid bieden fysiek actief te zijn in een aangepast kader. Deze initiatieven moeten fysieke activiteit promoten, faciliteren en ertoe bijdragen dat fysieke activiteit een standaard aanvullende behandeling bij en na kanker wordt.

Meer lezen?

www.kanker.be/grants-fysieke-activiteit

 

 

 

 

 

Brochures van Stichting tegen Kanker
Gratis voor jou en jouw patiënten

Stichting tegen Kanker heeft een ruim assortiment brochures rond kanker en diverse onderwerpen. Zowel in preventie, voor groot publiek, als voor patiënten. Rond voeding bijvoorbeeld, maar ook rond alcohol en gewicht.

Als gezondheidsprofessional kan je via de bestelmodule op onze site makkelijk je bestelling plaatsen. Je kan er gratis grote hoeveelheden bestellen voor jou en jouw patiënten.

Gratis brochures en receptenboekjes bestellen?

www.kanker.be/publicaties-professionals 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe richtlijnen voor kankerpreventie
Na 10 jaar onderzoek

Voor de zomer werden de bevindingen van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker gelijktijdig gepresenteerd in Amsterdam, Londen en Washington. Na 10 jaar onderzoek maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker bekend.

Lees er hier meer over

 

 

Agenda

Hoofd-halskanker multidisciplinair bekeken | 26-10-2018 in Antwerpen

congres voor (para)medici van de Vlaamse Werkgroep Hoofd Hals Tumoren Paramedici
Klik hier voor meer info >> 

Online cursus Nutrition and Cancer | Tot 22-11-2018:

van Wageningen University & Research i.s.m. o.a. het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en het World Cancer Research Fund International. 

Klik hier voor meer info >> 

VBVD Herfststudiedag Oncologie
Leuven | 29 november 2018

Meer info hier

11th International conference on cachexia, sarcopenia and muscle wasting
Maastricht | 7 > 9 december 2018 

Congres van de Society on Sarcopenia, Cachexia and Wasting Disorders (SCWD)
Meer info hier 

 

Wist je dat …

Getuigenissen

Patricia vertelt ons over hoe zij borstkanker beleefd heeft, wat haar heeft geholpen om deze beproeving te doorstaan en hoe de ziekte haar kijk op het leven heeft veranderd.Lees verder