Soja in de voeding na borstkanker kan herval in de hand werken

ONWAAR

Tijdens en na borstkanker is de consumptie van soja via de voeding geen probleem. Bij vrouwen met borstkanker na de menopauze en vrouwen met hormoonreceptor-negatieve borstkanker, zou de kans op een nieuwe borstkanker zelfs lager zijn, en de prognose beter. Bij vrouwen met hormoonreceptor-positieve borstkanker die hormoontherapie krijgen, heeft inname van soja via de voeding geen nadelige gevolgen.

Opletten met sojasupplementen

Toch is een belangrijke nuance nodig: voedingssupplementen met soja zijn immers af te raden. Zij kunnen mogelijk het risico op hormoongevoelige borstkanker verhogen.

Onze tips

  • Gebruik 1 à 2 maal per dag een sojaproduct in de voeding (uitsluitend positief effect, geen gevaar voor overconsumptie)
  • Vervang vlees bij de hoofdmaaltijd en als broodbeleg regelmatig door vegetarische alternatieven, zoals bereidingen op basis van soja, zoals tofoe of  tempeh, verwerkt onder de vorm van burgers, blokjes, gehakt)
  • Gebruik miso (sojabouillon) in plaats van klassieke bouillon, voor bijvoorbeeld soepen.
  • Neem geregeld een sojadrink, -yoghurt, of andere bereiding op basis van soja als tussendoortje. Tegenwoordig vind je ook edamame bonen (jonge sojabonen) onder de vorm van een snack.
  • De naam ‘sojascheuten’ is misleidend: eigenlijk betreft het scheuten van de mungboon, niet van de sojaboon. Sojascheuten hebben dus niet dezelfde eigenschappen als (de producten afkomstig van) de sojaboon.
  • Wil je weten hoe je jouw voeding naar een meer plantaardige voeding kan laten evolueren? www.plantaardigplan.be helpt je een handje!

Hier lees je meer over voeding na kanker >>

Getuigenissen

Patricia vertelt ons over hoe zij borstkanker beleefd heeft, wat haar heeft geholpen om deze beproeving te doorstaan en hoe de ziekte haar kijk op het leven heeft veranderd.Lees verder