Voeding na kanker

Voor de algemene levenskwaliteit en de gezondheidstoestand in het bijzonder, is het belangrijk om zoveel mogelijk gezond te eten en fysiek actief te blijven. De kennis over voeding en kanker vordert in die mate dat we stilaan specifieke tips kunnen geven in functie van het kankertype en de behandeling.

Voedingsproblemen die blijven

Sommige bijwerkingen (moeheid, gebrek aan eetlust, smaak-en reukveranderingen, een droge mond, slikproblemen, ongewenst gewichtsverlies of ongewenste gewichtstoename) kunnen in bepaalde gevallen na de behandeling nog een hele tijd blijven aanslepen of zelfs blijvend zijn. Spreek erover bij het controlebezoek aan de specialist. Je voeding aanpassen kan de klachten verminderen of zelfs verhelpen.

Verband tussen voeding en kanker

Studies tonen aan dat een gezonde, overwegend plantaardige voeding, rijk gevarieerd in groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten, kanker in verschillende stadia kan helpen bestrijden. Zelfs kleine aanpassingen in het voedingspatroon en de leefwijze kunnen opvallende gezondheidsvoordelen bieden. Een of twee extra porties groente en fruit per dag, de omschakeling van wit naar bruin brood of een wat langere dagelijkse wandeling kunnen al een positieve impact hebben. Een evenwichtige voeding bevat waardevolle stoffen die het lichaam helpen om zich tegen ziekten te beschermen.

Voeding na kanker: tips

Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding blijft ook na de behandeling bijzonder belangrijk. Onderzoek geeft aan dat volgende voedingstips uit preventie ook het risico op herval, op een nieuwe kanker of op andere chronische ziekten kunnen helpen beperken (de termen in blauw kan je aanklikken om de huidige aanbevelingen errond te raadplegen).

  • Blijf op een gezond gewicht

Houd je gewicht binnen gezonde grenzen* en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd.
* gezonde grenzen = Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 24,9 kg/m2.

  • Kom in beweging

Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijks leven – wandel meer (minstens 30 minuten per dag) en zit minder.

  • Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten

Maak groenten en fruit (minstens 5 porties = 600g per dag), maar ook volkorenproducten en peulvruchten een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.

Eet weinig (max. 500 g per week) rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet geen tot zo weinig mogelijk bewerkt vlees (vleeswaren, paté, salami, worst, bereid gehakt,...).

  • Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers

Drink vooral water en ongezoete dranken.

Voor de preventie van kanker drink je best geen alcohol. Beperk je consumptie ervan in ieder geval tot één (vrouwen) à twee (mannen) consumpties per dag.

Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.

  • Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk

Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind. Het kan voor beiden het risico op kanker en andere ziekten helpen beperken.

Referentie

Feiten en fabels over voeding na kanker

Mensen na kanker stellen zich heel wat vragen over hun voeding. En in hun omgeving, in de media en op het internet stuiten ze op tegenstrijdige antwoorden. Daarom vind je voortaan hier het antwoord op deze en andere vragen. We onderscheiden feiten van fabels, op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Lees verder

Opletten met overgewicht na borstkanker

Overgewicht bij en na borstkanker wordt in verband gebracht met een hoger risico op een nieuwe kanker van volgende types: dezelfde of de andere borst, het baarmoederslijmvlies, de dikkedarm en endeldarm. Ook de kans op sterfte door kanker, of door een andere oorzaak, neemt toe.

Lees verder

Alcohol na kanker

Alcohol kan het risico op bepaalde kankers doen toenemen. Dat is zo voor  kankers van mond-, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, borst (vrouwen) en dikkedarm- en endeldarmkanker (mannen). Daarom geldt in kankerpreventie het advies van 1 (vrouwen) à 2 (mannen) alcoholconsumpties per dag.

Lees verder

Voedingssupplementen na kanker

Wat valt er onder de noemer "voedingssupplementen" en waarom nemen mensen ze? 

Lees verder

Een diëtist oncologie vinden

Je zoekt een in oncologie gespecialiseerd diëtist in je buurt? Dan ben je op de juiste plaats!

Lees verder

Specifieke voedingstips per kankertype

In functie van het type kanker waarvoor je in behandeling was, zijn bepaalde voedingsmiddelen te verkiezen boven andere, of bepaalde tips belangrijker dan andere.

Lees verder

Recepten bij en na kanker

De recepten in deze rubriek zijn specifiek ontwikkeld voor mensen met kanker en na de kankerbehandeling, wanneer bepaalde eetproblemen blijven. De meeste patiënten weten ze te waarderen

Voeding bij kanker

De bedoeling is dat iedereen die met kanker te maken krijgt, zo lang mogelijk goede eetgewoonten behoudt en blijft genieten door middel van enkele eenvoudige tips.

Meer lezen?

Hier vind je een lijst met Nederlandstalige, Engelstalige en Franstalige boeken over voeding en kanker.

Lees verder

Getuigenissen

Ben sinds augustus 2015 in behandeling voor een zeldzame zeer agressieve borstkanker: mastitis carcinamatosa.Lees verder