Soja in de voeding na borstkanker kan herval in de hand werken | Stichting tegen Kanker

Soja in de voeding na borstkanker kan herval in de hand werken

ONWAAR

Tijdens en na borstkanker is de consumptie van soja via de voeding geen probleem. Bij vrouwen met borstkanker na de menopauze en vrouwen met hormoonreceptor-negatieve borstkanker, zou de kans op een nieuwe borstkanker zelfs lager zijn, en de prognose beter. Bij vrouwen met hormoonreceptor-positieve borstkanker die hormoontherapie krijgen, heeft inname van soja via de voeding geen nadelige gevolgen.

Opletten met sojasupplementen

Toch is een belangrijke nuance nodig: voedingssupplementen met soja zijn immers af te raden. Zij kunnen mogelijk het risico op hormoongevoelige borstkanker verhogen.

Onze tips

  • Gebruik 1 à 2 maal per dag een sojaproduct in de voeding (uitsluitend positief effect, geen gevaar voor overconsumptie)
  • Vervang vlees bij de hoofdmaaltijd en als broodbeleg regelmatig door vegetarische alternatieven, zoals bereidingen op basis van soja, zoals tofoe of  tempeh, verwerkt onder de vorm van burgers, blokjes, gehakt)
  • Gebruik miso (sojabouillon) in plaats van klassieke bouillon, voor bijvoorbeeld soepen.
  • Neem geregeld een sojadrink, -yoghurt, of andere bereiding op basis van soja als tussendoortje. Tegenwoordig vind je ook edamame bonen (jonge sojabonen) onder de vorm van een snack.
  • De naam ‘sojascheuten’ is misleidend: eigenlijk betreft het scheuten van de mungboon, niet van de sojaboon. Sojascheuten hebben dus niet dezelfde eigenschappen als (de producten afkomstig van) de sojaboon.
  • Wil je weten hoe je jouw voeding naar een meer plantaardige voeding kan laten evolueren? www.plantaardigplan.be helpt je een handje!

Hier lees je meer over voeding na kanker >>

Laatst aangepast op: 7/12/2016

Getuigenissen

Legaat
Jacqueline heeft pretoogjes en ademt levensvreugde uit. Ondanks de vele beproevingen op haar pad, heeft ze altijd iets positiefs te melden wanneer ze de deur opent van haar appartement in Brussel, waar ze samen met haar man in 1971 introk. Ze kregen geen kinderen, maar zagen veel van de wereld en genoten van het leven. Elke keer als ze op reis gingen, dacht Jacqueline eraan om een briefje op tafel te leggen, voor het geval er iets zou gebeuren.Lees verder