Terug werken

Terug werken

Terug aan het werk

De draad weer opnemen

Sommige mensen kijken uit naar het moment dat ze weer kunnen gaan werken. Ze willen de periode van de ziekte en haar behandeling afsluiten om de draad van het dagelijkse leven weer op te nemen. Ze missen het sociaal contact, het ritme van hun oude leven of hun zekerheden.

Anderen zitten soms met een schuldgevoel omdat ze zo lang afwezig zijn geweest en hun collega's een deel van hun werk hebben moeten overnemen.

Anderen zijn dan weer bang dat ze aan de kant zullen worden geschoven. 

Hoe dan ook is het belangrijk dat je het rustig aan doet en je goed voorbereidt.

Een goede voorbereiding 

Je gaat het best pas weer werken als je je daar helemaal klaar voor voelt. Maar dat advies geldt natuurlijk vooral voor werknemers in loonverband. Veel zelfstandigen moeten zo snel mogelijk weer aan het werk omdat er anders geen geld binnenkomt. 

In beide gevallen mag je echter niet vergeten dat je net een zware beproeving hebt doorgemaakt die je niet zo snel achter je laat! De ziekte en de behandelingen laten vaak sporen na:

 • vermoeidheid
 • concentratieproblemen
 • een gebrek aan zelfvertrouwen
 • de angst voor een herval
 • ... 

Voel je je klaar om weer te gaan werken? Stel jezelf dan eerst de volgende vragen:

 • Ben ik in staat om hetzelfde werk te doen als vóór de ziekte (lichamelijk en mentaal)? 
 • Moeten bepaalde aspecten (werkuren, taken) worden aangepast? 
 • Op welke problemen kan ik stuiten als ik weer aan het werk ga? 

Praat erover met de adviserende geneesheer van je ziekenfonds, met je werkgever of de arbeidsgeneesheer (die op de hoogte kan worden gebracht door je huisarts). Ze zullen je helpen een gepast antwoord op al die vragen te vinden.

Heb je nog vragen? Op zoek naar een luisterend oor of wil je je ervaringen delen? Bel dan gratis naar Kankerinfo via 00800 15 802.

Ik zoek een coach

Aangepast werk

De wet voorziet verschillende mogelijkheden om de terugkeer naar het werk vlotter te doen verlopen. De arbeidsgeneesheer bepaalt samen met jou of je in staat bent om hetzelfde werk te blijven doen en wat er eventueel kan worden aangepast. 

Allerlei aanpassingen

 • thuiswerk 
 • ergonomische aanpassingen
 • een parkeerplaats
 • meer pauzes
 • een flexibel werkschema
 • een overplaatsing naar een andere afdeling
 • ... 

Als de inhoud van je functie is veranderd of als een deel van je taken aan andere personen werd toevertrouwd, dan hebben zowel jij als je collega's een aanpassingsperiode nodig. Je bent immers niet als enige verantwoordelijk voor het goede verloop van deze overgang. Voor de betrokken collega's en je baas, die alles moet organiseren, is ook een rol weggelegd. 

Geleidelijk de draad weer opnemen

Om weer aan het werk te gaan zonder jezelf te forceren, heb je verschillende mogelijkheden. 

De geleidelijke hervatting op medisch advies
De adviserende geneesheer van het ziekenfonds moet zijn toestemming geven voor een - zelfs gedeeltelijke - hervatting van het werk tijdens de periode van ziekte of invaliditeit.

Het tijdskrediet of de loopbaanonderbreking
Hier meer informatie over dit onderwerp.

Werktijdverkorting op eigen initiatief
Op eigen initiatief een werktijdverkorting vragen bij je werkgever of iemand anders lijkt vaak de enige mogelijkheid om deeltijds weer aan het werk te gaan.

Let wel op: deze beslissing brengt een verlies of aanpassing van bepaalde rechten mee. Informeer je grondig voor je een beslissing neemt. 

IK ZOEK EEN COACH

Getuigenissen

An-Sofie is 27. Delphine nog jonger: 24. Niet meteen het stereotiepe beeld van “patiëntes”. En toch zijn ze dat. Ze kregen alletwee voor hun 25e te horen dat ze een melanoom hadden, de gevaarlijkste huidkanker die er is. Opmerkelijk: als ze toen wisten wat ze nu weten over uv, was het nooit zover gekomen. Vandaag zijn deze levenslustige dames in remissie en ze hebben een boodschap, die op een dag misschien wel jouw leven kan redden: Bescherm jezelf tegen te veel zon!Lees verder