Biologische voeding heeft vooralsnog geen bewezen invloed op het kankerrisico. Niet na kanker en ook niet in kankerpreventie overigens.
In plaats van de nadruk te leggen op bio, is het belangrijk dat je kiest voor een gezonde evenwichtige voeding, met een variatie aan groenten en fruit. Daarvan is wél aangetoond dat ze het risico op herval, op een nieuwe kanker of op andere chronische ziekten kan helpen beperken.
De positieve effecten van groenten en fruit in relatie tot kanker werden in studies ook gezien bij conventionele teelt, zelfs als hierbij bijvoorbeeld pesticiden en meststoffen worden aangewend.
De reden hiervoor is ongetwijfeld dat voor het gebruik van deze stoffen bij wet grenshoeveelheden worden opgelegd. Op die manier wordt schadelijkheid voor de consument maximaal tegengegaan.
Studies hebben ook naar kanker toe inderdaad niet overtuigend kunnen aantonen dat pesticiden en meststoffen een verhoging van het kankerrisico geven.
Voor personen die aan hoge dosissen pesticiden blootgesteld worden (zoals bijvoorbeeld niet-bio landbouwers) is het belangrijk voorzorgs- en beschermingsmaatregelen te nemen tijdens en na het besproeien.
Wie zich zorgen maakt over de aanwezigheid van contaminanten in de menselijke voeding kan onze tips hieronder toepassen en natuurlijk opteren voor producten met biolabel. En het blijft een mooi gebaar naar onze planeet toe. Maar omwille van hun prijs zijn ze niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er andere, eenvoudige tips waarmee je je inname en de cumulatie van contaminanten kan beperken.
Onze tips