Voor de algemene levenskwaliteit en de gezondheidstoestand in het bijzonder, is het belangrijk om zoveel mogelijk gezond te eten en fysiek actief te blijven. De kennis over voeding en kanker vordert in die mate dat we stilaan specifieke tips kunnen geven in functie van het kankertype en de behandeling.
Sommige bijwerkingen (moeheid, gebrek aan eetlust, smaak-en reukveranderingen, een droge mond, slikproblemen, ongewenst gewichtsverlies of ongewenste gewichtstoename) kunnen in bepaalde gevallen na de behandeling nog een hele tijd blijven aanslepen of zelfs blijvend zijn. Spreek erover bij het controlebezoek aan de specialist. Je voeding aanpassen kan de klachten verminderen of zelfs verhelpen.
Studies tonen aan dat een gezonde, overwegend plantaardige voeding, rijk gevarieerd in groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten, kanker in verschillende stadia kan helpen bestrijden. Zelfs kleine aanpassingen in het voedingspatroon en de leefwijze kunnen opvallende gezondheidsvoordelen bieden. Een of twee extra porties groente en fruit per dag, de omschakeling van wit naar bruin brood of een wat langere dagelijkse wandeling kunnen al een positieve impact hebben. Een evenwichtige voeding bevat waardevolle stoffen die het lichaam helpen om zich tegen ziekten te beschermen.
Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding blijft ook na de behandeling bijzonder belangrijk. Onderzoek geeft aan dat volgende voedingstips uit preventie ook het risico op herval, op een nieuwe kanker of op andere chronische ziekten kunnen helpen beperken (de termen in blauw kan je aanklikken om de huidige aanbevelingen errond te raadplegen).
Houd je gewicht binnen gezonde grenzen* en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd.
* gezonde grenzen = Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 24,9 kg/m2.
Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijks leven – wandel meer (minstens 30 minuten per dag) en zit minder.
Maak groenten en fruit (minstens 5 porties = 600g per dag), maar ook volkorenproducten en peulvruchten een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.
Eet weinig (max. 500 g per week) rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet geen tot zo weinig mogelijk bewerkt vlees (vleeswaren, paté, salami, worst, bereid gehakt,...).
Drink vooral water en ongezoete dranken.
Voor de preventie van kanker drink je best geen alcohol. Beperk je consumptie ervan in ieder geval tot één (vrouwen) à twee (mannen) consumpties per dag.
Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.
Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind. Het kan voor beiden het risico op kanker en andere ziekten helpen beperken.
Referentie
De recepten in deze rubriek zijn specifiek ontwikkeld voor mensen met kanker en na de kankerbehandeling, wanneer bepaalde eetproblemen blijven. De meeste patiënten weten ze te waarderen
De bedoeling is dat iedereen die met kanker te maken krijgt, zo lang mogelijk goede eetgewoonten behoudt en blijft genieten door middel van enkele eenvoudige tips.