Blog : hou de moed erin - cultuur

Festivals en zomerevents herdacht

Heel wat festivals en zomerevents werden herdacht om toch te kunnen plaatsvinden. Tomorrowland tovert zichzelf om tot een origineel digitaal festival op zaterdag 25 en zondag 26 juli.

Festivalbezoekers kunnen via hun computer, smartphone of tablet navigeren op het digitale festivalterrein en zo de nieuwe muziek van hun favoriete dj's ontdekken. Voor een prikje kan je in je tuin of huis genieten met vrienden!

www.tomorrowland.com

Bloemen vanop de terrils, fotoscans door kunstenares Mathilde Nardone

Mathilde Nardone, een jonge fotografe van 26 jaar, houdt van fotografie en meerbepaald van de scantechniek. Zo maakt ze gescande 'stillevens'.

Haar werk wordt gesmaakt door critici en was al te zien in verschillende galeries en kunstbeurzen van La Louvière over Seoel, via Parijs, Milaan, Turijn tot Berlijn...

Voor haar serie "Terrils" haalt de fotografe inspiratie uit de emblematische mijnbouwterrils en mijnbouwindustrie in Henegouwen.

Haar onderwerpen hebben te maken met een familiale en persoonlijke achtergrond. Als kleindochter van Italiaanse immigranten, praat Mathilde Nardone over een reis, een land, een geschiedenis. Haar grootvader werkte in de mijnen maar kreeg hierdoor kanker wat hem uiteindelijk het leven kostte. Ze fotografeert bloemen en planten op de dode terrils om die op die manier weer tot leven te brengen.  

Mathilde Nardone ontdekte de blog "Hou de moed erin" tijdens de quarantaine. Ter nagedachtenis aan haar grootvader en ter ondersteuning van het kankeronderzoek wil ze een gebaar maken voor Stichting tegen Kanker door 50% van haar verkoopopbrengst te schenken op selectie van haar werk. Aarzel niet om dit mooie initiatief te delen!

https://artzone35.com/

https://www.mathildenardone.com/

Opnieuw echt genieten van tentoonstellingen in musea

Eén van de vele coronamaatregelen was de sluiting van de musea. Jammer maar noodzakelijk.

Die maatregelen werden sinds 18 mei 2020 weer versoepeld en een pak musea zijn nu opnieuw open. 

Een bezoek zal er echter anders uitzien dan je gewoon bent, want musea moeten zich aan strikte voorwaarden houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Wie een museumbezoek plant, bereidt zich dus best even voor. Check de website van het museum zelf, reserveer je tijdslot en geniet van het bezoek!

Op deze site ontdek je welke musea opnieuw open zijn: www.uitinvlaanderen.be/tip/deze-musea-zijn-weer-open

Vol moed uit de lockdown met  BJ Scott!

Wie kent BJ Scott nog in Vlaanderen?  De getalenteerde singer-songwriter met warme stem nodigt je uit om met vertrouwen uit de lockdown te komen.

Geboren in Alabama en na lange omzwervingen in België gesetteld, is Beverly Jo Scott zowel thuis in blues, gospel als in country en rock.

Ze werd een gewilde achtergrondzangeres maar ook gevierde solo-artieste (zes studio-albums, drie live-albums, een dvd) en gaf talloze concerten.

Ze werkte samen Maurane, Paul Personne, Cabrel, Souchon, Typh Barrow ... en Arno (met het beroemde duo: "Jean Baltazaarrr"). In Vlaanderen maakte ze in de jaren 90 furore met de albums Honey and Hurricanes en Mudcakes.

Over de taalgrens is ze al 7 seizoenen lang een supercoach in The Voice Belgium, gastvrouw in "BJ's Sunday Brunch"- een wekelijkse radioshow op "Classic 21"- en heeft ze een vast item in "Plan Cult".

Een dipje? Luister dan naar een van haar nummers via haar website: http://www.bjscott.com/index.php?lang=fr

Ontdek ook het gevoelige duet met Typh Barrow op www.youtube.com/watch?v=rqPPERDgyIA

Ze gaf ons een mooie boodschap mee (in het Frans).

Reis mee naar China!

Verre buitenlandse reizen zitten er voorlopig niet in. En dan nog zeker niet naar China waar de crisis begon. Toch is dit land ontzettend fascinerend! Ontdek het zelf in de VPRO reportages “Door het hart van China” online en laat je verrassen door de schoonheid van dit immense land. 

Langzullenwelezen

We hebben meer tijd om te lezen in deze tijden. Wie kan er betere leestips geven dan ... de lezer? De digitale wereld is ideaal voor lezers om tips met elkaar uit te wisselen.

Op langzullenwelezen.be, het boeken- en podcastplatform van VRT, wil ze iedereen goesting geven om meer - of weer - te gaan lezen. Je krijgt er meteen ook zicht in de boekenkast van bekende Vlamingen.

 

 

 

Ola Pola Potloodgat van Pascale Platel

Zin in theater met (of zonder) kinderen in quarantainetijden? Op naar podiumaanhuis.be dan voor de voorstelling “Ola Pola Potloodgat” met Pascale Platel. In Bruzz stond vorige week dat dit stuk er de meest bekeken voorstelling is en Pascale Platel koestert ze als één van haar mooiste theateravonturen. Voor iedereen van 5 tot 580 jaar.

Feel good muziek van Michael Heaven

Tijd voor wat feel good muziek. De Belgische Soul Crooner Michael Heaven steekt iedereen in deze tijden graag een hart onder de riem met de heruitgave van een positief en swingend liedje. De titel past erg goed bij de titel van de blog van Stichting tegen Kanker nl. “Hou Er De Moed Maar In”. Je herkent ongetwijfeld de melodie van “Only The Strong Survive”. Stoelen aan de kant en swingen maar.

Rosas danst Rosas – dans met een stoel!

Anne Teresa De Keersmaeker, geboren op 11 juni 1960 in Mechelen, is een Belgische danseres en choreografe. Ze is een belangrijk figuur in de hedendaagse dans, zowel in België als wereldwijd. 

Dertig jaar geleden maakte haar gezelschap Rosas naam met het dansstuk Rosas danst Rosas. Sindsdien werd de choreografie overal ter wereld voorgesteld. Nu is het jullie beurt! Dans je eigen Rosas danst Rosas en maak er een video van. 

Je kan deze opsturen naar communicatie@kanker.be en dan delen we het op onze Facebookpagina!

Bewegen is goed voor de gezondheid!

In de video's tonen choreografe Anne Theresa De Keersmaecker en danseres Samantha Van Wissen je stap voor stap de bewegingen. Dans jij mee?

Naar de website

 

Maak een origami dat deel uitmaakt van een collectief kunstwerk

Designer Charles Kaisin, gesteund door KANAL - Centre Pompidou, stelt een artistieke en participatieve actie voor: "Origami voor het leven".

Om het onderzoek tegen Covid-19 te ondersteunen, vraagt de Belgische designer Charles Kaisin om een origami te maken van een vel papier a.d.h.v. een tutorial die online beschikbaar is.  Een fijne gezinsactiviteit in deze tijden van quarantaine. Voor elke origami die ze ontvangen zullen de partners van de actie 5 euro doneren aan de Erasmusstichting.

Ontdek het surrealistische universum van deze Belgische designer en maak een (of meerdere) origami’s die dan deel zullen uitmaken van een prachtig symbolisch collectief werk. Alle uitleg via de website: www.charleskaisin.com/origamiforlife

Zing mee met ‘Allez, Chantez !’

Al 5 jaar brengt 'Allez, Chantez!' mensen samen om te zingen. Ze wonnen er onlangs zelfs een Ultima voor. In deze tijd kan samenkomen om te zingen uiteraard helaas niet, maar daar hebben ze iets op gevonden, en ‘We Zullen Doorgaan’ op Radio 1 doet graag mee!

Drie nummers werden al gezongen: 'Mooie Dagen' van Johan Verminnen, 'Ik Wil Je' van De Kreuners en 'Nah Neh Nah' van Vaya Con Dios. Deze week is het de beurt aan 'Marina' van Rocco Granata! Beluister de resultaten en doe mee de volgende weken…

Zing mee met Radio 1 en Allez, Chantez!

Live Show: Cirque du Soleil bij je thuis!

Om een beetje fantasie in ons dagelijkse leven in quarantaine te brengen, kondigde Cirque du Soleil de lancering van zijn gratis online platform aan: CirqueConnect

Je kan het betoverende en fascinerende universum van het wereldbefaamde Cirque du Soleil ontdekken via een selectie aan inspirerende momenten van telkens 60 minuten uit de shows van Cirque du Soleil.

Beleef de meest adembenemende prestaties in een magische omgeving alsof je er zelf bij was!  Je kan o.a. ook zelf leren jongleren en trainingssessies volgen met de trapezegymnasten!

 

 

Virtuele rondleiding! 

Wat als we door deze periode van binnenblijven onze cultuur herontdekken? Dit jaar opende in Gent een prachtige Van Eyck-tentoonstelling, door het tijdschrift Beaux-Arts aangekondigd als retrospectief van de eeuw. De vraag was zo hoog dat er midden februari al geen plaatsen meer beschikbaar waren. Aangezien het momenteel niet te bezoeken is, nodigen we je uit om een website te ontdekken die je onderdompelt in het hart van de werken van dit genie uit de Renaissance.

Naar de website 

Getuigenissen

Pat
Weet je, ik wil dit alles nog niet achterlaten! Nu niet. Ik heb nog zoveel te beleven en te delen met jullie.Lees verder