Als je ambulant verzorgd wordt (en dus enkel voor je behandeling naar het ziekenhuis gaat en daarna weer naar huis terugkeert), of als je na een opname in het ziekenhuis weer naar huis terugkeert, kan externe hulp welkom of ronduit noodzakelijk zijn: thuisverpleging, thuisverzorging, kinesitherapie, gezinshulp, ondersteuning bij het huren of aanschaffen van hulpmiddelen,…
Het kan voor de zieke en/of zijn omgeving zwaar zijn de terugkeer naar huis te organiseren en de activiteit van diverse hulpverleners te coördineren. Zorgen kunnen complex zijn en maar al te vaak wordt bijvoorbeeld de thuisverpleging bijgestaan door de poetsdienst, of wordt de mantelzorger ondersteund door een maatschappelijk werker of gezinszorger. Er zijn diensten die dit voor u doen. Aarzel dus niet om hiervoor een beroep te doen op:
De Geïntegreerde Diensten voor Thuisverzorging (GDT) zijn belast met de coördinatie van verzorging en dienstverlening aan huis. Hun doel is tegemoet te komen aan je behoeften en structuren op te zetten op maat van jouw situatie. Ze bieden je dus de mogelijkheid om je zo lang mogelijk bij te blijven staan. Aarzel niet om een beroep te doen op hun diensten:
Contact opnemen met: de sociale dienst van het ziekenhuis of van je ziekenfonds.
Familiehulp is aangewezen als je een helpende hand kunt gebruiken bij bepaalde activiteiten van het dagelijkse leven.
De familiehulp kan bijvoorbeeld:
Bij de berekening van de kostprijs van de familiehulp wordt rekening gehouden met je gezinsinkomsten.
Contact opnemen met: je ziekenfonds, het OCMW of de sociale dienst van het ziekenhuis.
Het systeem van dienstencheques wordt gesubsidieerd door de Staat. Het gaat om "cheques" die je vooraf betaalt bij een erkend dienstenchequebedrijf. In ruil voor cheques kun je dan een beroep doen op bepaalde diensten zoals:
Contact opnemen met: Sodexo www.dienstencheques-rva.be