Projectoproep Grants 2020 laureaten

 

Om de twee jaar lanceert Stichting tegen Kanker een oproep naar onderzoeksprojecten in de oncologie om fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek te financieren.  Dit jaar zijn 63 innoverende en veelbelovende kankeronderzoeksprojecten van verschillende universiteiten en ziekenhuisinstellingen in het hele land geselecteerd. Dankzij de vrijgevigheid van de donateurs kan € 23,8 miljoen over de projecten worden verdeeld.

De financiering is als volgt verdeeld:

  • In fundamenteel onderzoek: 30 projecten geselecteerd voor een totaal budget van € 13 284 989.
  • In translationeel en klinisch onderzoek: 27 projecten geselecteerd voor een totaal budget van € 8 745 680.
  • De gerichte oproep voor kankers gelinkt aan de blootstelling aan "Asbest" heeft toegelaten om 6 projecten te selecteren voor een totaal budget van € 1 771 000.

Fundamenteel onderzoek: 30 projecten - € 13 284 989

  • Close Pierre, ULiège
  • Declercq Wim, UGent
  • Detours Vincent, ULB

Translationeel en klinisch onderzoek: 27 projecten - € 8 745 680

 Asbest: 6 projecten - € 1 771 000 

Laatst aangepast op: 8/11/2021

Gesteunde projecten

Team van Professor Frédéric Lemaigre

Team van Professor Frédéric Lemaigre

de Duve Institute Het team aan het woord Cholangiocarcinoom, of kanker van de galgangen, is de tweede meest voorkomende vorm van leverkanker . De incidentie stijgt en de behandelingen blijven weinig...
Teams van Professor Denis Franchimont en dokter Séverine Vermeire

Teams van Professor Denis Franchimont en dokter Séverine Vermeire

Onze doelstelling is de prekanker/kankerletsels van de dikke darm te karakteriseren door de ontstekingscellen die de kankercellen moeten elimineren te identificeren en te kwantificeren, alsook de genetische anomalieën binnen de prekanker/kankerletsels van de dikke darm te identificeren.

Team van Professeur Stein Aerts

Katholieke Universiteit Leuven Centrum Menselijke Erfelijkheid Herestraat 49, 3000 Leuven Toegekend bedrag: € 100.000, verdeeld over 2 jaar

Onderzoekers in de kijker

Onderzoeker in de kijker | Prof. Vincent Grégoire

Wetenschappelijk onderzoek richt zich niet enkel op de oorzaken en mechanismen van kanker, maar verbetert ook de tools om de ziekte te behandelen. Professor Vincent Grégoire en zijn team proberen radiotherapie doeltreffender te maken en tegelijk de omliggende weefsels rond de tumor te sparen.
Dr. Alessandra Camboni

Postdoctorale mandaten | Dr. Alessandra Camboni: De vruchtbaarheid na kanker herstellen

Een behandeling tegen kanker kan een leven redden, maar een patiënt ook onvruchtbaar maken. Tegenwoordig is het proberen behouden van de vruchtbaarheid een integraal onderdeel van de kankerzorg. In kader van het mandaat van Stichting tegen Kanker zet dr. Alessandra Camboni samen met haar team haar onderzoek voort naar de ontwikkeling van een kunstmatige eierstok om de vruchtbaarheid na kanker te herstellen.

Getuigenissen

“Mijn verhaal begon enkele dagen na nieuwjaar, wanneer iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid wenst. Ik voel een minuscuul bolletje in mijn borst, te vergelijken met een kleine rijstkorrel. Ik ben in verlof, dus ik ga dezelfde dag naar mijn dokter. Zij voelt niets, maar schrijft me voor alle zekerheid toch een echografie voor.Lees verder