Mijn behandeling is achter de rug, nu kan ik terug alcohol drinken

BETER NIET

Alcool après un cancer - alcohol na kankerAlcohol kan het risico op bepaalde kankers doen toenemen. Dat is zo voor kankers van mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, borst (vrouwen) en dikkedarm- en endeldarmkanker (mannen). Daarom drink je beter geen alcohol. Wie graag eens een glaasje drinkt, beperkt zich na kanker best tot maximum 1 alcoholconsumptie (bv. 250 ml pilsbier, 125 ml wijn,...). Deze aanbeveling geldt voor zowel vrouwen als mannen.

In volgende gevallen is deze aanbeveling extra nuttig:

  • Wie nog last heeft van een ontstoken mondslijmvlies (ook stomatitis of mucositis genoemd). Dan kan alcohol de mond irriteren en de ontsteking doen toenemen. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol, bijvoorbeeld in mondwater, kunnen dit al veroorzaken. Bij mondslijmvliesontsteking is het dus beter geen alcohol te drinken.
  • Na de diagnose van kanker van mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm wordt best helemaal geen alcohol meer geconsumeerd. Alcohol verhoogt bij die kankers het risico op een nieuwe kanker, vooral dan van dezelfde types. Hoe hoger de consumptie, hoe hoger het risico.
  • Wie voor lever, borst (vrouwen) en dikkedarm- en endeldarmkanker behandeld werd: alcohol zou het risico op een nieuwe kanker op deze plaatsen kunnen in de hand werken.
  • Alcohol kan de hoeveelheid oestrogenen (ook wel vrouwelijke hormonen genoemd) doen toenemen, wat de kans op herval van hormoonafhankelijke borstkanker zou kunnen verhogen. Bijkomende studies moeten dit nog bevestigen. Tot nu toe lijkt dit vooral een probleem bij vrouwen met overgewicht. Concreet kan actueel aangeraden worden om de alcoholconsumptie bij en na hormoonafhankelijke borstkanker te beperken tot gemiddeld minder dan 1 per dag.

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder