Als ik overgewicht heb, kan m’n borstkanker sneller terugkomen

WAAR

Surpoids et cancer - overgewicht en kankerOvergewicht bij borstkanker wordt in verband gebracht met een hoger risico op een nieuwe kanker van volgende types: dezelfde of de andere borst, het baarmoederslijmvlies, de dikke darm en endeldarm. Ook de kans op sterfte door kanker of door een andere oorzaak neemt toe.

Daarom is het voor mensen met borstkanker en overgewicht, interessant om gewichtstoename tijdens en na de behandeling te vermijden.

Evolueren naar een normaal gewicht is het meest aangewezen, maar nooit op eigen houtje: een te snel of te groot gewichtsverlies kan het effect van de behandeling beïnvloeden. In oncologie gespecialiseerde diëtisten kunnen voor begeleiding zorgen, zowel bij gewichtscontrole als gewichtsverlies. In onze adressengids vind je een diëtist oncologie in je buurt of in het ziekenhuis waar je in behandeling bent.

Is je behandeling helemaal achter de rug? Ook dan is het interessant om je te laten begeleiden door een gespecialiseerd diëtist. Zo ben je zeker dat je op een gezonde, verantwoorde manier afvalt. Bovendien kan blijvend gewichtsverlies na een borstkankerbehandeling een specifieke aanpak vragen.

Hier lees je meer over voeding na kanker >>

Getuigenissen

Christiane, en rémission d'un cancer du sein
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In België krijgen elk jaar ongeveer 10 000 vrouwen de diagnose te horen. In realiteit dekt de term ‘borstkanker’ verschillende types borsttumoren, met een uiteenlopende diagnose, behandeling en genezingskans. Christiane vertelt haar verhaal.Lees verder