Ziekteverlof

Ziekteverlof

Hoewel het woord verlof spontaan vakantiebeelden oproept, bestaan er verschillende soorten van verlof. Als ziekte de kop opsteekt, gebruiken we de term  'ziekteverlof' als we het hebben over de afwezigheid van het werk door een gezondheidsprobleem. De wetgeving, en de daaraan gekoppelde uitkeringen, onderscheiden hierin echter twee verschillende periodes: arbeidsongeschiktheid en invaliditeit.

Het eerste wat je in beide gevallen moet doen als je ziek bent en niet kunt werken, is dit melden met behulp van een medisch attest of 'doktersbriefje'. De werknemer bezorgt dit aan zijn werkgever, die dit dan naar zijn ziekenfonds stuurt. 

Je bent werknemer

Breng je werkgever onmiddellijk op de hoogte met een medisch attest. Aanvankelijk heb je recht op een gegarandeerd loon (betaald door je bedrijf). Als je langer afwezig blijft, neemt het ziekenfonds het van je werkgever over en krijg je een uitkering (berekend op basis van het inlichtingenformulier dat je hebt ingevuld). 

Meer informatie over tegemoetkoming als je werknemer bent.

Je bent zelfstandige

Breng je ziekenfonds op de hoogte van je arbeidsongeschiktheid door je medisch attest binnen de 7 dagen na aanvang van je ziekte op te sturen. In het geval van zelfstandige werknemers onderscheiden we 3 periodes van arbeidsongeschiktheid.

Sinds 1 juli 2019 is de carenztijd voor zelfstandigen afgeschaft, als men erkend wordt als arbeidsongeschikt vanaf meer dan 7 dagen ontvangt men een uitkering vanaf de datum waarop de behandelend arts het bewijs van arbeidsongeschiktheid heeft ingevuld.

Meer informatie over tegemoetkoming als je zelfstandige bent.

Getuigenissen

villa max
De gezinnen waren heel gelukkig om aan deze vakantie te kunnen deelnemen. Voor velen was het sinds lang dat ze nog eens samen iets konden doen. Lees verder