Alcohol

Alcohol

Opletten met alcohol tijdens kankerbehandeling

Alcohol kan het risico op bepaalde kankers doen toenemen. Dat is zo voor  kankers van mond-, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, maag, borst (vrouwen) en dikkedarm- en endeldarmkanker (mannen). Daarom geldt in kankerpreventie het advies van beter geen alcohol te drinken, en je in ieder geval te beperken tot 10 alcoholconsumpties per week voor mannen en vrouwen.

Door kanker en de behandeling(en) ervan is het in volgende gevallen nuttig geen of gemiddeld minder dan 1 consumptie per dag te consumeren:

  • Veel chemotherapeutica worden verwerkt door de lever. Leverontsteking door alcohol tijdens de behandeling kan de nevenwerkingen doen toenemen.
  • Sommige chemotherapeutica en bestraling ter hoogte van hoofd, hals en borst kunnen het mondslijmvlies doen ontsteken (ook stomatitis of mucositis genoemd). Dan kan alcohol de mond irriteren en de ontsteking doen toenemen. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol, bijvoorbeeld in mondwater, kunnen dit al veroorzaken. Bij mondslijmvliesontsteking is het dus beter geen alcohol te drinken. Beter nog is geen alcohol te consumeren van bij de start van behandelingen die gekend zijn om hun hoog risico op dergelijke ontsteking.
  • Na de diagnose van kanker van mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm wordt best helemaal geen alcohol meer geconsumeerd. Alcohol verhoogt bij die kankers het risico op een nieuwe kanker, vooral dan van dezelfde types. Hoe hoger de consumptie, hoe hoger het risico.
  • Alcohol kan de hoeveelheid oestrogenen (ook wel vrouwelijke hormonen genoemd) doen toenemen, wat de kans op herval van hormoonafhankelijke borstkanker zou kunnen verhogen. Bijkomende studies moeten dit nog bevestigen. Tot nu toe lijkt dit vooral een probleem bij vrouwen met overgewicht. Concreet kan actueel aangeraden worden om de alcoholconsumptie bij en na hormoonafhankelijke borstkanker te beperken tot gemiddeld minder dan 1 per dag.
  • Bij de diagnose van lever, borst (vrouwen) en dikkedarm- en endeldarmkanker (mannen): alcohol zou het risico op een nieuwe kanker op deze plaatsen kunnen in de hand werken.

Referenties

Getuigenissen

Prof. Joost Schymkowitz,
Prof. Joost Schymkowitz - Scientific Grants 2018Lees verder