We horen vaak dat het belangrijk is om groenten en fruit te eten volgens seizoen. En we weten ook dat het beter is om lokale producten te gebruiken.
Deze week nodigen we je uit om de kalender met lokale vis uit de Noordzee te ontdekken. Deze kalender bevat ook schaal -en schelpdieren.
Genoeg keuze en variatie én bovendien goed voor onze planeet... en onze gezondheid. Geen excuses meer om geen vis te eten 1 à 2 keer per week! Vis is een zeer fragiel product. Respeceer dus zeker de koudeketen en het zal nog meer smaken!
Het hele jaar door zijn de rekken in de supermarkt gevuld met een grote diversiteit aan groenten en fruit. Dankzij nieuwe technieken is het namelijk mogelijk om het hele jaar door verschillende soorten te kweken. Maar kunnen we werkelijk nog spreken van seizoensgroenten en -fruit?
We geven jullie hierbij 4 goede redenen om te kiezen voor groenten en fruit volgens het seizoen:
Groenten van de maand juli en augustus: ajuin, andijvie, artisjok, aubergine, courgette, komkommer, kropsla, paksoï, paprika, peterselie, prei, raapstelen, rabarber, radijzen, selderij, sperziebonen, spinazie, tomaat, venkel, wortel
Fruit: aardbei, abrikoos, appel (augustus), bosbessen, braambessen, druiven, frambozen, kersen, nectarine, perzik, pruim, vijgen (augustus)
Neem je graag een kijkje op de groenten- en fruitkalender voor de andere perioden van het jaar? Klik dan hier: www.velt.nu/sites/files/content/documenten/groentekalender.pdf
Momenteel mogen we terug op restaurant… dit terwijl we voorzichtig blijven en de beschermende maatregelen respecteren.
Kook zoals een chef bij je thuis
Maar je kan er ook voor kiezen om thuis als een echte chef-kok te koken. Denk je dat gastronomie en kankerpreventie niet te combineren is? Zes Belgische chefs bewijzen dat het mogelijk is door enkele van hun beste recepten te delen met Stichting tegen Kanker! Op het menu staan vis, vlees, vegetarische gerechten ... maar ook hapjes en desserts om je lippen van af te likken. Bij elk recept hoort een korte verklarende tekst over de rol van kankerpreventie bij enkele van de ingrediënten. Een goede manier om je smaakpapillen te plezieren, terwijl je je lichaam goed doet.
Een gezonde maaltijd bereiden, gemaakt door een chef-kok, een plezier binnen handbereik.
Indien je aan bepaalde specifieke problemen lijdt in verband met je kankerbehandeling of kanker, neem dan eens een kijkje op onze website. Je vindt er veel praktische tips: www.kanker.be/patientenhulp/voeding-bij-en-na-kanker/voeding-bij-kanker
Drink zonder te wachten tot je dorst hebt
Warmte verhoogt het waterverlies door transpiratie en, als de lucht droog is, ook door ademhaling. Dit verliest neemt ook toe bij bijvoorbeeld koorts of darmproblemen. We moeten dit verlies daarom compenseren door meer te drinken. Dorst hebben geeft geen vroeg signaal van de waterbehoefte van ons lichaam, en zeker niet bij ouderen. Daarom moet je voldoende drinken en niet wachten tot je dorst hebt.
Smaak en kleur
Laten we, om het gemakkelijker te maken, spelen met kleuren en smaken. Hier is een hele reeks ingrediënten die, doordrenkt met water, een zeer verrassend resultaat opleveren:
Voorbeelden van recepten vind je op onze website. Wanneer gevraagd wordt om suiker of honing toe voegen, gebruik ze dan optioneel. Suiker zorgt, vooral in vloeibare vorm, voor gewichtstoename. Gebruik het dus met mate.
Hier geven we je 6 tips om er toch van te kunnen genieten, zonder de ongezonde nadelen:
Evenwichtig en gevarieerd eten is een prioriteit. Het is niet altijd makkelijk om inspiratie te vinden met wat er in de koelkast zit... Tip van de week: plan je weekmenu's!
Makkelijk in 6 stappen :
Voordelen van menuplanning ?
FOUT!
Het immuunsysteem is een complex geheel van moleculen, cellen, weefsels en organen die samenwerken om ons te beschermen tegen verschillende soorten agressors. Wanneer we ziek worden, zoals bij kanker, is het waarschijnlijk dat heel dit systeem verzwakt wordt.
Er is een link tussen gezond eten en een goede immuniteit hebben
JUIST!
Voeding speelt een belangrijke rol bij een effectieve immuniteit. Bepaalde mineralen en vitaminen zijn essentieel, zoals zink, koper, selenium of de vitaminen A, groep B, C, D, enz. Al deze elementen, behalve vitamine D, komen van nature in voldoende hoeveelheid voor in onze voeding. Vitamine D is afhankelijk van de synthese in onze huid.
Bepaalde voedingssupplementen of geïsoleerde voedingsmiddelen kunnen mijn immuniteit ‘versterken’.
FOUT!
Een enkel element kan geen "versterkend" effect hebben op een heel systeem. Bovendien moet je oppassen voor de onevenwichtigheden die één aanzienlijke bijdrage van een element kan veroorzaken. Te veel zink kan bijvoorbeeld het metabolisme van koper verminderen, een ander essentieel element van immuniteit. Supplementen kunnen nuttig zijn om een gebrek aan voedselinname te compenseren, bijvoorbeeld in geval van verminderde eetlust door een ziekte, of in het geval van vitamine D. Ze worden dan door je huisarts voorgeschreven.
Om een goede immuniteit te hebben, moet ik mezelf dwingen meer te eten.
FOUT!
Je hoeft niet twee keer zoveel te eten, maar wel twee keer beter! Denk eraan om gevarieerde, lekkere en evenwichtige maaltijden in te plannen. Maak van koken een plezier door met rauw voedsel te werken en overdreven bewerkte voedingsmiddelen te bewerken. Eet meer groenten, vezelrijke granen, peulvruchten, enz. Je hoeft gewoon simpelweg de aanbevelingen te volgen. Lees er hier meer over. En vergeet niet te bewegen, want ook fysieke activiteit speelt een belangrijke rol.
Ik ben zwaar (overgewicht) dus heb een betere immuniteit.
FOUT!
Overgewicht en obesitas leiden tot een chronische inflammatoire toestand die niet gunstig is voor de immuniteit. Ernstige gevallen van Covid-19 komen vaker voor in gevallen van overgewicht en aanverwante ziekten. Indien je kanker hebt, zorg er dan voor dat je gewicht hetzelfde blijft, niet verhoogt, maar ook niet verliest. Dit is niet het juiste moment. Zorg er enkel voor om goed en gezond te eten.
De aardbei is een caloriearm fruit, rijk aan vitamine C, vezels én aan antioxidanten waardoor het een mooie rode kleur krijgt.
Je kan het opeten zonder er iets aan toevoegen of dit lichte en verfrissende recept eens uitproberen.
Voor een vollere versie kan je suiker naar smaak toevoegen of een deel van de melk vervangen door room.
Smakelijk!
Deze micronutriënten zijn kwetsbaar en worden snel afgebroken zodra de plant uit de grond wordt gesneden.
Hoe kan je fruit en groenten nu het beste gebruiken: vers, bevroren of in blik?
Kortom, vers, ingevroren of zelfs ingeblikt, het is belangrijk om groenten en fruit een prominente plaats te geven in onze voeding.
Enkele praktische tips:
Waar vinden we het?
Vitamine D wordt voornamelijk geproduceerd door de huid bij ultraviolette stralen van de zon: 15 tot 30 minuten per dag is voldoende in de lente en de zomer. Het is ook te vinden in bepaalde voedingsmiddelen, zoals:
Wat met voedingssupplementen ?
Voor bepaalde groepen mensen, zoals ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zeer donkeren huid, zijn ze nuttig. In principe hebben volwassen mensen bij voldoende zonlicht geen supplement nodig. Maar aangezien we momenteel weinig tijd doorbrengen in de buitenlucht, zou het gerechtvaardigd kunnen worden.
Praat er in ieder geval eerst over met je huisarts.
Nu we thuis moeten blijven, zijn alle onze gewoonten verstoord. Het ideale moment om er nieuwe aan te leren of je oude te verbeteren! Gewoonten rond voeding en beweging hebben een belangrijke invloed op onze gezondheid. Laten we ons dus focussen op zaken die goed zijn.
Verhoog je immuniteit
Om je immuniteit te versteken is het belangrijk om gebalanceerd, gevarieerd, gekleurd en vitaminerijk te eten.
Ontdek hier een recept dat we voor jou uitkozen. Je vindt heel wat andere recepten op onze website.
Klik hier als je meer wil weten over voedingssupplementen
Zo consumeer je ook minder ultra bewerkte voedingsmiddelen die veel industriële verwerking hebben ondergaan. Vandaag weten we immers dat die een negatief effect hebben op onze gezondheid wanneer ze regelmatig worden geconsumeerd, met name op het gebied van kanker. Tip: diepvriesproducten zonder saus behouden ook al hun goede voedingseigenschappen!
Kinderen doen mee!
Nodig ten slotte ook je kinderen uit om te helpen koken. Het is een leuke, speelse en creatieve activiteit, maar ook een kans om ze vertrouwd te maken met voedingsmiddelen die ze vaak minder lekker vinden. Simpelweg omdat ze er minder van weten, zoals groenten bijvoorbeeld. Zo wordt gevarieerd en kleurrijk eten weer leuk en eenvoudig.
Heb je geen ideeën meer? Of heb je specifieke problemen omwille van je ziekte of behandeling, kijk dan naar suggesties voor recepten op onze site:
Laten we vitamines consumeren ... in ons eten shutterstock_10364410.jpg Om een goede immuniteit te hebben, vooral belangrijk op dit moment, speelt voeding een grote rol. Bepaalde aankondigingen bevestigen dat het essentieel is om supplementen te nemen, natuurlijk om te kopen ... Deze beweringen zijn misleidend, zoals het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zich zojuist heeft herinnerd. Verhoog uw immuniteit Aan de andere kant, om je immuniteit te versterken, is het erg belangrijk om een uitgebalanceerd, gevarieerd, gekleurd en gevitamineerd dieet te consumeren. Hier is bijvoorbeeld een recept dat we voor u hebben geselecteerd. Vele anderen wachten op u op onze site MEER WETEN OVER VOEDINGSSUPPLEMENTEN?