Blog: hou de moed erin - kinderen

Weet jij hoe je kool plant?

Tuinieren: bij dit woord moet je denken aan opa en oma die in de tuin graven. Deze activiteit begint echter opnieuw de jongste te fascineren. Scholen - misschien die van jou? - hebben moestuinen aangelegd waar studenten groenten of bepaald fruit kunnen gaan telen. Want tuinieren is een heel positief tijdverdrijf!

Allereerst is het goed voor je welzijn: als je tuiniert, sta je in contact met de natuur. En wist je dat uit serieuze wetenschappelijke studies blijkt dat dit contact goed is voor ons welzijn en voor onze lichamelijke gezondheid? Met de aarde bezig zijn,  buiten zijn en de planten die we geplant hebben zien groeien, is goed voor je gezondheid!

Ten tweede, is het bewerken van het land soms fysiek zwaarder. Het is dus een manier om ons lichaam te laten werken, om een ​​fysieke activiteit uit te oefenen die niets met sport te maken heeft. Maar het is net zo goed voor ons hart en lichaam!

Door te leren hoe je groenten en fruit kweekt, weten we tenslotte wanneer we ze kunnen eten als ze rijp zijn ... En zoals je weet, hebben we allemaal een gezond dieet nodig ... Kortom, tuinieren geeft je de kans om goed te eten!

Met hulp van je ouders kun je beginnen met je stuk grond in de tuin. Heb je geen tuin, kies dan voor plantenbakken op het balkon, op jouw hoogte! Probeer het en je zult zien, misschien is het iets voor jou!

www.youtube.com/watch?v=UKqL46DK1Tc

 

Laat je verbeelding spreken !

De musea gaan weer open! Wat dacht je ervan om je eigen kunstwerk te maken?

Het “Musée des Arts Contemporains du Grand-Hornu” (MAC's) biedt je de mogelijkheid om technieken te imiteren die worden gebruikt door een artiest die momenteel tentoonstelt: Matt Mullican. Dankzij de befaamde frottages, collages, graveer-en tekentechnieken van deze kunstenaar kan je je verbeelding de vrije loop laten. Elke week vindt je op de website van het museum activiteitenfiches met ideeën om zelf aan de slag te gaan.

Leef je uit en word een artiest!

Meer info

Luister eens naar een boek!

Misschien heb je kanker of onderga je een behandeling? Hierdoor ben je waarschijnlijk erg moe. Zo moe, dat je geen boek meer kan lezen. Dat is normaal. Kanker en de behandeling ervan zorgen voor een enorme vermoeidheid. Maar dit gaat beter als je genezen bent. Wil je ondertussen een geweldig boek lezen?

Je kan er ook voor kiezen om te luisteren naar de verhalen. Er zijn websites waar je verschillende verhalen kan beluisteren, naargelang je leeftijd. Je kan luisteren wanneer je wil, stoppen wanneer je wil, en luisteren zoveel je wil.

Het is natuurlijk niet hetzelfde als wanneer mama of papa het voorleest. Maar als zij geen tijd hebben, kan je je nog steeds onderdompelen in een droomwereld vol leuke verhalen. Je kan ze beluisteren op een tablet of telefoon. 

www.geluidshuisuitgeverij.com/binnenpret

www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html

Experimenteer er op los met #Lockdownlab

Ken je het doe-centrum Technopolis in Mechelen? Misschien ben je er zelfs al eens geweest? Helaas is dit wetenschapsmuseum gesloten door de maatregelen. Maar voor kinderen die graag experimenteren met technologie hebben ze een oplossing gevonden: #Lockdownlab.

Via hun sociale mediakanalen tonen ze je elke dag nieuwe experimenten die je perfect thuis of in de tuin kan uitvoeren! Maak een zwemmende tekening, doe de drijftest met verschillende voorwerpen of ga voor een goocheltruc en laat water zweven. In het proefjeslab vind je de gekste experimenten waar je versteld van zult staan! Zin om het eens uit te proberen? Hier vind je alle informatie.

Druk je gezelschapsspel af!

Verveelt je broer of zus zich? Verveel je jezelf ook? Waarom speel je geen gezelschapsspel? Heb je er geen? Of ken je ze allemaal al uit je hoofd? Druk er dan wat gratis af!

Een grote en bekende uitgever van bordspellen kwam tijdens de quarantaine op het idee spelletjes voor alle leeftijden aan te bieden. Dobble, Times Up!, Dixit, Cortex... ze zijn er allemaal, en nog veel meer. In totaal kan je 21 spelletjes ontdekken. En deze lijst groeit gestaag! Je kan ook een proefversie van een spel afprinten, zodat je het kan uitproberen voor je het koopt.

Vraag je ouders om de spellen waarin je geïnteresseerd bent af te drukken en de verveling is zo voorbij!

Naar de website

Schrijf en deel jouw (grappig) verhaaltje!

Hou je van lezen en heb je verbeelding? Wat als je zelf eens een verhaaltje uitvindt? Het is minder moeilijk dan je denkt! We zullen je helpen. Eerst vind je grappige zinnen uit met woorden die niets met elkaar te maken hebben.

  • Kies een van je (lievelings)boeken
  • Open het op een willekeurige pagina
  • Leg je vinger, zonder te kijken, op de tekst
  • Schrijf het werkwoord, bijvoeglijk naamwoord of zelfstandig naamwoord op dat het dichtst bij je vinger ligt
  • Doe dit 5 keer

Voila! Verzin nu een grappig verhaal door deze 5 woorden in je tekst te plaatsen.

Hier is mijn voorbeeld. In een boek heb ik volgende woorden aangeduid: laarzen, opschepperij, verlegen, zebra en bravo. Kun jij met deze woorden een grappig verhaal verzinnen? Wij zijn benieuwd!

Deel jouw originele masker!

Maskers, maskers, maskers... Er wordt over niets anders gepraat en je ziet ze overal. Sommigen hebben er gemaakt met oude vodden of vaatdoeken. Het staat vast dat we er op een bepaald moment allemaal eentje nodig gaan hebben. Ze zijn namelijk nodig om anderen te beschermen, indien je besmet zou zijn met het coronavirus zonder het te beseffen!

Helaas zijn ze vaak niet zo mooi om te dragen, vind je niet? Wat als je nu eens zelf jouw eigen masker inkleurt? Dat kan leuk zijn, toch?

Op deze Franstalige website vind je een masker dat vrij is om in te kleuren. Je kan het printen of natekenen op een vel papier. Haal je potloden en stiften er maar bij en laat je creativiteit los!

Ben je klaar? Maak dan een foto en toon het aan iedereen door het te delen op onze Facebookpagina! Wij zijn benieuwd!

Speel thuis een Escape Game!

Soms moet je er even tussenuit en aan iets anders denken tijdens deze bizarre periode, niet? We snappen je, maar het blijft belangrijk dat je nog even thuisblijft. Wat zeg je van een "Escape Home"-spel? Net zoals een Escape game, maar dan thuis...

Er zijn meerdere versies te vinden op het internet en wij hebben voor jou "Het Geheim van de Gestolen Schat" van Coddy Games geselecteerd. Tijdens de quarantaine is dit spelletje gratis door de promocode STAYHOME in te voeren. Je kan de moeilijkheidsgraad selecteren, het aantal spelers en of je nu wel of niet wil spelen met één van je ouders die animator van het spel is.

Je hoeft enkel de app te downloaden om je gsm, daarna wordt het document met de toegangscode opgestuurd en moet je deze afdrukken (dit document is enkel voor de animator, anders wordt het te gemakkelijk!) en dan kan je het spel spelen.

Stel je team samen, kies de animator: je hebt 60 minuten om de schat terug te vinden!

Naar het spel

Versier een zakje met een kaars

Op zaterdag 18 april had het seizoen van Levensloop moeten beginnen.

Levensloop zijn evenementen die in bijna 30 steden over het hele land georganiseerd worden, om mensen die kanker hebben of hebben gehad in de bloemetjes te zetten. Door de quarantaine heeft Stichting tegen Kanker beslist om alle Levenslopen van 2020 uit te stellen naar 2021.

Maar we laten de patiënten niet in de steek! Laat jij weten dat je aan hen denkt? En ook aan degenen die genezen zijn en degenen die we hebben moeten afgeven?

Versier een zakje met een kaars…

Tijdens een Levensloop, wordt er een Kaarsenceremonie georganiseerd: een kaarsenzakje wordt versierd met een tekening, een briefje, een gedachte… Dan wordt er een kaarsje in gezet en aangestoken. Zin om mee te doen? Versier dan een kleine papieren zak en zet er een theelichtje in. Je kan ook een tekening maken op een vel papier en het naast een kaars aan je raam plakken.

... en steek hem, elke zaterdag om 20:30 uur, aan

Steek de kaars elke zaterdag om 20u30 aan, met de hulp van je ouders. Maak een foto en stuur deze naar onze Facebook-pagina. Zo stuur je alle patiënten een teken van hoop en bedankt je tegelijkertijd onze zorgmedewerkers. Je hebt nu enkele dagen de tijd om je tekening of boodschap van hoop en liefde voor te bereiden. Afspraak zaterdag om 20u30! Doe je mee?

In de woonkamer, in de tuin, ... bewegen kan je overal!

In de zetel of in je bed blijven liggen, is tijdens deze periode van binnenblijven geen goed plan! Bewegen is goed voor onze gezondheid en het is ook leuk! Op het internet kan je heel wat oefeningen terugvinden om uit te proberen. Haal je ouders weg van hun bureau of uit de woonkamer, zet de meubels opzij en doe samen wat oefeningen.

Je kan van alles gebruiken om oefeningen uit te voeren: sokken, bekers, balletjes, stoelen of een lijn op de grond! Dit Youtube-kanaal daagt je elke dag uit om te blijven bewegen. Je kans zelfs je ouders, broers of zussen uitdagen en kijken we het beste scoort! 

 

Meer dan 40 ideeën voor het versieren van je paaseieren!

Stofjes in kleur, gekleurde balletjes en zelfs uienschillen! Er zijn tal van manieren om eieren te versieren tijdens Pasen. Quarantaine of niet, eitjes mogen niet vergeten worden! Kinderen van alle leeftijden kunnen eieren versieren die je thuis nog liggen hebt. Laat de verbeelding op volle toeren gaan en haal inspiratie uit alle mogelijke dingen. 

We hebben voor jullie, op een volledig subjectieve manier, voorbeelden geselecteerd die kunnen dienen als inspiratie. Voor alle kinderen toegankelijk, ongeacht hun creatieve of artistieke vaardigheden. 

Of je nu over materiaal, kleurstiften, fluostiften of geen van deze beschikt, je vindt zeker leuke ideeën in onze selectie!

Maak een tekening voor iemand die niet naar buiten kan

Hou je van kleuren?

Deze periode van langere opsluiting verlengt de eenzaamheid van sommige mensen. Buren, mensen die in het ziekenhuis liggen, bejaarden die in het rusthuis zijn... Je kan tonen dat je aan ze denkt!

Hou je van de schilderijen van de meesters van de schilderkunst, maar ken je ze niet? En wat als je nu eens de namen leert van de kunstenaars en hun werken, maar op een leuke manier? Ga naar websites waar je de werken kan afdrukken in zwart/wit en kleur ze in op jouw manier. Vergelijk ze daarna met het originele stuk. Verrassend, niet?

Heb je geen printer? Sommige werken zijn, het moet gezegd worden, makkelijk te imiteren. Ga ervoor!

Als je je tekening wil geven aan iemand die het goed kan gebruiken, kan je er altijd een lief woordje aan toevoegen, het ondertekenen en in de brievenbus stoppen van een eenzame buur, het ziekenhuis of het rusthuis. Diegene die het krijgt, zal zeker blij zijn om te merken dat iemand aan hem/haar denkt.

Naar de website

Online bordspellen!

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen bezig te houden. Zeker niet wanneer je vermoeid bent door de behandelingen. Gelukkig kunnen ze het contact met hun vrienden op afstand bewaren. 

Er zijn tal van spelletjes online beschikbaar, ook de zogenoemde "bordspelletjes". Zo is er een platform, waar verschillende spelletjes voor verschillende leeftijden verzameld worden. Nadat je je gratis hebt ingeschreven, kunnen kinderen de spelletjes kiezen die ze kennen en vrienden uitnodigen om het online te spelen.  Carcassonne, 7 Wonders, Terra Mystica, Weerwolven, Saboteur… er is voor ieder wat wils!

Naar de website

 

Getuigenissen

Vermoeidheid, vermageren ... Na enkele medische onderzoeken, valt de diagnose: myeloom. Eerst kon Thierri zich er niet bij neerleggen. Maar hij is erin geslaagd om zijn dagelijkse leven toch aan te passen. Vooral de steun van vrienden en familie heeft hem daarbij geholpen. De boodschap van Thierri: hoop!Lees verder