Projectoproep Grants 2020 laureaten

 

Om de twee jaar lanceert Stichting tegen Kanker een oproep naar onderzoeksprojecten in de oncologie om fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek te financieren.  Dit jaar zijn 63 innoverende en veelbelovende kankeronderzoeksprojecten van verschillende universiteiten en ziekenhuisinstellingen in het hele land geselecteerd. Dankzij de vrijgevigheid van de donateurs kan € 23,8 miljoen over de projecten worden verdeeld.

De financiering is als volgt verdeeld:

  • In fundamenteel onderzoek: 30 projecten geselecteerd voor een totaal budget van € 13 284 989.
  • In translationeel en klinisch onderzoek: 27 projecten geselecteerd voor een totaal budget van € 8 745 680.
  • De gerichte oproep voor kankers gelinkt aan de blootstelling aan "Asbest" heeft toegelaten om 6 projecten te selecteren voor een totaal budget van € 1 771 000.

Fundamenteel onderzoek: 30 projecten - € 13 284 989

  • Close Pierre, ULiège
  • Declercq Wim, UGent
  • Detours Vincent, ULB

Translationeel en klinisch onderzoek: 27 projecten - € 8 745 680

 Asbest: 6 projecten - € 1 771 000 

Laatst aangepast op: 8/11/2021

Gesteunde projecten

Team van professor Sabine Tejpar

Team van professor Sabine Tejpar

In dit project stellen we de vraag welke eigenschappen aanwezig zijn in een poliep in vergelijking met normaal darmweefsel en dus aan de basis liggen van verstoorde groei, en welke eigenschappen alleen aanwezig zijn in de kankers ontstaan uit deze poliepen, en dus aan de basis van de agressieve eigenschappen die we willen behandelen.
F-2020-1478_Olivier De Wever_team picture

Team van professor Olivier De Wever

UGent Het team aan het woord Radiotherapie induceert cel dood en vrijstelling van nieuwe antigenen die het immuunsysteem van de patiënt activeren. Toch is het aantal patiënten dat gunstig reageert op...

Team van professor Pierre Coulie

De immunotherapie van kanker moet de activiteit van ons afweersysteem stimuleren om de kankercellen te vernietigen. Tot nu toe werd deze aanpak vooral gebruikt in de behandeling van heel agressieve huidkankers (melanomen), maar de techniek zou ook geschikt zijn voor borstkanker. Het team van professor Coulie bestudeert de doelcellen in borstkanker om de immuunbehandelingen nog beter te kunnen personaliseren.

Onderzoekers in de kijker

professor Lambrechts

Grants 2016 | Professor Diether Lambrechts

Professor Lambrechts ontving in 2016 een Cancer Research Award - een persoonsgebonden prijs voor onderzoekers die op de eerste plaats eindigen in de selectie van de wetenschappelijke raden - voor translationeel en klinisch onderzoek.
Professeur Blanpain

Grants 2016 | Professor Cédric Blanpain

Professor Blanpain ontving in 2016 een Cancer Research Award - een persoonsgebonden prijs voor onderzoekers die op de eerste plaats eindigen in de selectie van de wetenschappelijke raden - voor fundamenteel onderzoek.

Getuigenissen

Stichting tegen Kanker wil patiënten helpen om hun voorkomen te verzorgen zodat ze, ondanks de effecten van de ziekte en de behandeling, een positief zelfbeeld en een zo goed mogelijke levenskwaliteit behouden. Lees verder