Het verzorgingsteam

Het verzorgingsteam

Teamwerk voor meer efficiëntie

U gaat een groot aantal gezondheidsmedewerkers ontmoeten: dokters, verpleegkundigen en anderen.
Zij spelen allemaal een essentiële rol voor uw kansen op genezing en voor uw levenskwaliteit. Zij werken in een team (dat 'multidisciplinair' wordt genoemd) en ze zijn onmisbaar voor het goede verloop van uw behandeling.

Om uw ontmoetingen met deze verschillende betrokkenen voor te bereiden, biedt de Stichting u de brochure "Welke vragen kunt u aan uw arts stellen?" aan. 

Waarom?

Kanker is een geheel! De behandelingen zetten uw lichaam fysiek én psychisch overhoop.

Verder ontregelen ze vaak tijdelijk de normale werking van sommige andere organen die nochtans niet ziek zijn.
De ziekte wordt dus altijd vanuit verschillende hoeken aangepakt. Daarvoor is de tussenkomst van vele specialisten nodig.

Wie zijn ze?

Hierna volgt een korte beschrijving van de specialisten die deel uitmaken van het multidisciplinaire team.

De oncoloog (kankerspecialist)

U hebt een kanker. Dan komt u in de eerste plaats bij een "oncoloog" of "kankerspecialist" terecht.
Deze arts is gespecialiseerd in de behandelingen van kankers.

De radiotherapeut

Als uw behandeling een radiotherapie (bestralingen) meebrengt, zult u ook kennismaken met de radiotherapeut.
Dit is de specialist die zal bepalen welke stralingsdosis u nodig hebt, en die ook zal toezien op de uitvoering van deze behandelingen.

De chirurg

Deze komt tussenbeide:

  •  indien de tumor goed gelokaliseerd is en kan worden verwijderd zonder de nabije weefsels te beschadigen
  •  om een omvangrijke tumor te reduceren vooraleer de chemotherapie of radiotherapie te starten.

De specialist

Dit is de arts met specialisatie in de kennis en de behandeling van een orgaan of een groep van organen (pneumoloog, gynaecoloog, neuroloog, gastro-enteroloog enz.).
De specialist wordt in het multidisciplinaire team geïntegreerd voor zijn of haar expertise in de werking van dat specifieke orgaan.

Sommige van hen hebben zich overigens ook gespecialiseerd in de behandeling van kankers.

De COZ, uw partner tijdens uw behandeling

Het Nationaal Kankerplan is erin geslaagd het aantal “Coördinatoren voor oncologische zorgen” te verhogen. Deze gespecialiseerde verpleegkundige is uw persoonlijke contactpersoon tijdens al uw behandelingen. U zal inderdaad in contact komen met verschillende diensten, verschillende artsen, enz., maar uw COZ blijft altijd dezelfde.Hij/zij maakt integraal deel uit van het zorgteam, neemt deel aan alle bijeenkomsten die u aanbelangen en regelt al uw afspraken. Uw COZ is altijd bereikbaar per telefoon of per mail om te antwoorden op de vragen die u zich stelt in verband met de ziekte en de behandelingen.

Het belang van een tweede mening

U kunt altijd een tweede mening vragen: dat maakt deel uit van uw rechten. Dit kan belangrijk zijn, niet alleen voor de behandeling maar ook om u gerust te stellen.

De termijn om een tweede medische opinie te krijgen is meestal niet al te lang. Bovendien is er geen enkele verplichting met betrekking tot het moment om die tweede mening te vragen. U kunt ze meteen na de diagnose aanvragen, of later, zelfs nog tijdens uw behandeling.

Getuigenissen

Vilohmah Vzw
In 2019, 6 maanden nadat we afscheid moesten nemen van onze eigen vechter werd Vilomah vzw een feit. Uit eigen ervaring leerden we wat anders of beter kon in de begeleiding en opvang van ouders die het verdict palliatief kregen voor hun kind en ouders die hun kind reeds hadden moeten afgeven.Lees verder