ONWAAR
Tijdens en na borstkanker is de consumptie van soja via de voeding geen probleem. Bij vrouwen met borstkanker na de menopauze en vrouwen met hormoonreceptor-negatieve borstkanker, zou de kans op een nieuwe borstkanker zelfs lager zijn, en de prognose beter. Bij vrouwen met hormoonreceptor-positieve borstkanker die hormoontherapie krijgen, heeft inname van soja via de voeding geen nadelige gevolgen.
Opletten met sojasupplementen
Toch is een belangrijke nuance nodig: voedingssupplementen met soja zijn immers af te raden. Zij kunnen mogelijk het risico op hormoongevoelige borstkanker verhogen.
Onze tips
- Gebruik 1 à 2 maal per dag een sojaproduct in de voeding (uitsluitend positief effect, geen gevaar voor overconsumptie)
- Vervang vlees bij de hoofdmaaltijd en als broodbeleg regelmatig door vegetarische alternatieven, zoals bereidingen op basis van soja, zoals tofoe of tempeh, verwerkt onder de vorm van burgers, blokjes, gehakt)
- Gebruik miso (sojabouillon) in plaats van klassieke bouillon, voor bijvoorbeeld soepen.
- Neem geregeld een sojadrink, -yoghurt, of andere bereiding op basis van soja als tussendoortje. Tegenwoordig vind je ook edamame bonen (jonge sojabonen) onder de vorm van een snack.
- De naam ‘sojascheuten’ is misleidend: eigenlijk betreft het scheuten van de mungboon, niet van de sojaboon. Sojascheuten hebben dus niet dezelfde eigenschappen als (de producten afkomstig van) de sojaboon.
- Wil je weten hoe je jouw voeding naar een meer plantaardige voeding kan laten evolueren? www.plantaardigplan.be helpt je een handje!
Hier lees je meer over voeding na kanker >>