Als ik overgewicht heb, kan m’n borstkanker sneller terugkomen

WAAR

Surpoids et cancer - overgewicht en kankerOvergewicht bij borstkanker wordt in verband gebracht met een hoger risico op een nieuwe kanker van volgende types: dezelfde of de andere borst, het baarmoederslijmvlies, de dikke darm en endeldarm. Ook de kans op sterfte door kanker of door een andere oorzaak neemt toe.

Daarom is het voor mensen met borstkanker en overgewicht, interessant om gewichtstoename tijdens en na de behandeling te vermijden.

Evolueren naar een normaal gewicht is het meest aangewezen, maar nooit op eigen houtje: een te snel of te groot gewichtsverlies kan het effect van de behandeling beïnvloeden. In oncologie gespecialiseerde diëtisten kunnen voor begeleiding zorgen, zowel bij gewichtscontrole als gewichtsverlies. In onze adressengids vind je een diëtist oncologie in je buurt of in het ziekenhuis waar je in behandeling bent.

Is je behandeling helemaal achter de rug? Ook dan is het interessant om je te laten begeleiden door een gespecialiseerd diëtist. Zo ben je zeker dat je op een gezonde, verantwoorde manier afvalt. Bovendien kan blijvend gewichtsverlies na een borstkankerbehandeling een specifieke aanpak vragen.

Hier lees je meer over voeding na kanker >>

Getuigenissen

Team van Professor Jean-Luc Van Laethem & Ilse Rooman
Pancreaskanker is een kanker met een zeer hoog sterftecijfer. Slechts één op tien patiënten is vijf jaar na de diagnose nog in leven. En helaas schat men dat pancreaskanker tegen 2030 een van de drie dodelijkste kankers zal zijn.Lees verder