Blog: hou de moed erin - voeding

Eet vis seizoensgericht

We horen vaak dat het belangrijk is om groenten en fruit te eten volgens seizoen. En we weten ook dat het beter is om lokale producten te gebruiken. 

Deze week nodigen we je uit om de kalender met lokale vis uit de Noordzee te ontdekken. Deze kalender bevat ook schaal -en schelpdieren.

Genoeg keuze en variatie én bovendien goed voor onze planeet... en onze gezondheid. Geen excuses meer om geen vis te eten 1 à 2 keer per week! Vis is een zeer fragiel product. Respeceer dus zeker de koudeketen en het zal nog meer smaken!

4 goede redenen om voor seizoensgroenten- en fruit te kiezen

Het hele jaar door zijn de rekken in de supermarkt gevuld met een grote diversiteit aan groenten en fruit. Dankzij nieuwe technieken is het namelijk mogelijk om het hele jaar door verschillende soorten te kweken. Maar kunnen we werkelijk nog spreken van seizoensgroenten en -fruit?

We geven jullie hierbij 4 goede redenen om te kiezen voor groenten en fruit volgens het seizoen:

  • Een vollere smaak;
  • Een lagere prijs;
  • Een duurzame en ecologisch verantwoorde keuze, aangezien de omstandigheden om ze te kweken niet aangepast moeten worden aan een ander type klimaat. Bijgevolg vragen zij dus minder energie.
  • Een korte keten, wat onder andere zorgt voor een betere bewaring van vitaminen en mineralen.

Groenten van de maand juli en augustus: ajuin, andijvie, artisjok, aubergine, courgette, komkommer, kropsla, paksoï, paprika, peterselie, prei, raapstelen, rabarber, radijzen, selderij, sperziebonen, spinazie, tomaat, venkel, wortel

Fruit: aardbei, abrikoos, appel (augustus), bosbessen, braambessen, druiven, frambozen, kersen, nectarine, perzik, pruim, vijgen (augustus)

Neem je graag een kijkje op de groenten- en fruitkalender voor de andere perioden van het jaar? Klik dan hier: www.velt.nu/sites/files/content/documenten/groentekalender.pdf

Ontdek de gezonde recepten van 6 geweldige Belgische chefs!

Momenteel mogen we terug op restaurant… dit terwijl we voorzichtig blijven en de beschermende maatregelen respecteren.

Kook zoals een chef bij je thuis

Maar je kan er ook voor kiezen om thuis als een echte chef-kok te koken. Denk je dat gastronomie en kankerpreventie niet te combineren is? Zes Belgische chefs bewijzen dat het mogelijk is door enkele van hun beste recepten te delen met Stichting tegen Kanker! Op het menu staan ​​vis, vlees, vegetarische gerechten ... maar ook hapjes en desserts om je lippen van af ​​te likken. Bij elk recept hoort een korte verklarende tekst over de rol van kankerpreventie bij enkele van de ingrediënten. Een goede manier om je smaakpapillen te plezieren, terwijl je je lichaam goed doet.

Een gezonde maaltijd bereiden, gemaakt door een chef-kok, een plezier binnen handbereik.

Indien je aan bepaalde specifieke problemen lijdt in verband met je kankerbehandeling of kanker, neem dan eens een kijkje op onze website. Je vindt er veel praktische tips: www.kanker.be/patientenhulp/voeding-bij-en-na-kanker/voeding-bij-kanker

Zorg voor variatie dankzij een kleurrijk drankje

De lente zorgt voor stralend weer en er wordt ons verteld dat we een geweldige zomer gaan hebben. Wat een goed nieuws! Stijgende temperaturen vragen ook voor voldoende hydratatie. Ons lichaam heeft constant behoefte aan wateropname, gemiddeld 1,5 l-2l per dag voor een volwassene.

Drink zonder te wachten tot je dorst hebt
Warmte verhoogt het waterverlies door transpiratie en, als de lucht droog is, ook door ademhaling. Dit verliest neemt ook toe bij bijvoorbeeld koorts of darmproblemen. We moeten dit verlies daarom compenseren door meer te drinken. Dorst hebben geeft geen vroeg signaal van de waterbehoefte van ons lichaam, en zeker niet bij ouderen. Daarom moet je voldoende drinken en niet wachten tot je dorst hebt.

Smaak en kleur
Laten we, om het gemakkelijker te maken, spelen met kleuren en smaken. Hier is een hele reeks ingrediënten die, doordrenkt met water, een zeer verrassend resultaat opleveren:

  • Aardbei en basilicum
  • Sinaasappel en bosbessen
  • Sinaasappel en tijm
  • Appel en kaneel
  • Ananas en limoen
  • Watermeloen en rozemarijn
  • Limoen, munt en geraspte gember

Voorbeelden van recepten vind je op onze website. Wanneer gevraagd wordt om suiker of honing toe voegen, gebruik ze dan optioneel. Suiker zorgt, vooral in vloeibare vorm, voor gewichtstoename. Gebruik het dus met mate.

6 tips voor een leuke, gezonde barbecue

Een weekend vol zon in zicht! Het ideale moment om een barbecue te organiseren met je bubbel. Een barbecue zorgt altijd een beetje voor dat vakantiegevoel… Maar zoals je weet, is het niet de meest gezonde manier van koken.

Hier geven we je 6 tips om er toch van te kunnen genieten, zonder de ongezonde nadelen:

  • Een barbecue blijft best een gelegenheid die maar af en toe plaatsvindt, in plaats van een gewoonte.
  • Varieer de aangeboden gerechten: een grote hoeveelheid vlees is onnodig. Denk ook eens aan gevogelte of vis. Groenten zijn ook heerlijk om te grillen.
  • Best beperk je je hoeveelheid rood vlees tot 500g per week. Opgelet! Rood vlees = al het vlees, behalve gevogelte. Dus ook worst.
  • Denk aan marinades met veel aromatische kruiden. Een aanwinst voor smaak én voor gezondheid.
  • Vermijd te vet voedsel en geef de voorkeur aan gloeiend houtskool. Vlammen die in contact komen met voedsel veroorzaken de vorming van kankerverwekkende stoffen. Kook het liever op een zachte manier.
  • Gebruik zo veel mogelijk groenten. In salades, ratatouille, gegrild… Het hele kleurenpalet is mogelijk.

Meer info

Naar de recepten

Verstandig eten begint met een goede planning 

Evenwichtig en gevarieerd eten is een prioriteit. Het is niet altijd makkelijk om inspiratie te vinden met wat er in de koelkast zit... Tip van de week: plan je weekmenu's!

Makkelijk in 6 stappen :

  1. Maak een weekschema.
  2. Vermeld alle maaltijden: ontbijt, lunch, warme maaltijden en eventuele tussendoortjes. Varieer zoveel mogelijk.
  3. Kies verse groenten en fruit voor het begin van de week en ga voor bevroren, ingeblikte of droge voedingsmiddelen voor het weekend.
  4. Zorg voor verschillende eiwitbronnen, 1-2 keer vis, gevogelte, eieren, een vegetarische maaltijd met peulvruchten, 1-2 keer vlees (exclusief gevogelte).
  5. Kook dubbele porties en vries de ongebruikte portie in voor een latere maaltijd, altijd evenwichtig. Zo ben je toch voorzien wanneer je een intense en/of vermoeiende dag hebt bijvoorbeeld.
  6. Maak dan een boodschappenlijstje op aan de hand van je weekschema.
    • Sorteer je aankopen op het lijstje al op basis van de winkelafdeling of op basis van je winkelroute. Zo bespaar je tijd in de winkel.
    • Als je kinderen hebt, maak dan van het winkelen een speurtocht met "opdrachten" om ...

Voordelen van menuplanning ?

  • Je eet op een aangename en gevarieerde manier
  • Je maaltijden zijn beter uitgebalanceerd
  • Je doet één keer per week efficiënt boodschappen.  Je beperkt daarbij het risico op contact met anderen
  • Je verspilt minder en dat is goed voor je portemonnee … en de planeet

Ontdek een recept

Gezond eten en immuniteit: juist of fout?

Immuniteit heeft enkel te maken met antilichamen die in het bloed circuleren

FOUT!

Het immuunsysteem is een complex geheel van moleculen, cellen, weefsels en organen die samenwerken om ons te beschermen tegen verschillende soorten agressors. Wanneer we ziek worden, zoals bij kanker, is het waarschijnlijk dat heel dit systeem verzwakt wordt.

Er is een link tussen gezond eten en een goede immuniteit hebben

JUIST!

Voeding speelt een belangrijke rol bij een effectieve immuniteit. Bepaalde mineralen en vitaminen zijn essentieel, zoals zink, koper, selenium of de vitaminen A, groep B, C, D, enz. Al deze elementen, behalve vitamine D, komen van nature in voldoende hoeveelheid voor in onze voeding. Vitamine D is afhankelijk van de synthese in onze huid.

Bepaalde voedingssupplementen of geïsoleerde voedingsmiddelen kunnen mijn immuniteit ‘versterken’.

FOUT!

Een enkel element kan geen "versterkend" effect hebben op een heel systeem. Bovendien moet je oppassen voor de onevenwichtigheden die één aanzienlijke bijdrage van een element kan veroorzaken. Te veel zink kan bijvoorbeeld het metabolisme van koper verminderen, een ander essentieel element van immuniteit. Supplementen kunnen nuttig zijn om een ​​gebrek aan voedselinname te compenseren, bijvoorbeeld in geval van verminderde eetlust door een ziekte, of in het geval van vitamine D. Ze worden dan door je huisarts voorgeschreven.

Om een goede immuniteit te hebben, moet ik mezelf dwingen meer te eten.

FOUT!

Je hoeft niet twee keer zoveel te eten, maar wel twee keer beter! Denk eraan om gevarieerde, lekkere en evenwichtige maaltijden in te plannen. Maak van koken een plezier door met rauw voedsel te werken en overdreven bewerkte voedingsmiddelen te bewerken. Eet meer groenten, vezelrijke granen, peulvruchten, enz. Je hoeft gewoon simpelweg de aanbevelingen te volgen. Lees er hier meer over. En vergeet niet te bewegen, want ook fysieke activiteit speelt een belangrijke rol.

Ik ben zwaar (overgewicht) dus heb een betere immuniteit.

FOUT!

Overgewicht en obesitas leiden tot een chronische inflammatoire toestand die niet gunstig is voor de immuniteit. Ernstige gevallen van Covid-19 komen vaker voor in gevallen van overgewicht en aanverwante ziekten. Indien je kanker hebt, zorg er dan voor dat je gewicht hetzelfde blijft, niet verhoogt, maar ook niet verliest. Dit is niet het juiste moment. Zorg er enkel voor om goed en gezond te eten.

Geniet van de lente … en de aardbeien!

Vind je het moeilijk om de lente in huis te halen? Breng het dan mee aan tafel! Aardbeien staan synoniem voor zonnige dagen en brengen vreugde op ons bord. Maar dat niet alleen …

De aardbei is een caloriearm fruit, rijk aan vitamine C, vezels én aan antioxidanten waardoor het een mooie rode kleur krijgt.

Je kan het opeten zonder er iets aan toevoegen of dit lichte en verfrissende recept eens uitproberen.

Voor een vollere versie kan je suiker naar smaak toevoegen of een deel van de melk vervangen door room.

Smakelijk!

Groenten en fruit, vitaminen om goed te bewaren

Groeten en fruit zijn schatten van vitaminen, zoals vitamine A, C en groep B, C, E. Ze bevatten bovendien veel minerale zouten en andere micronutriënten. 

Deze micronutriënten zijn kwetsbaar en worden snel afgebroken zodra de plant uit de grond wordt gesneden. 

Hoe kan je fruit en groenten nu het beste gebruiken: vers, bevroren of in blik?

  • vers: snel te gebruiken.  Wanneer ze achterin de koelkast zitten, vermindert de kwaliteit elke dag een beetje
  • bevroren: natuurlijk laten invriezen is een goed alternatief. Zelfs als invriezen een licht verlies aan de voedingskwaliteit veroorzaakt, blijven bevroren groenten en fruit erg interessant.
  • in blik: kan ook nuttig zijn, maar let op de toegevoegde hoeveelheid zout

Kortom, vers, ingevroren of zelfs ingeblikt, het is belangrijk om groenten en fruit een prominente plaats te geven in onze voeding.

Enkele praktische tips:

  • Beperk de houdbaarheidsdatum van groenten en fruit in de koelkast
  • Maak ze grondig schoon onder stromend water; laat ze niet weken, anders worden in het water oplosbare vitamines en minerale zouten opgelost en ben je ze dus kwijt
  • Stel ze na het snijden niet bloot aan de open lucht. Voeg indien nodig enkele druppels citroensap toe om de oxidatie te verminderen.
  • Voor bevroren groeten en fruit is het niet nodig om ze te ontdooien voor het koken
  • Gebruik korte kooktijden, in weinig water om het oplossen van de micronutriënten te voorkomen. Stoom -of foliekoken is nog beter. 

Ontdek een recept

Vitamine D, een troef die we niet we mogen vergeten…

Vitamine D speelt onder andere een heel belangrijke rol in ons immuunsysteem. Momenteel zijn er nog geen studies die een beschermend effect aantonen voor Covid-19. Daarvoor is het te recent. De rol van de vitamine is wel aangetoond bij andere infecties. Het is dus erg handig om voldoende vitamine D te hebben.

Waar vinden we het?

Vitamine D wordt voornamelijk geproduceerd door de huid bij ultraviolette stralen van de zon: 15 tot 30 minuten per dag is voldoende in de lente en de zomer. Het is ook te vinden in bepaalde voedingsmiddelen, zoals:

  • Vette vis (haring, zalm, makreel, sardines, tonijn, enz.)
  • Eigeel
  • Kalfslever
  • Volle zuivelproducten
  • Bepaalde voedingsmiddelen, verrijkt met vitamine D (granen, zuivelproducten, enz.)

Wat met voedingssupplementen ?

Voor bepaalde groepen mensen, zoals ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zeer donkeren huid, zijn ze nuttig. In principe hebben volwassen mensen bij voldoende zonlicht geen supplement nodig. Maar aangezien we momenteel weinig tijd doorbrengen in de buitenlucht, zou het gerechtvaardigd kunnen worden.

Praat er in ieder geval eerst over met je huisarts.

Ontdek hier een recept

6 tips om thuis in vorm te blijven!

Nu we thuis moeten blijven, zijn alle onze gewoonten verstoord. Het ideale moment om er nieuwe aan te leren of je oude te verbeteren! Gewoonten rond voeding en beweging hebben een belangrijke invloed op onze gezondheid. Laten we ons dus focussen op zaken die goed zijn.

 "Wij wensen professor Serge Hercberg Epidemiology Research Team (EREN), Paris Sorbonne, te bedanken voor het beschikbaar stellen van deze afbeeldingen."

 

Maak gebruik van vitamines... in je voeding

Voeding speelt een belangrijke rol om bij een goede immuniteit. Iets wat van groot belang is momenteel. Bepaalde advertenties bevestigen dat het essentieel is om voedingssupplementen in te nemen, die je aankoopt weliswaar... Deze beweringen zijn misleidend, zoals het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zonet herhaald heeft.

Verhoog je immuniteit

Om je immuniteit te versteken is het belangrijk om gebalanceerd, gevarieerd, gekleurd en vitaminerijk te eten. 

Ontdek hier een recept dat we voor jou uitkozen. Je vindt heel wat andere recepten op onze website.

Klik hier als je meer wil weten over voedingssupplementen

 

shutterstock_10364410.jpg Verhoog uw immuniteit Aan de andere kant, om je immuniteit te versterken, is het erg belangrijk om een ​​uitgebalanceerd, gevarieerd, gekleurd en gevitamineerd dieet te consumeren. Hier is bijvoorbeeld een recept dat we voor u hebben geselecteerd. Vele anderen wachten op u op onze site MEER WETEN OVER VOEDINGSSUPPLEMENTEN?

Koken met verse basisingrediënten, leuk en gezond!

Thuisblijven betekent ook tijd hebben om weer vertrouwen te krijgen in onze kookkunsten met verse basisingredienten. Je maaltijd wordt zo alleen maar lekkerder en gezonder.  Gebruik naar hartenlust aromatische kruiden en specerijen. Jij bepaalt zelf hoeveel zout, suiker of vet je toevoegt. Kortom, jij beslist wat goed voor je is.

Zo consumeer je ook minder ultra bewerkte voedingsmiddelen die veel industriële verwerking hebben ondergaan. Vandaag weten we immers dat die een negatief effect hebben op onze gezondheid wanneer ze regelmatig worden geconsumeerd, met name op het gebied van kanker. Tip: diepvriesproducten zonder saus behouden ook al hun goede voedingseigenschappen!

Kinderen doen mee!

Nodig ten slotte ook je kinderen uit om te helpen koken. Het is een leuke, speelse en creatieve activiteit, maar ook een kans om ze vertrouwd te maken met voedingsmiddelen die ze vaak minder lekker vinden.  Simpelweg omdat ze er minder van weten, zoals groenten bijvoorbeeld.  Zo wordt gevarieerd en kleurrijk eten weer leuk en eenvoudig.

Heb je geen ideeën meer? Of heb je specifieke problemen omwille van je ziekte of behandeling, kijk dan naar suggesties voor recepten op onze site:

Ga naar onze recepten

Meteen een goed humeur, dankzij dit aperitief vol kleur

Het is momenteel het ideale moment om nieuwe recepten uit te testen, die bovendien goed zijn voor je gezondheid. Dit alcoholvrije aperitief vol kleur heeft een verfrissende smaak én zit vol vitaminen, waaronder vitamine A, B en C, antioxidanten en minerale zouten. Tip: pers de sinaasappels zelf en gebruik ze onmiddelijk. Je merkt meteen het verschil in kwaliteit!

Ontdek het recept hier

Laten we vitamines consumeren ... in ons eten shutterstock_10364410.jpg Om een ​​goede immuniteit te hebben, vooral belangrijk op dit moment, speelt voeding een grote rol. Bepaalde aankondigingen bevestigen dat het essentieel is om supplementen te nemen, natuurlijk om te kopen ... Deze beweringen zijn misleidend, zoals het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zich zojuist heeft herinnerd. Verhoog uw immuniteit Aan de andere kant, om je immuniteit te versterken, is het erg belangrijk om een ​​uitgebalanceerd, gevarieerd, gekleurd en gevitamineerd dieet te consumeren. Hier is bijvoorbeeld een recept dat we voor u hebben geselecteerd. Vele anderen wachten op u op onze site MEER WETEN OVER VOEDINGSSUPPLEMENTEN?

Getuigenissen

Sofie Demeyer
Sofie Demeyer, PhD - Fundamental Mandates, laureaten 2019Lees verder