Psychologische steun bij kanker

Psychologische steun bij kanker

1. Emotionele steun bij de Stichting

Stichting tegen Kanker biedt psychologische begeleiding van korte duur (max. 6 sessies) per telefoon aan. Zowel patiënten als naasten kunnen hiervan gebruik maken. 

De psychologen die met de Stichting samenwerken zijn gespecialiseerd in de kankerproblematiek.

Doelgroep

  • Patiënten (volwassenen en kinderen) die hun behandeling in het ziekenhuis afgerond hebben.
  • Patiënten in ambulante behandeling (hormoontherapie, chemo)
  • Naasten in de 1ste graad van verwantschap (nl. partner, ouders, zoon/dochter, broers/zussen).

Patiënten kunnen deze vraag indienen binnen maximum 5 jaar na de datum van de diagnose. Bij recidief telt de datum van het vaststellen van het recidief. 

Naasten kunnen de steun aanvragen tot twee jaar na de aankondiging van de diagnose. Bij rouw is begeleiding mogelijk tot twee jaar na het overlijden van de patiënt. 

Hoe een aanvraag indienen?

Bel gratis naar Kankerinfo op het nummer 0800 15 802.

2. Waar kan ik een psycholoog gespecialiseerd in de kankerproblematiek vinden ?

Raadpleeg ons overzicht van psychologen.

3. Ondersteuning voor patiënten

Soms willen mensen die met kanker te maken krijgen, anderen ontmoeten die hetzelfde meemaakten. De eigen zorgen en ervaringen kunnen delen: ook dat kan nuttig blijken te zijn, maar wat voor de ene goed is, is niet altijd aangewezen voor een ander.

 

 

Getuigenissen

Tom, de echtgenoot van Sophie, kreeg en overwon kanker. 3,5 jaar later is alles onder controle en voor het eerst durft het koppel weer dromen, van een toekomst, de verdere uitbouw van Toms fietsenzaak én van een grote verbouwing. Ondanks eerdere positieve signalen, blijkt het afsluiten van een schuldsaldoverzekering echter onmogelijk, ook niet mits uitsluitsel van kanker of het betalen van een schappelijke bijpremie. “Alsof kanker ons een heel leven achtervolgt.”Lees verder