De beste voeding na kanker is een gezonde en evenwichtige voeding

WAAR

Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding na de behandeling is bijzonder belangrijk. Onderzoek geeft aan dat volgende voedingstips uit preventie ook het risico op herval, op een nieuwe kanker of op andere chronische ziekten kunnen helpen beperken:

  • Streef naar een gezond lichaamsgewicht door evenwichtig te eten, voldoende fysiek actief te zijn en de tijd die je al zittend doorbrengt te beperken.
  • Wees elke dag minstens 30 minuten matig fysiek actief, bijvoorbeeld door stevig te wandelen.
  • Beperk het gebruik van calorierijke voeding zoals vetrijke snacks en suikerrijke tussendoortjes en dranken.
  • Eet voldoende groente, fruit, volle graanproducten en peulvruchten en varieer zoveel mogelijk (vooral in kleur).
  • Eet dagelijks ten minste 5 porties (600 g) groente en fruit.
  • Beperk de consumptie van rood vlees (rund, varken, schaap) tot maximum 500 g per week en vermijd bewerkt vlees (vleeswaren, salami, paté, worst, bereid gehakt, ...).
  • Beperk alcohol tot één consumptie per dag. Drink bij voorkeur geen alcohol.
  • Vermijd zout en sterk gezouten bereidingen.
  • Vertrouw niet op voedingssupplementen om je tegen kanker te beschermen.
  • Borstvoeding is goed voor moeder en kind, en kan voor beiden het risico op kanker en andere ziekten helpen beperken.

In functie van het type kanker waarvoor je in behandeling was, kunnen bovendien bepaalde voedingsmiddelen te verkiezen zijn boven andere, of bepaalde tips belangrijker zijn dan andere. Hier vind je een overzicht van de kankertypes waar onderzoek naar verricht is.

Hier lees je meer over voeding na kanker >>

Laatst aangepast op: 22/10/2018