In het ziekenhuis geraken

In het ziekenhuis geraken

Veel heen en weer reizen

De chemotherapie en radiotherapie als kankerbehandelingen betekenen dat er meerdere weken en zelfs maanden dikwijls naar het ziekenhuis en terug gereisd moet worden. De verplichte verzekering (en soms ook de aanvullende verzekering van uw ziekenfonds) komt tussenbeide in de reiskosten.

Komen in aanmerking als reiskosten:

  • Verplaatsing door de patiënt zelf of door zijn omgeving. 
  • Verplaatsing door een taxibedrijf.
  • Verplaatsing door een organisatie met specialisatie in niet-dringend (gepland) patiëntenvervoer; vraag inlichtingen bij het ziekenhuis dat u behandelt om de lijst hiervan te krijgen, of bij het OCMW van uw gemeente. Goed om te weten is dat de ziekenfondsen voor hun leden vaak ook een ziekenvervoerdienst hebben tegen zeer voordelige tarieven. 

Wenst u een overzicht van de beschikbare organisaties in uw regio? Klik op de link

Stichting tegen Kanker geeft enkel een opsomming van de organisaties die actief zijn binnen het niet-dringend ziekenvervoer. De registratie in ons adressenbestand houdt geen kwaliteitslabel in.

 

Een financiële tegemoetkoming

De verplichte ziekteverzekering van het ziekenfonds voorziet in een tussenkomst in de transportkosten. Om deze te genieten moet u:

  • aan uw ziekenfonds een formulier voor de aanvraag van een tussenkomst in de reiskosten vragen. Het ziekenhuis vermeldt hierop de datums van de behandelingen of raadplegingen waarvoor u de reis heeft moeten maken.
  • het ingevulde formulier aan uw ziekenfonds bezorgen, samen met de eventuele betaalbewijzen (factuur van de taxi of van de vrijwilliger die u naar het ziekenhuis heeft gebracht, trein- en/of tramtickets, ...)
Laatst aangepast op: 13/06/2019

Getuigenissen

Jacqueline is 47 als ze met abnormale buikpijn en aanhoudende vermoeidheid naar de huisarts gaat. Na een uitvoerig onderzoek valt de diagnose: eierstokkanker. Om de bijwerkingen van de ziekte en de behandelingen beter het hoofd te bieden, kiest de thuisverpleegkundige voor een combinatie met niet-klassieke geneeswijzen.Lees verder