Voeding bij kanker

Voeding bij kanker

Tegenwoordig bestaat er een brede wetenschappelijke consensus over het feit dat een gezonde levenswijze – met onder meer aandacht voor een evenwichtige voeding – verschillende kankertypes kan helpen voorkomen. 

Het aspect voeding en voedingsbegeleiding krijgt tijdens de ziekte vaak nog te weinig aandacht. De verklaring is simpel: voeding maakt geen deel uit van de behandeling tegen kanker, en levert dus geen rechtstreekse bijdrage tot genezing. Toch is dit niet helemaal correct, zo weten we nu. Voeding blijkt wel de behandeling tegen kanker te ondersteunen.

Aangezien kanker of de behandeling ervan het vaak moeilijk maakt om het gewone eetpatroon te blijven volgen, is hulp van gespecialiseerde personen geen overbodige luxe. De bedoeling is dat iedereen die met kanker te maken krijgt, zo lang mogelijk goede eetgewoonten behoudt en blijft genieten door middel van enkele eenvoudige tips.

Hoe beïnvloedt kanker de voeding?

Sommige mensen merken al vóór de diagnose, of tijdens de behandeling, dat hun eetgewoonten veranderen. Ze hebben bijvoorbeeld minder eetlust dan voordien. Dit kan te wijten zijn aan het kankerproces zelf of aan externe factoren.

Lees verder

Optimale voeding ondersteunt kankerbehandeling

Voeding is geen vorm van therapie bij de behandeling tegen kanker. Voeding heeft namelijk geen invloed op de kansen op genezing of remissie, op het optreden van de bijwerkingen van de behandeling, het risico op herval, metastasen of de levensverwachting. Wat voeding echter wel kan, is de behandeling ondersteunen.

Lees verder

Is voeding bij kanker ook een gezonde voeding?

Dat een gezonde voeding bij kanker belangrijk is, lijkt voor de hand te liggen. Toch is het niet altijd zo eenvoudig...

Lees verder

Feiten en fabels over voeding bij kanker

Mensen met kanker stellen zich heel wat vragen over hun voeding. En in hun omgeving, in de media en op het internet stuiten ze op tegenstrijdige antwoorden. Hier onderscheiden we feiten van fabels, op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Lees verder

Alcohol

Alcohol kan het risico op bepaalde kankers doen toenemen. Dat is zo voor  kankers van mond-, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, maag, borst (vrouwen) en dikkedarm- en endeldarmkanker (mannen). Daarom geldt in kankerpreventie het advies van 1 alcoholconsumptie per dag voor mannen en vrouwen

Lees verder

Vaak voorkomende klachten

Malaiseklachten zijn de meest voorkomende klachten die het eetpatroon tijdens een kankerbehandeling in de war kunnen sturen. Ze kunnen voorkomen bij alle mogelijke vormen van kanker, en kunnen flink wat ongemak en een verminderde eetlust veroorzaken.

Smaakveranderingen bij kanker

Smaakverandering komen heel vaak voor bij kanker en kankerbehandeling(en). In deze rubriek vind je meer info, algemene voedingstips, en ook specifieke tips volgens hoe jouw smaak veranderd is.

Interactie tussen voeding en behandelingen

Voeding kan een invloed hebben op (kanker)medicatie, zoals bijvoorbeeld chemotherapie in pilvorm. Meestal word je wel ingelicht, of vraag je zelf na, of je die voor, tijdens of na de maaltijd moet innemen.

Lees verder

Aanvullende voeding bij kanker

‘Bijvoeding’ is voeding die de dagelijkse voeding aanvult. Ze levert extra calorieën en of eiwitten en bevat vitamines, mineralen en spoorelementen.

Lees verder

Een diëtist oncologie vinden

Je zoekt een in oncologie gespecialiseerd diëtist in je buurt? Dan ben je op de juiste plaats!

Lees verder

Opletten met overgewicht bij borstkankerdiagnose

Overgewicht bij borstkanker wordt in verband gebracht met een hoger risico op een nieuwe kanker van volgende types: dezelfde of de andere borst, het baarmoederslijmvlies, de dikkedarm en endeldarm. Ook de kans op sterfte door kanker, of door een andere oorzaak, neemt toe.

Lees verder

Recepten

De recepten in deze rubriek zijn specifiek ontwikkeld voor mensen met kanker en na de kankerbehandeling, wanneer bepaalde eetproblemen blijven.

Meer lezen?

Hier vind je een lijst met Nederlandstalige, Engelstalige en Franstalige boeken over voeding en kanker.

Lees verder

Getuigenissen

Johan Devroe
“Activiteiten als Levensloop dragen bij tot meer levenshoop!”Lees verder