Rekanto: bewegen om je beter te voelen

Rekanto, bewegen om je beter te voelen!

Informationen in deutscher Sprache

Als je voor kanker wordt behandeld of als je het afgelopen jaar een behandeling hebt gevolgd, dan weet je vast dat deze beproeving vaak gepaard gaat met een grote vermoeidheid en futloosheid. Maar wist je dat aangepaste lichaamsbeweging je kan helpen weer wat fitter te worden zodat je kleine dagelijkse inspanningen beter aankunt? De Stichting werkte dan ook een programma op jouw maat uit: Rekanto!

Rekanto in het kort

 • Rekanto is een programma van fysieke activiteiten, speciaal ontworpen voor volwassenen die af te rekenen hebben of onlangs af te rekenen hadden met een kanker.
 • Rekanto helpt om een betere lichamelijke conditie te herwinnen en op die manier de vermoeidheid te overwinnen, dankzij activiteiten in groep (gymnastiek, aquagym, yoga, tai chi, fitness, nordic walking). 
 • Rekanto is bedoeld voor patiënten in behandeling of tot een jaar na het einde daarvan.
 • Je kunt gedurende één jaar gebruikmaken van het programma Rekanto

Meer weten over Rekanto in onze folder 'De Stichting aan uw zijde'

Rekanto: een aangepast programma

Rekanto is een programma dat werd uitgewerkt door en onder toezicht staat van een groep deskundigen op het vlak van oncologie, sportgeneeskunde en revalidatie.

Alle lesgevers van Rekanto werden specifiek opgeleid door de Stichting tegen Kanker. Zij houden rekening met de aanbevelingen van de dokter en passen hun programma aan volgens ieders mogelijkheden.

Diverse sportactiviteiten

Tai chi, yoga, aquagym, fitness, nordic walking: zowat overal in België worden verschillende activiteiten aangeboden. In overleg met je dokter kun je aan één of twee activiteiten deelnemen.

Om te weten welke activiteiten we aanbieden in jouw buurt, raadpleeg je de activiteitenkaart of bel je ons op 0800 15 802 (elke werkdag van 9 tot 18u.).

Wie kan zich inschrijven?

Om aan Rekanto te kunnen deelnemen:

 • moet je kanker hebben of hebben gehad
 • in behandeling OF in het jaar volgend op de stopzetting van de behandelingen zijn, als je werd behandeld via chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en gerichte behandelingen (Glivec, Avastin, Herceptine, ...)
 • in het eerste jaar behandeling zijn als je via hormoontherapie werd behandeld
 • meerderjarig zijn
 • administratief in orde zijn (je overhandigde alle volledig ingevulde documenten en het medisch attest)

Hoe schrijf je je in?

Vind een inschrijvingsformulier door:

Duid op dit formulier de activiteit(en) aan (max. 2) waaraan je wilt deelnemen, nadat je dit met je dokter hebt besproken (bij het formulier zit een medisch attest dat je dokter moet invullen).

Hoeveel kost het?

Dankzij de gulle giften van schenkers is Rekanto volledig gratis! Wil ook jij de acties van de Stichting steunen? Je gift is welkom op het rekeningnummer BE45 0000 0000 8989.

FAQ / vaak gestelde vragen

1. Ik wil me inschrijven voor Rekanto. Wat moet ik doen?

Het volstaat om het inschrijvingsformulier te printen, in te laten vullen door uw arts (medisch attest), aan te geven welke les(sen) u wilt volgen, en ons het formulier via de post op te sturen:

Stichting tegen Kanker
ter attentie van REKANTO
Leuvensesteenweg 479
1030 Brussel

2. Zijn er voorwaarden om deel te nemen aan Rekanto?

De toegangsvoorwaarden voor Rekanto zijn de volgende:

 • Kanker hebben of gehad hebben
 • In behandeling zijn OF in het voorbije jaar een laatste behandeling gehad hebben: operatie, chemotherapie, radiotherapie en gerichte behandelingen (Glivec, Avastin, Herceptine, …)
 • Zich in het eerste jaar van behandeling bevinden wanneer u hormoontherapie ondergaan heeft
 • Meerderjarig zijn
 • Administratief in orde zijn (alle ingevulde documenten en het medisch attest bezorgd hebben)

3. Zijn er lessen in mijn buurt?

Via de interactieve activiteitenkaart kunt u uw postcode invullen en alle lessen in uw buurt verschijnen op uw scherm. Aarzel niet om de ‘kilometer’-knop te gebruiken om een meer uitgebreid aanbod te krijgen!

4. Door wie moet ik mijn inschrijvingsformulier laten invullen?

Het medisch attest (opgenomen in de folder) mag ingevuld worden door:

 • de huisdokter
 • de specialist (oncoloog, pneumoloog, gynaecoloog, …)

Deze moet opgestuurd worden naar 

Stichting tegen Kanker
ter attentie van REKANTO
Leuvensesteenweg 479 
1030 Brussel 

Eens we de inschrijvingsdocumenten ontvangen hebben, krijgt u binnen de twee weken een bevestiging via de post, met uw Rekanto-lidkaart.

5. Hoe lang moet ik op mijn lidkaart wachten?

U ontvangt binnen de twee weken (na ontvangst van uw inschrijvingsformulier) een bevestigingsbrief met toegevoegd uw lidkaart en de praktische informatie over uw les(sen).

6. Mag ik al starten met de lessen alvorens ik mijn lidkaart ontving via de post?

U mag nog niet deelnemen aan de Rekanto lessen voordat u uw lidkaart via de post ontving. U bent namelijk pas gedekt door onze verzekering vanaf dan.

7. De les waar ik me voor inschreef, bevalt me niet. Mag ik veranderen?

Als de les u niet bevalt, is het zeker en vast mogelijk om te veranderen. Om dit te doen, kan u ons telefonisch contacteren (0800 15 802 elke werkdag van 9 tot 18u) of per mail (kankerinfo@kanker.be).

Gelieve ons een seintje te geven indien u definitief wilt stoppen met uw les.

8. Wat als ik mijn geldige lidkaart verlies?

Neem contact met ons op zodat we u een duplicaat kunnen sturen (kankerinfo@kanker.be - 0800 15 802).

9. Ik ben enkele weken niet naar de les kunnen gaan. Mag ik mijn lidkaart verlengen?

In geval van lange afwezigheid, omwille van medische redenen (minimum 1 maand), mag u ons een medisch attest met vermelding van de duur en de reden van uw afwezigheid opsturen naar

Stichting tegen Kanker
REKANTO
Leuvensesteenweg 479
1030 Brussel 

10. Mijn lidkaart vervalt bijna. Mag ik de Rekanto lessen blijven volgen?

Het Rekanto programma is gelimiteerd tot één jaar. Het doel van het programma is namelijk om u een duwtje in de rug te geven en u te helpen om zo snel mogelijk terug actief te zijn. Praat erover met uw monitor: Hij of zij kan u zeker helpen met het vinden van fysieke activiteiten in uw buurt!

Het is echter wel mogelijk u opnieuw in te schrijven voor Rekanto indien u nog voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden (zie vraag 2)

11. Ik kan niet aanwezig zijn in een les. Wat moet ik doen?

Als u de gegevens van uw monitor heeft, geef even een seintje. Indien u deze niet heeft, stuur een mail naar kankerinfo@kanker.be. Wij sturen uw mail door naar uw monitor.

In geval van afwezigheid voor een langere periode, omwille van medische redenen: zie vraag 9 

Ter informatie: onregelmatige deelnemers worden elk trimester gedeactiveerd.

Uw vraag bevindt zich niet in deze lijst?

Wij beantwoorden uw vraag graag

Laatste nieuws over Rekanto

Nos moniteurs en formation (Mars 2015)

Ce dimanche 15 mars 2015 avait lieu la formation annuelle des moniteurs Raviva francophones à Liège (Sart Tilman) en collaboration avec l’Université de Liège. Au programme : des présentations sur les bénéfices indéniables de l’activité physique sur les cancers, mais aussi des échanges enrichissants d’expériences et de bonnes pratiques entre les moniteurs Raviva. De quoi rentrer chez soi avec des outils concrets pour assurer un accompagnement de qualité à nos participants Raviva !

Maart 2014

Rekanto gaat fitnessen!

Stichting tegen Kanker slaat voor een uitzonderlijk pilootproject de handen in elkaar met twee professionele fitnessclubs: Fit for Fun in Eigenbrakel en Fitality in Aartselaar.

Meer weten over de pilootproject fitness

december 2012

Reportage Rekanto in Plus Magazine

Artikel Rekanto Plus Magazine

Rekanto op de radio

Sarah Stemgée, regiocoördinatrice bij Stichting tegen Kanker, gaf een interview op de lokale radio van Diepenbeek.
Lees de samenvatting van het interview hier.

Rekanto op RadioVRD

Rekanto in het stadsmagazine 'De Nieuwe Hasselaar'

Het artikel bekijken


november 2012

Lommel Nordic walking voor exkankerpatienten

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 16 nov 2012 door tvlimburgbe op youtube

Bekijk het artikel op http://www.nieuwsblad.be (22 november 2012)


 juni 2012

Geena Lisa is meter van Rekanto

Geena’s motto is: ‘Stilstaan is achteruitgaan!’ en dat sluit natuurlijk mooi aan bij Rekanto. De charmante en dynamische BV zag het onmiddellijk zitten om haar schouders onder ons bewegingsprogramma voor kankerpatiënten te zetten. Hieronder een kort uittreksel van haar interview in ons magazine Kankerinfo.

“Er zijn veel patiënten die in een impasse van vermoeidheid terecht komen en zo de moed verliezen. Rekanto brengt daar verandering in of kan dat voorkomen. Mensen werken aan hun conditie, maken vooruitgang, zien ook zelf dat ze vooruitgang maken en krijgen zo terug meer vertrouwen in hun lichaam. Rekanto is ook echt begeleiding, het zijn niet gewoon sportlessen want het is een programma op maat. In die persoonlijke afstemming van het programma op de patiënt schuilt veel van zijn kracht. Bovendien ben je als deelnemer omringd door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Redenen genoeg dus om me in te zetten voor dit prachtige programma voor aangepaste fysieke activiteit!”

Geena Lisa, presentatrice, zangers, BV


Bewegen na kanker

regio Mol. http://www.youtube.com/watch?v=vhwCOfBXaQY

 

Rekanto Partners

Logo Stad Antwerpen     
Logo Provincie AntwerpenLogo BlosoLogo TienenLogo SportsdienstLogo Stad Brugge Logo Stad Roeselare

Logo Christelijke Mutualiteit Logo Paramount Fitness Fitality   Logo Go Fit

Laatst aangepast op: 11/05/2017

Getuigenissen

Tom, de echtgenoot van Sophie, kreeg en overwon kanker. 3,5 jaar later is alles onder controle en voor het eerst durft het koppel weer dromen, van een toekomst, de verdere uitbouw van Toms fietsenzaak én van een grote verbouwing. Ondanks eerdere positieve signalen, blijkt het afsluiten van een schuldsaldoverzekering echter onmogelijk, ook niet mits uitsluitsel van kanker of het betalen van een schappelijke bijpremie. “Alsof kanker ons een heel leven achtervolgt.”Lees verder