Voeding na kanker

Voor de algemene levenskwaliteit en de gezondheidstoestand in het bijzonder, is het belangrijk om zoveel mogelijk gezond te eten en fysiek actief te blijven. De kennis over voeding en kanker vordert in die mate dat we stilaan specifieke tips kunnen geven in functie van het kankertype en de behandeling.

Voedingsproblemen die blijven

Sommige bijwerkingen (moeheid, gebrek aan eetlust, smaak-en reukveranderingen, een droge mond, slikproblemen, ongewenst gewichtsverlies of ongewenste gewichtstoename) kunnen in bepaalde gevallen na de behandeling nog een hele tijd blijven aanslepen of zelfs blijvend zijn. Spreek erover bij het controlebezoek aan de specialist. Je voeding aanpassen kan de klachten verminderen of zelfs verhelpen.

Verband tussen voeding en kanker

Studies tonen aan dat een gezonde, overwegend plantaardige voeding, rijk gevarieerd in groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten, kanker in verschillende stadia kan helpen bestrijden. Zelfs kleine aanpassingen in het voedingspatroon en de leefwijze kunnen opvallende gezondheidsvoordelen bieden. Een of twee extra porties groente en fruit per dag, de omschakeling van wit naar bruin brood of een wat langere dagelijkse wandeling kunnen al een positieve impact hebben. Een evenwichtige voeding bevat waardevolle stoffen die het lichaam helpen om zich tegen ziekten te beschermen.

Voeding na kanker: tips

Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding blijft ook na de behandeling bijzonder belangrijk. Onderzoek geeft aan dat volgende voedingstips uit preventie ook het risico op herval, op een nieuwe kanker of op andere chronische ziekten kunnen helpen beperken (de termen in blauw kan je aanklikken om de huidige aanbevelingen errond te raadplegen).

  • Streef naar een gezond lichaamsgewicht door evenwichtig te eten en voldoende fysiek actief te zijn, en beperk de tijd die je al zittend doorbrengt.
  • Wees elke dag minstens 30 minuten matig fysiek actief, bijvoorbeeld door stevig te wandelen.
  • Beperk het gebruik van calorierijke voeding zoals vetrijke snacks en suikerrijke tussendoortjes en dranken.
  • Eet voldoende groente, fruit, volle graanproducten en peulvruchten en varieer zoveel mogelijk (vooral in kleur).
  • Eet dagelijks ten minste 5 porties (600 g) groente en fruit.
  • Beperk de consumptie van rood vlees (rund, varken, schaap) tot maximum 500 g per week en vermijd bewerkte vlees (vleeswaren, paté, salami, worst, bereid gehakt,...).
  • Drink bij voorkeur geen alcohol. Beperk alcohol in ieder geval tot één (vrouwen) à twee (mannen) consumpties per dag.  
  • Vermijd zout en sterk gezouten bereidingen.
  • Vertrouw niet op voedingssupplementen om je tegen kanker te beschermen.
  • Borstvoeding is goed voor moeder en kind, en kan voor beiden het risico op kanker en andere ziekten helpen beperken.

Referentie

Laatst aangepast op: 17/03/2017

Feiten en fabels over voeding na kanker

Mensen na kanker stellen zich heel wat vragen over hun voeding. En in hun omgeving, in de media en op het internet stuiten ze op tegenstrijdige antwoorden. Daarom vind je voortaan hier het antwoord op deze en andere vragen. We onderscheiden feiten van fabels, op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Lees verder

Opletten met overgewicht na borstkanker

Overgewicht bij en na borstkanker wordt in verband gebracht met een hoger risico op een nieuwe kanker van volgende types: dezelfde of de andere borst, het baarmoederslijmvlies, de dikkedarm en endeldarm. Ook de kans op sterfte door kanker, of door een andere oorzaak, neemt toe.

Lees verder

Alcohol na kanker

Alcohol kan het risico op bepaalde kankers doen toenemen. Dat is zo voor  kankers van mond-, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, borst (vrouwen) en dikkedarm- en endeldarmkanker (mannen). Daarom geldt in kankerpreventie het advies van 1 (vrouwen) à 2 (mannen) alcoholconsumpties per dag.

Lees verder

Voedingssupplementen na kanker

Wat valt er onder de noemer "voedingssupplementen" en waarom nemen mensen ze? 

Lees verder

Een diëtist oncologie vinden

Je zoekt een in oncologie gespecialiseerd diëtist in je buurt? Dan ben je op de juiste plaats!

Lees verder

Specifieke voedingstips per kankertype

In functie van het type kanker waarvoor je in behandeling was, zijn bepaalde voedingsmiddelen te verkiezen boven andere, of bepaalde tips belangrijker dan andere.

Lees verder

Recepten bij en na kanker

De recepten in deze rubriek zijn specifiek ontwikkeld voor mensen met kanker en na de kankerbehandeling, wanneer bepaalde eetproblemen blijven. De meeste patiënten weten ze te waarderen

Getuigenissen

In 2011 werd er bij Johan kanker vastgesteld en al snel wist hij: “Ik wil mijn steentje bijdragen.” Johan wilde geld inzamelen voor kankeronderzoek, omdat wetenschappelijke vooruitgang op termijn het verschil maakt. Een kleine zoektocht bracht hem bij Stichting tegen Kanker. “Toch de organisatie die zich het meest inzet en de grootste som geld inzamelt.” Vandaag is Johan vrijwilliger voor de Stichting en behalve organisator van Cyclo4Cancer ook voorzitter van Levensloop Kortrijk.Lees verder