Nieuwsbrief oncodiëtiek: Cannabisolie en CBD-olie als voedingssupplement. | Ultra-bewerkte voeding en kanker | Fysieke activiteit bij en na kanker. | Kurkuma en hormoontherapie bij borstkanker

Cannabisolie en CBD-olie als voedingssupplement heeft verscheidene effecten. Er is een link tussen ultra-bewerkte voeding en kanker. Wetenschappelijke studies tonen aan dat de levenskwaliteit verhoogt bij kankerpatiënten die voldoende fysiek actief zijn tijdens en na hun kankerbehandeling. Kurkuma zou de werking van tamoxifen kunnen verminderen. Veel leesplezier!

Actueel

Cannabisolie / CDB-olie als voedingssupplement

Bepaalde labo-onderzoeken tonen aan dat cannabinoïden de deling van kankercellen zouden kunnen blokkeren, of de aanmaak van nieuwe tumorbloedvaten verhinderen. Andere labo-onderzoeken tonen dan weer geen verband.

Het belangrijkste is echter dat geen enkele studie bij mensen heeft kunnen aantonen dat cannabinoïden tumorgroei verhinderen of zelfs maar vertragen. Er is dus geen bewijs dat cannabinoïden kanker kunnen behandelen of genezen.

Wel kunnen cannabisafgeleiden gebruikt worden om bepaalde symptomen te verlichten, zoals pijn. Ook misselijkheid en braken door radio- of chemotherapie, en bij vergevorderde kankers, zou erdoor verminderd kunnen worden.

Het is nog onduidelijk of ze ook eetlustverlies, en andere symptomen van kanker cachexie (gewichts- en spierverlies), kunnen helpen bestrijden.

Meer lezen? 
In onze wegwijzer voedingssupplementen kan je er meer over lezen.

Impact van kurkuma bij hormoontherapie bij borstkanker
Het zou de werking Tamoxifen kunnen verminderen

Nederlandse onderzoekers tonen aan dat kurkuma supplementen een negatieve invloed kunnen hebben op hormoontherapie bij de behandeling van borstkanker .

De studie werd slechts uitgevoerd op 16 patiënten met borstkanker. Zij kregen drie keer per dag supplementen met kurkuma. Hieruit bleek dat het gebruik van kurkuma supplementen de gevoeligheid voor Tamoxifen verminderde.

Er is echter uitgebreider onderzoek nodig om ook dit te bevestigen. Voorlopig is er geen reden om ongerust te zijn over kurkuma als smaakmaker in de voeding.

 

Meer lezen?

Hussaarts, K. G., Hurkmans, D. P., Oomen-de Hoop, E., van Harten, L. J., Berghuis, S., et al. (2019). Impact of Curcumin (with or without Piperine) on the Pharmacokinetics of Tamoxifen. Cancers, 11(3), 403.

Welk verband tussen ultra-bewerkte voeding en kanker?

Het is nogmaals bewezen dat ultra-bewerkte voeding nefast is voor onze gezondheid. Een Spaanse studie over de voedselconsumptie van een bevolkingsgroep die tien jaar lang werd gevolgd, heeft immers aangetoond dat "het consumeren van meer dan vier porties ultra-bewerkte voeding per dag het relatieve sterfterisico – door welke oorzaak ook – met 62% zou doen stijgen.” Die resultaten werden gecorrigeerd voor andere leefstijl factoren.

Meer lezen?

https://www.kanker.be/nieuws/welk-verband-tussen-ultra-bewerkte-voeding-en-kanker

 

 

Referenties & tools

Stichting tegen Kanker financiert 30 projecten met fysieke activiteiten voor kankerpatiënten

Wetenschappelijke studies tonen aan dat de levenskwaliteit verhoogt bij kankerpatiënten die voldoende fysiek actief zijn tijdens en na hun kankerbehandeling. In sommige gevallen bevordert dit zelfs de kans op genezing. Voor heel wat patiënten zou lichaamsbeweging dus standaard als aanvullende behandeling tijdens en na een kankerbehandeling in het zorgtraject moeten worden opgenomen.

Op tien jaar tijd is het project Rekanto, dat werd stopgezet in 2018, erin geslaagd om ongeveer 15.000 personen "in beweging" te krijgen tijdens en na hun behandeling. Een mooi resultaat maar niet genoeg als je weet dat er elk jaar 67.000 nieuwe kankerdiagnoses worden gesteld in ons land. Stichting tegen Kanker wou de formule dus herzien en ervoor zorgen dat de behandelingscentra hier een centrale rol in kregen.

Daarom besloot ze om het project Rekanto te vervangen door sociale Grants aan initiatieven die lichaamsbeweging promoten in nauwe samenwerking met de ziekenhuizen.

Meer lezen?

Op onze website vind je een overzicht van de winnende projecten. Neem een kijkje welke projecten in de buurt liggen van jouw patiënten en vraag informatie bij de regiocoördinator in je buurt. 

Voeding en Kanker webinar

De globale impact van dieet, voeding en fysieke activiteit op kanker

De Engelstalige webinar van de de World Cancer Research Fund, met de Union for International Cancer Control als gastheer, handelt over de impact van dieet, voeding en fysieke activiteit op kanker. Een echte aanrader up-to-date te blijven van de preventieve invloed van deze factoren en kijken wat de rol van een gezondheidsbeleid is.

Kijken?

Klik hier om te kijken naar de webinar. Het duurt één uur.  

 

 

Cochrane review

Voedingsondersteuning voor mensen die een operatie tegen blaaskanker ondergaan

Radicale cystectomie (RC) is de primaire chirurgische behandeling voor spierinvasief urotheliaal carcinoom in de blaas. Deze operatie wordt meestal geassocieerd met een langdurig verblijf in het ziekenhuis, een langdurige herstelperiode en mogelijk grote complicaties. Voedingsinterventies zijn nuttig bij sommige mensen met andere soorten kanker en kunnen ook in deze context van waarde zijn.

 

Meer lezen?

Burden, S., Billson, H. A., Lal, S., Owen, K. A., & Muneer, A. (2019). Perioperative nutrition for the treatment of bladder cancer by radical cystectomy. Cochrane Database of Systematic Reviews, (5).

Agenda

Nutrition and Cancer

Online | 5 november 2019 > 27 februari 2020

Georganiseerd door Wageningen University & Research

Meer info hier

9e Symposium Diëtetiek: Klinische voeding binnen de oncologie

Brussel |14 november 2019

Georganiseerd door Fresenius Kabi.

Meer info hier

12th International conference on cachexia, sarcopenia and muscle wasting

Berlijn | 6 december > 8 december 2019

Congres van de Society on Sarcopenia, Cachexia and Wasting Disorders (SCWD).

Meer info hier

 

 

 

Getuigenissen

Johan Devroe
“Activiteiten als Levensloop dragen bij tot meer levenshoop!”Lees verder