Projectoproep Grants 2020 laureaten

 

Om de twee jaar lanceert Stichting tegen Kanker een oproep naar onderzoeksprojecten in de oncologie om fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek te financieren.  Dit jaar zijn 63 innoverende en veelbelovende kankeronderzoeksprojecten van verschillende universiteiten en ziekenhuisinstellingen in het hele land geselecteerd. Dankzij de vrijgevigheid van de donateurs kan € 23,8 miljoen over de projecten worden verdeeld.

De financiering is als volgt verdeeld:

  • In fundamenteel onderzoek: 30 projecten geselecteerd voor een totaal budget van € 13 284 989.
  • In translationeel en klinisch onderzoek: 27 projecten geselecteerd voor een totaal budget van € 8 745 680.
  • De gerichte oproep voor kankers gelinkt aan de blootstelling aan "Asbest" heeft toegelaten om 6 projecten te selecteren voor een totaal budget van € 1 771 000.

Fundamenteel onderzoek: 30 projecten - € 13 284 989

  • Close Pierre, ULiège
  • Declercq Wim, UGent
  • Detours Vincent, ULB

Translationeel en klinisch onderzoek: 27 projecten - € 8 745 680

 Asbest: 6 projecten - € 1 771 000 

Gesteunde projecten

Team van professor Pascale Zimmerman

Bepaalde tumorcellen scheiden blaasjes af die de indringing van de kankercellen en de vorming van metastasen (uitzaaiingen) bevorderen. Dat is wat wordt opgemerkt in het geval van pleuraal...
Team van Professor Benoît Van den Eynde

Team van Professor Benoît Van den Eynde

de Duve Institute ​ Het team aan het woord Immuuntherapie is een nieuwe aanpak binnen de kankerbehandelingen. Het is gebaseerd op de stimulering van de immuunverdediging van het organisme, om het te...

Team van professor Bertrand Tombal

Dit onderzoek evalueert de doeltreffendheid en de bijwerkingen van een focale behandeling van gelokaliseerde prostaatkanker met ultrasone trillingen van hoge frequentie (HiFU Focal one).

Onderzoekers in de kijker

profjacquemin

Pancreaskanker: hoe hoop omzetten in overwinning Interview met Prof. Jacquemin.

Pancreas kanker is vandaag de dag nog steeds zeer moeilijk te behandelen, deels omdat de diagnose over het algemeen laat wordt gesteld en deels omdat de biologische mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan ervan nog steeds niet volledig worden begrepen. Daarom werkt het team van professor Patrick Jacquemin (UCLouvain) aan een beter begrip van deze vorm van kanker, in de hoop doeltreffender behandelingen te kunnen ontwikkelen. De resultaten van de laatste jaren, met name dankzij de financiële steun van Stichting tegen Kanker, zijn veelbelovend. Professor Jacquemin, die zichzelf omschrijft als een avonturier op dit gebied, hoopt dat de door zijn team geboekte vooruitgang spoedig zal leiden tot de ontdekking van een nieuw geneesmiddel dat het mogelijk zal maken de ontwikkeling van deze bijzonder agressieve vorm van kanker te stoppen en te genezen.
Mandats postoctoraux - dr Sophie Servais

Postdoctorale mandaten | Dr. Sophie Servais

Dr. Sophie Servais houdt ervan om bij te leren en vooral om dingen te observeren, ontrafelen en beter te begrijpen. Dit is in feite de basis van onderzoek, waar ze zich naar eigen zeggen tegenwoordig volledig in onderdompelt. Samen met haar team zoekt dr. Servais namelijk naar manieren om de kans op complicaties na een hematopoietische stamceltransplantatie te verminderen.

Getuigenissen

Veronica De Simone
Veronica De Simone PhD - Fundamental Mandates, laureaten 2019 Lees verder