Hoe beïnvloedt kanker de voeding? | Stichting tegen Kanker
Hoe beïnvloedt kanker de voeding

Hoe beïnvloedt kanker de voeding?

Sommige mensen merken al vóór de diagnose, of tijdens de behandeling, dat hun eetgewoonten veranderen. Ze hebben bijvoorbeeld minder eetlust dan voordien. Dit kan te wijten zijn aan het kankerproces zelf of aan externe factoren. Door de precieze oorzaken te kennen wordt het makkelijker om (bijna) normale eetgewoonten te handhaven en ondervoeding te voorkomen. Het stelt de patiënt ook gerust te weten dat deze situatie niet abnormaal is.

Invloed van het kankerproces 

Het kankerproces kan dus ondervoeding veroorzaken. Dit kan te maken hebben met drie verschillende situaties: 

  • door lokalisatie van het gezwel (bv. een slokdarmtumor die een obstakel vormt voor de doorgang van voeding)
  • door verandering in de stofwisseling (bv. oncontroleerbaar gewichtsverlies bij pancreaskanker)
  • door bepaalde malaiseklachten (bv. misselijkheid, vermoeidheid)

Invloed van externe factoren 

Een wijziging in de eetgewoonten kan het gevolg zijn van verschillende externe factoren: 

  • een behandeling (bv. chirurgie ter hoogte van het spijsverteringsstelsel)
  • een verstoring van de voedselvoorziening (bv. wanneer de vele onderzoeken het maaltijdritme verstoren)
  • psychosociale problemen (bv. gevoelens van spanning, angst en depressie, die de eetlust afremmen)
Laatst aangepast op: 27/03/2019

Getuigenissen

Christel Vandenbergh
Eerst daagde ik mezelf uit om te overleven... maar ik veranderde dat naar mezelf uitdagen om te genieten.Lees verder