In functie van het type kanker waarvoor je in behandeling was, zijn bepaalde voedingsmiddelen te verkiezen boven andere, of bepaalde tips belangrijker dan andere. Dit naast de algemene tips rond voeding na kanker.
Hieronder vind je een overzicht van de kankertypes waar onderzoek naar verricht is. Factoren in het blauw kan je telkens aanklikken om de huidige aanbevelingen en tips errond te raadplegen.
- Baarmoederslijmvlies- en baarmoederhalskanker
- Borstkanker
- Dikkedarm- en endeldarmkanker
- Kankers van keelholte en strottenhoofd
- Leverkanker
- Prostaatkanker
- Slokdarmkanker
Baarmoederslijmvlies- en baarmoederhalskanker
Aan te raden:
Borstkanker
Aan te raden:
Vermoedelijk:
- Consumeer voldoende vezels via groenten en fruit, bruin brood, volkoren pasta, volle rijst, peulvruchten,…
- Beperk de inname van verzadigde vetten, vooral aanwezig in vetrijke producten van dierlijke oorsprong (boter, vette vleessoorten, volle melkproducten,…).
- In tegenstelling tot wat lang gedacht werd, lijkt een matige consumptie van sojabevattende voedingsmiddelen (1 tot 2 consumpties per dag, waarbij 1 consumptie overeenkomt met ongeveer 1 potje sojayoghurt, 1 glas sojamelk, 85 g vleesvervanger op basis van soja,….) geen risico in te houden, ook niet bij hormoontherapie. Op basis van beschikbare studieresultaten kan echter niet gesteld worden dat soja beschermt tegen kanker en/of herval. De studies die een bescherming tonen werden gevoerd bij Aziatische vrouwen die soja consumeren van in de kindertijd, en dat zou nu net bepalend zijn. Wat tot slot sojasupplementen betreft, kan gesteld worden dat ze geen voordeel bieden en ze dus beter te vermijden.
Dikkedarm- en endeldarmkanker
Aan te raden:
- Vermijd overgewicht en een te hoge buikomtrek en een te hoge taille-heup-ratio.
- Zorg voor voldoende fysieke activiteit.
- Consumeer voldoende vezels via groenten en fruit, bruin brood, volkoren pasta, volle rijst, peulvruchten,…
- Eet weinig (max. 500 g per week) rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet geen tot zo weinig mogelijk bewerkt vlees (vleeswaren, paté, salami, worst, bereid gehakt,...).
- Beperk je alcoholgebruik tot maximum 1 consumptie per dag.
Vermoedelijk
- Zorg voor voldoende calciumaanbreng door dagelijks magere of halfvolle melk(producten) te consumeren: 3 à 4 maal per dag een portie yoghurt, melk, pudding, plattekaas, kaas …
- Calciumsupplementen zouden poliepvorming kunnen tegengaan: overleg met je arts of dit voor jou interessant kan zijn.
- Zorg voor voldoende aanbreng van vitamine D: zonlicht, smeervetten en andere vitamine D verrijkte producten, eigeel, vette vis, bruin brood en volle granen, eventueel zelfs vitamine D supplementen (in overleg met uw arts).
Kankers van keelholte en strottenhoofd
Aan te raden:
Vermoedelijk:
- Vermijd overgewicht, een te hoge buikomtrek en een te hoge taille-heup-ratio
- Nam u tijdens de behandeling voor hoofd- en halskanker vitamine E supplementen om de bijwerkingen van de behandelingen te verzachten, stop hier dan mee als de behandelingen achter de rug zijn. Meer langdurige inname zou het risico op herval en sterfte kunnen verhogen.
Leverkanker
Aan te raden:
Prostaatkanker
Vermoedelijk:
- Vermijd overgewicht, een te hoge buikomtrek en en een te hoge taille-heup-ratio
- Zorg voor voldoende fysieke activiteit.
- Consumeer voldoende groenten en fruit (2 porties fruit, volume van een appel per portie = +-125 g, en 300 g groenten).
- Beperk de inname van verzadigde vetten, vooral aanwezig in vetrijke producten van dierlijke oorsprong (boter, vette vleessoorten, volle melkproducten,…).
- Volgens recente studies zou een ruime consumptie van omega-3 vetzuren (vette vis of visoliesupplementen) het prostaatkankerrisico kunnen verhogen. Vermijd daarom visoliesupplementen. Beperk visconsumptie tot maximum 2 maal per week voor magere of halfvette vis ( kabeljauw, tong, rog, tonijn, dorade, forel, heilbot,….), en tot 1 maal per week voor vette vis (zalm, haring, sardines, paling, …).
Slokdarmkanker
Aan te raden:
Referenties
- https://www.wcrf.org/dietandcancer
- Institut National du Cancer. Identifier et prévenir les risques de second cancer primitif chez l'adulte. France, 2013.
- Rock, C. L., Doyle, C., Demark-Wahnefried, W., Meyerhardt, J., Courneya, K. S., Schwartz, A. L., Bandera, E. V., Hamilton, K. K., Grant, B., McCullough, M., Byers, T. and Gansler, T. (2012), Nutrition and physical activity guidelines for cancer survivors. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 62: 242–274. doi: 10.3322/caac.21142