“Kanker ... hoe vertel ik dat aan de kinderen?”

Kindvriendelijk communiceren over kanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 60 000 mensen in België de diagnose van kanker. Naar schatting treft de ziekte ongeveer 2 000 jongvolwassenen met een gezin. Het welzijn van de kinderen is voor hen vaak een belangrijke zorg. 

Uit wetenschappelijk onderzoek (Gazendam-Donofrio et al., 2007) blijkt dat je kinderen best kunt betrekken bij de gebeurtenissen. Kinderen voelen immers dat de situatie binnen het gezin verandert na een diagnose, zelfs al praat je niet over de ziekte.

Verder blijkt uit onderzoek (van Thastum et al., 2008) en ervaring dat kinderen die informatie ontvangen over de ernst van de ziekte en de gevolgen van de behandelingen, minder angst en problemen achteraf ontwikkelen. Het stopt trouwens niet bij communiceren met kinderen zelf. Heeft een ouder kanker, dan kan het bijvoorbeeld ook aangewezen zijn om dat te bespreken met de leerkracht. Zo weet die waarom het kind eventueel minder presteert of zich anders gedraagt.

Kinderen en jongeren begrijpen en betrekken is niet makkelijk

Communicatie speelt een zeer belangrijke rol in het verwerkingsproces van kinderen. Maar kinderen verschillen onderling erg in hun noden en reacties. Er zijn kinderen die heel veel willen weten, die heel veel vragen stellen over de ziekte. Er zijn kinderen die er bijna niets van willen weten, die zich er heel erg voor afsluiten. De vragen van kinderen kunnen heel direct zijn: “Wordt mama kaal? Gaat papa dood? Is het mijn schuld dat mama ziek is geworden?” 

Handige boekenlijst

Er bestaat vandaag de dag ook een heel aanbod van kinderboeken omtrent kanker die kunnen helpen om de ziekte bespreekbaar te maken.

Download de  boekenlijst 0- 12 jaar in PDF HIER   

 

NIEUW: VOUWBOEKJE "AFSCHEID VAN GROTE BOOM"

Ken je het prentenboek “Grote Boom is ziek”? Het vouwboekje “Afscheid van Grote Boom” is het langverwachte vervolg erop.

Stichting tegen Kanker zorgt ervoor dat dit vouwboekje gratis kan worden aangeboden. Elk kind dat een dierbare gaat verliezen aan kanker kan er een krijgen. Het vouwboekje kan je personaliseren en helpt kinderen om verdriet bespreekbaar te maken. Het is ook een echte steun in moeilijke momenten.

Getuigenissen

Veronica De Simone
Veronica De Simone PhD - Fundamental Mandates, laureaten 2019 Lees verder