Beeld bellenblazer

Activiteiten voor kinderen met kanker

Aangepaste initiatieven

Kanker is een ziekte die minder frequent voorkomt bij kinderen.

  • Slechts een klein aandeel van alle kankers (1 à 3%) treft kinderen.
  • Het gaat om ± 300 nieuwe gevallen per jaar in België.

De kansen op genezing zijn groot, maar de behandelingsperiode die een permanent medisch toezicht eist, is voor de jonge patiëntjes even moeilijk te dragen als voor hun omgeving. Daarom biedt de Stichting aangepaste initiatieven zodat deze kinderen en hun familie ook ontspanningsmomenten kunnen beleven.

Kinderkankerdag: een dag voor het hele gezin

Een familiedag voor jonge kankerpatiëntjes en hun familie

Samen met de Mechelse vzw "Nationale Kinderkankerdag" www.kinderkankerdag.be organiseert Stichting tegen Kanker in dierenpark Planckendael elk jaar een ontspanningsdag voor jonge kankerpatiëntjes en hun familie.

De acht grote centra voor pediatrische oncologie van het land selecteren welke kinderen kunnen deelnemen aan deze dag, op basis van hun gezondheidstoestand. Zij kunnen rekenen op begeleiders van het ziekenhuis waar ze worden behandeld, en van steun ter plaatse via een centrale hulppost. De begeleiding verloopt echter discreet zodat er alle ruimte is voor ontdekking van de dieren en andere feeërieke verrassingen! Alles wordt in het werk gesteld om het gezin deze dag de kans te geven om in ontspannen sfeer bijeen te zijn.

Een dag van samenwerking

Deze weldoende activiteit wordt ook mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking, de toewijding en de steun:

  •  van de grote oncologische centra van het land
  •  van vele partners en sponsors
  •  van een groot aantal vrijwilligers!

Bekijk de filmpjes en fotos op de site van onze partner

Een doosje vol troost

Creatieve activiteiten voor kinderen en ouders met kanker

Kinderen die worden geconfronteerd met een zieke ouder of grootouder willen vaak 'iets doen'. Dit 'doosje vol troost' reikt ze allerlei creatieve activiteiten aan die de communicatie tussen kinderen en ouders met kanker kunnen verbeteren :

  • geïllustreerde kaarten
  • een dreamcatcher
  • een dvd met een kort filmpje
  • een cd-rom waarmee ze een virtueel bezoek aan het ziekenhuis kunnen brengen.

Het helpt het hele gezin om dichter bij elkaar te komen, te praten, te luisteren en elkaar te helpen.  Door 'samen iets te doen', communiceren het kind en de volwassene gemakkelijker dan met een gewoon gesprek. 

Een wijd verspreid doosje

Dankzij de regionale coördinatoren van de Stichting tegen Kanker werden meer dan 600 doosjes gratis verdeeld over de ziekenhuizen met een afdeling oncologie.

Het ‘Doosje vol troost’ wordt uitgegeven door éditions CEGO en is via hun website verkrijgbaar voor 35 euro.

Hand in Hand: een praktische gids

Voor een kind staat kanker voor een breuk met zijn vertrouwde dagelijkse leven, en dat zowel thuis als op school. De 'normale' leeromgeving moet plaats maken voor een intensieve medische aanpak die zijn hele sociale houvast aan het wankelen brengt.  

Voor de leerkracht die van de ene dag op de ander met zo'n situatie wordt geconfronteerd en zich moet voorbereiden op de reacties die dit in de klas kan teweegbrengen, is dit allesbehalve gemakkelijk. 

Om het voor het zieke kind en zijn omgeving mogelijk te maken 'aan morgen' te denken,  moet de leerkracht bij de pinken blijven ... In samenwerking met de Onafhankelijke Ziekenfondsen schreef de Stichting tegen Kanker dan ook een praktische gids die je als pdf kunt downloaden. Hij bevat duidelijke en bondige themafiches over kanker en de behandelingen, en geeft tips voor pedagogische activiteiten met de hele klas.

 

Laatst aangepast op: 7/12/2017

Getuigenissen

Christina onderging een zware chirurgische ingreep als behandeling van haar maagkanker: haar maag werd verwijderd. Ze heeft dan wel heel wat geleden, maar blijft hameren op één ding: de toekomst ligt voor haar, en met wilskracht kom je heel ver.Lees verder