Fysieke activiteit bij en na kanker

Aanbevelingen

Tegenwoordig adviseren alle artsen mensen met kanker of patiënten die een behandeling ondergaan om, in de mate van het mogelijke, actief te blijven.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat lichaamsbeweging veel voordelen biedt en daarom best wordt aangeboden als aanvullende activiteit tijdens of na een behandeling, onder toezicht van een oncologisch deskundige.

Lichaamsbeweging is meer dan alleen maar sporten. Spelen, huishoudelijk werk en klussen, verplaatsingen (te voet of met de fiets bijvoorbeeld), recreatieve of beroepsactiviteiten: het zijn stuk voor stuk fysieke activiteiten. Lichaamsbeweging hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn.

Ook de intensiteit van de activiteit is belangrijk. Matige intensiteit zoals wandelen of tuinieren leidt tot lichte kortademigheid en wat zweten. Hoge intensiteit (joggen, binnensporten, fitness) versnelt de hartslag, verhoogt de ademhaling en veroorzaakt heviger zweten. Je kan beide soorten oefeningen combineren.

 

De aanbevelingen van WHO:

Behoudens contra-indicatie beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie alle volwassenen en ouderen met kanker of voormalige kankerpatiënten aan:​

  • regelmatig een fysieke activiteit uit te oefenen;

  • minstens:

    • 150 tot 300 minuten per week matig intense aerobe lichaamsbeweging,

    • of minstens 75 tot 150 minuten hoog intense aerobe lichaamsbeweging,

  • of een gelijkwaardige combinatie van matig en hoog intense activiteiten gedurende de week om de nodige gezondheidsvoordelen te bekomen;

  • de fysieke activiteiten over meerdere dagen te spreiden. Elke activiteit van minstens 10 minuten kan worden meegeteld voor het dagtotaal;

  • voor mensen die al actief zijn en hun gezondheid, welzijn en prestaties willen verbeteren: te focussen op flexibiliteit, uithoudingsvermogen en kracht.

 

Deze aanbevelingen houden rekening met de leeftijd en moeten uiteraard worden aangepast als er medische contra-indicaties zijn.

Het welzijn van patiënten verbetert al met dit minimum aan aanbevelingen. Elke bijkomende inspanning zal nog meer voordelen opleveren voor de lichamelijke gezondheid en het mentaal welzijn.

Voor mensen met een zittend bestaan is elke activiteit al een goede stap vooruit: het levert onmiddellijk een voordeel op. Het is ook belangrijk het zitten te beperken door regelmatig recht te staan, zelfs als je de rest van de tijd actief bent.

Volwassen kankerpatiënten die niet in staat zijn bovenstaande aanbevelingen op te volgen, gaan best op zoek naar een lichamelijke activiteit die ze aankunnen. Zij kunnen starten met een klein beetje lichaamsbeweging en kunnen geleidelijk de frequentie, intensiteit en duur opvoeren.

Het is belangrijk een gezondheidsdeskundige of een specialist op het gebied van fysieke activiteit te raadplegen. Hij of zij zal advies geven over de soorten en hoeveelheden lichaamsbeweging naargelang individuele behoefte, bekwaamheid, functionele beperking, medische complicatie en behandeling.

 

Vraag je oncoloog of huisarts steeds om een voorschrift en laat je begeleiden door een deskundige.

Getuigenissen

Myriam conseillère en beauté
Myriam is vrijwillige schoonheidsconsulente van Stichting tegen KankerLees verder