Blog: hou de moed erin - welzijn

Feel good tips van Rosette la vedette!

Dit is het verhaal van Wendy, een jonge ex-patiënt, die niet vond wat ze zocht in kledingwinkels. Wendy maakte dan maar haar eigen collectie: Rosette la vedette.

De missie van Rosette la vedette? Een beetje kleur brengen in de grijsheid.

Het is meer dan een winkel, het biedt niet alleen mutsen, tulbanden, maar deelt ook veel chemo-advies, advies voor tijdens mindere dagen, mode- en schoonheidstips, getuigenissen,... zowel in de winkel als op de website!

Veel leesplezier !

Wat lectuur om voor jezelf te zorgen

Om nog beter voor jezelf te zorgen, bieden we je vandaag wat lectuur aan. Amoena, lanceerde het magazine Amoena4life. In deze brochure vind je tal van tips voor je welzijn. Je vindt er onder andere advies van een visagiste, getuigenissen van patiënten, yoga-oefeningen…

Veel leesplezier!

Kleur en sjaal tips

Man of vrouw, jong of oud, als je een kankerbehandeling hebt gehad is het niet altijd gemakkelijk om jezelf te herkennen en je sereen te voelen met het beeld dat weerspiegeld wordt. Helaas neemt je zelfvertrouwen tijdens en vaak na de behandeling af en voel je je minder goed.

Ook al is het momenteel niet het ideale moment om naar de winkels te rennen, toch bieden we je enkele tips van Catherine Jacobs, stijlconsulente en personal shopper van het netwerk Oncobulle. We hopen dat deze handige tips je zullen helpen om de tinten te ontdekken die het beste bij je passen en zo kleding en accessoires te vinden waarbij je je goed voelt.

De "Oncobulle" Vereniging wordt ondersteund door Stichting tegen Kanker.

 

Ontdek de kunstenaar in jezelf!

Creatief bezig zijn, kan ons helpen om negatieve gedachten te verjagen zodat we ons kunnen concentreren op het heden. Omdat creativiteit een goede manier is om je gedachten te verzetten, nodigen we je uit om op zoek te gaan naar de kunstenaar in jezelf en je onvermoede talenten. Je hoeft helemaal geen tekenwonder te zijn, laat je gewoon leiden door je creatieve geest.

Maak je eigen agenda

We hebben de neiging om onze agenda te vullen met niet altijd even aangename werkjes: klusjes, verplichtingen, medische afspraken, ... Wat als je een agenda zou maken met een verborgen pleziertje voor elke dag? Denk even na wat je elke dag blij kan maken in de komende weken. In plaats van het chocolaatje van de adventskalender, trakteer je jezelf op een compliment, een lekker ontbijtje, een wandeling, ...

Haal die potloden maar boven.

Volledig ontspannen met sofrologie

Sofrologie is een relaxatiemethode voor lichaam en geest. Het is gericht op fysieke ontspanning door middel van dynamische ontspanningsoefeningen: ademhaling en visualisatie van positieve beelden.

Met deze ontspanningstechnieken, leer je emoties beheersen en stress verminderen.

Alleen of met je gezin, probeert met stress om te gaan!

 

 

Dankzij deze tip, zie je alles wat positiever

In deze tijd, wanneer de maatregelen beginnen te versoepelen, is het tijd om de balans op te maken over onze mentale toestand. De regels zijn voor iedereen gelijk, maar dit wil niet zeggen dat ze voor iedereen makkelijk hanteerbaar zijn. Voor sommigen is het moeilijker om thuis te blijven, terwijl anderen hun huis nu meer zijn gaan appreciëren en nieuwe bezigheden gevonden hebben waar ze voordien geen tijd voor hadden.

We nodigen je vandaag uit om kleine simpele dingen uit je interieur, die je doen beseffen dat het thuis zo slecht nog niet is, met ons te delen.

Leg dat kleine gelukje, waardoor je je zo goed voelt, vast.

Wat geeft je een goed gevoel, houdt je aandacht vast en maakt je aan het lachen? Je kan hier misschien nu nog niet op antwoorden, omdat je het nog niet beseft. Denk er gerust even over na. Het positieve is zeker rondom je, je moet het gewoon vinden.

We hebben allemaal onze kleine gelukjes die ons op de been houden.

Je kop koffie in de ochtend, een prachtig schilderij aan de muur waar je goede herinneringen aan hebt, het uitzicht vanuit je kamer, een set kaarsen, de sneakers die je aantrekt om ’s ochtends te gaan joggen, …

Neem een foto van dit klein gelukje dat ervoor gezorgd heeft dat je een positief gevoel krijgt en post ze als reactie op onze Facebookpagina!

Geef je voeten extra aandacht

Enkele weken geleden legden we je uit hoe je je handen het best verzorgt. Deze keer focussen we ons op onze voeten. Deze worden vaak intensief gebruikt, omdat ze ons hele gewicht ondersteunen. Onze voeten verdienen het om verwend te worden. Door je voeten te masseren ontspan je en voel je je opgelucht.

Wie bieden jullie 2 video's aan. Zet je vocht inbrengende crèmes en oliën al maar klaar!

Simpel uit te voeren: ontspannende voetmassage

Gericht op mensen die in quarantaine zitten met hun naasten. Laat je masseren en geef daarna zelf een massage!

 

 

Masseer zelf je voetzolen

In deze video wordt uitgelegd hoe je kunt ontspannen dankzij dagelijkse attenties.

 

6 tips om je thuis beter te voelen

Het is niet makkelijk om tussen vier muren te blijven! Maak van deze periode gebruik om je lenteschoonmaak te doen. Je ruimte opnieuw indelen heeft een dubbel voordeel:

 • Je vermijd verveling
 • Je voelt je beter thuis

Begin dus met op te ruimen en te sorteren en haal alles uit je interieur door enkele decoratieve tips toe te passen. Deze zorgen voor positieve energie!

 1. Sorteer op een consequente manier

Sorteren is een bevrijding. Je maakt ruimte én je geest vrij. Efficiënt opruimen kan volgens het advies van Marie Kondo uit haar boek Opgeruimd!. Haar methode? Niet stuk per stuk opruimen, maar per categorie: kleding, papieren, diverse voorwerpen en souvenirs.

In deze volgorde:

 • Groepeer alle elementen van de categorie
 • Verdeel vervolgens wat je weggooit, weggeeft en bijhoudt. Zet alles wat je meteen weggooit in een zak
 • Bewaar enkel wat je echt leuk vindt. Neem het voorwerp vast en bekijk of je een emotionele of fysieke reactie krijgt. Hou het bij als je een positief gevoel krijgt (welzijn, geluk, ontspannen, enz.) of als je lacht. Indien niet, vaarwel!
 1. Positioneer je meubels op een correcte manier

Maximaliseer je ruimte door er het beste van te maken. Tip: zorg ervoor dat een meubelstuk de doorgang van een kamer niet belemmert. Zo geef je een visueel stabiele indruk. Zet in de woonkamer de zetel tegen een muur, in plaats van voor een deur of onder een raam.

 1. Vermijd scherpe lijnen en hoeken

Een cirkel staat in vele culturen gelijk aan harmonie. Je kan deze theorie ook gebruiken bij je decoratie. Als het de voorkeur is om meubels gelijkmatig en vierkant te plaatsen, kies dan voor ronde of ovale meubels, zoals eettafels of salontafels. Denk er ook aan om de hoeken van de kamers mooi op te vullen, door er bijvoorbeeld een stoel te zetten of een kleine ronde tafel met mooie bloemen.

 1. Zorg voor aparte werk –en rustruimtes

Bij het thuiswerken is het heel belangrijk om de werkruimte en de ontspanningsruimten van elkaar te scheiden. Het is heel moeilijk om te ontspannen op een plek waar je net gewerkt hebt. Vermijd dus het installeren van een bureau in een slaapkamer, zodat je ’s nachts beter slaapt. In plaats daarvan is het dus beter om een speciale en afgezonderde ruimte te gebruiken. Indien die ruimte je ontbreekt, kan je deze afbakenen met een scherm, gordijn of tapijt.

 1. Breng licht naar binnen

Indien je niet naar buiten mag, laat het daglicht dan naar binnen, zodat het niet te somber wordt. Begin met op te ruimen wat er voor de ramen staat (meubels of decoratie op de vensterbank). Het is geweten dat lichte kleuren het licht reflecteren. Geef dus de voorkeur aan witte muren en lichte meubels. Nog een tip: plaats een spiegel om te spelen met reflectie.

 1. Haal de natuur in je huis

Door thuis te blijven, kan je helaas niet genieten van de mooie natuur. Naast het kiezen van meubels uit natuurlijke materialen, kan je ook overwegen om je interieur te versieren met planten, bloemen en fruit. Je kan ook een stapje verdergaan door een kleine fontein te installeren. De aanwezigheid van water zorgt voor ontspanning.

Schrijf je emoties op

In deze rubriek hadden we het onlangs over mindfulness. Het is een oefening die voor iedereen geschikt is en die je leert om terug tot jezelf te komen, je gedachten en emoties te observeren...

Vandaag stellen we je een andere methode voor om dichter bij jezelf te komen, een ander middel om je in een creatieve stemming te brengen. Want creativiteit zorgt voor leven en het leven zorgt voor creativiteit. En wat als je sommige van je emoties of gedachten in deze speciale periode zichtbaar zou maken door ze in een bepaalde vorm te gieten en/of een onuitwisbaar spoor ervan na te laten?

Daarom stellen we voor iets om te schrijven te nemen en in enkele woorden te proberen formuleren wat je op dit ogenblik misschien als negatief ervaart en zelfs wat je eerder positief vindt aan deze periode van thuisblijven. De vorm doet er niet toe. Het kunnen een paar woorden, zinnen of pagina’s zijn die je voor jezelf noteert in een dagboek of die je op een wenskaart schrijft en naar een goede vriend stuurt, of zelfs enkele woorden die je toevertrouwt aan deze blog. Wat telt, is de emotionele ontlading die hierdoor eventueel vrijkomt. Het ultieme doel van deze oefening die we je voorstellen is dat je uitdrukt wat je ervaart en voelt door op papier te zetten wat tot dan in je hoofd rondspookte.

Reserveer deze kleine schrijfoefening misschien voor een moment waarop de rust in je woning is teruggekeerd, of kies een leuk, comfortabel plekje in je huis of, waarom niet, een mooi stukje muziek dat je heel graag hoort. Je kunt deze activiteit zelfs eenvoudigweg beoefenen samen met je aan huis gekluisterde gezin... Alles is goed zolang de oefening een beetje licht brengt in je leven tijdens deze periode.

En als je zin hebt om enkele woorden van je schrijfworkshop met ons te delen, je zou er ons een groot plezier mee doen. Het volstaat ze te mailen naar kankerinfo@stichtingtegenkanker.be

Het deed goed om je te schrijven. Hartelijk dank om ons artikel te lezen.

Wij, van onze kant, kijken enorm uit naar jouw bericht... En nu aan de slag met pen en papier...

Indien je je liever emotioneel ontlaadt door te praten over hoe je je voelt, aarzel dan niet om een naaste te contacteren of te bellen naar Kankerinfo op 0800 15 802. Je vindt er elke werkdag van 9u tot 18u een luisterend oor. Ons professioneel gezondheidsteam, bestaande uit psychologen, artsen, verpleegkundigen en sociaal assistenten staat ter beschikking in alle anonimiteit.

Zorg goed voor je handen

Onze handen worden soms te veel op de proef gesteld. Laten we van deze periode gebruik maken om er goed zorg voor te dragen! “Essentiel”, de welzijnsruimte van het Centre Hospitalier Universitaire-UCL Namur deel met ons de tips van Cédrine Goreux om via een massage je handen te beschermen en te verzachten.

De welzijnsruimte “Essentiel” wordt ondersteund door Stichting tegen Kanker.

Je schminken, je haar doen … goed voor jezelf zorgen, zeker in quarantaine!

Goed verzorgd, beter gevoel, zelfs in quarantaine!

Waarom zou je vandaag deze handleiding niet lezen of herlezen waar je tal van praktische tips terugvindt om voor jezelf te zorgen? Ook mannen kunnen uit deze gids advies halen.

 “Vergeet nooit om goed voor de persoon te zorgen waarmee je de meeste tijd doorbrengt: jezelf!”

LEES DE GIDS

Je hoofd leegmaken met mindfulness

Wat is mindfulness?

Mindfulness houdt in dat je je vrijwillig en zonder oordeel richt op het nu. Het is een training voor lichaam en geest. Een rechte houding, consistente ademhaling en de focus op je gedachten: dit zijn de basisprincipes van deze oefening.

Een mirakeloplossing

Mindfulness biedt voordelen tegen stress, angst en depressie. Piekeren is menselijk. Niemand stopt ooit met denken. Het lichaam bevindt zich altijd in het huidige moment, terwijl de geest dwaalt tussen dagdromen, het verleden en de toekomst. Onze hersenen vinden het moeilijk deze zaken uit elkaar te houden en onze gedachtegang op orde te brengen. Mindfulness leert om terug tot jezelf te komen en naar wat we nu ervaren. Het leert je beter omgaan met angstwekkende gedachten.

Mindfulness: in de praktijk

Mindfulness wordt dagelijks beoefend, maar er zijn ook oefeningen. Hier volgen enkele voorbeelden :

 • Je gedachten observeren 

Hier gaat het om waarnemer te zijn van je gedachten. Dit helpt te begrijpen dat gedachten slechts vluchtige, mentale vormingen zijn die komen en gaan. Door je gedachten te observeren ga je anders reageren. Misschien helpt het om aantekeningen te maken bij de gedachten en beelden die voorbijgaan? Zo ben je volledig aanwezig en kan je ervoor kiezen om je rustig uit deze gedachte te trekken of te blijven observeren. 

 • Emoties observeren 

Emoties komen en gaan, net als gedachten. Het kan moeilijk zijn om deze te observeren zonder dat ze je raken. Dit kan je oplossen door ze een naam te geven. Dit helpt om een onderscheid te maken tussen verschillende soorten emoties. Een betere identificatie van emoties helpt om een oplossing te vinden.

 • Besteed aandacht aan het gevoel van het huidige moment

Er zijn tal van mogelijkheden om aan mindfulness te doen, wandelen, douchen, eten, enz. Je moet aandacht besteden aan het gevoel en de perceptie van een ervaring door te letten op:

 • 4 dingen die je ziet
 • 3 dingen die je hoort
 • 2 dingen die je aanraakt
 • 1 ding dat je proeft 

Getuigenissen

Vermoeidheid, vermageren ... Na enkele medische onderzoeken, valt de diagnose: myeloom. Eerst kon Thierri zich er niet bij neerleggen. Maar hij is erin geslaagd om zijn dagelijkse leven toch aan te passen. Vooral de steun van vrienden en familie heeft hem daarbij geholpen. De boodschap van Thierri: hoop!Lees verder