Projectoproep Grants 2020 laureaten

 

Om de twee jaar lanceert Stichting tegen Kanker een oproep naar onderzoeksprojecten in de oncologie om fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek te financieren.  Dit jaar zijn 63 innoverende en veelbelovende kankeronderzoeksprojecten van verschillende universiteiten en ziekenhuisinstellingen in het hele land geselecteerd. Dankzij de vrijgevigheid van de donateurs kan € 23,8 miljoen over de projecten worden verdeeld.

De financiering is als volgt verdeeld:

  • In fundamenteel onderzoek: 30 projecten geselecteerd voor een totaal budget van € 13 284 989.
  • In translationeel en klinisch onderzoek: 27 projecten geselecteerd voor een totaal budget van € 8 745 680.
  • De gerichte oproep voor kankers gelinkt aan de blootstelling aan "Asbest" heeft toegelaten om 6 projecten te selecteren voor een totaal budget van € 1 771 000.

Fundamenteel onderzoek: 30 projecten - € 13 284 989

  • Close Pierre, ULiège
  • Declercq Wim, UGent
  • Detours Vincent, ULB

Translationeel en klinisch onderzoek: 27 projecten - € 8 745 680

 Asbest: 6 projecten - € 1 771 000 

Laatst aangepast op: 8/11/2021

Gesteunde projecten

Team van professor Tim Lammens

Acute myeloïde leukemie bij kinderen is een zeldzame ziekte met een vaak ernstige prognose. De eerste behandeling slaat meestal goed aan, maar ongeveer 40% van de kinderen hervalt. Professor Lammens en zijn team willen onderzoeken waarom zoveel kinderen hervallen. In tweede instantie willen ze doeltreffender behandelingen ontwikkelen om deze recidieven te voorkomen.

Team van Professor Stefan Sunaert

Katholieke Universiteit Leuven Universitaire Ziekenhuis Department of Radiology Herestraat 49 3000 Leuven Toegekend bedrag: € 80 000, verdeeld over 4 jaar
Team van professor Vincent Detours

Team van professor Vincent Detours

Stichting tegen Kanker zal ons helpen om een volledige catalogus op te stellen van de door ADAR veroorzaakte wijzigingen in het RNA in borstkankercellen en om deze met de wetenschappelijke gemeenschap te delen

Onderzoekers in de kijker

Mandats postdoctoraux - Valérie Fonteyne

Postdoctorale mandaten | Pr Valérie Fonteyne

Prof. Dr. Valérie Fonteyne wist als kind al dat ze ‘iets wetenschappelijks’ wilde doen. Lange tijd twijfelde ze tussen geneeskunde en biotechnologie. Een persoonlijk verlies deed de puzzel uiteindelijk in elkaar vallen in het voordeel van het eerste. De focus in kader van dit postdoctoraal mandaat ligt op de optimalisatie van bestraling bij prostaatkanker.

Grant dr. Barbara De Moerloose (UZ Gent): Nieuwe hoop voor leukemiepatiëntjes

“Hé, wat ziet ze toch altijd bleek?”, “Heeft hij alweer koorts?” Of “Waar komen die blauwe plekken toch vandaan?” De symptomen van kinderleukemie zijn niet altijd evident of typisch. De schok als de diagnose uiteindelijk valt des te groter. Loodzware gesprekken, bijna onmogelijke behandelingen, angst en tranen… Maar ook hoop. Omdat de wereld niet stilstaat en de wetenschap al helemaal niet. Vraag dat maar aan dr. Barbara De Moerloose (UZ Gent). En vergeet niet dat dit onderzoek ook mogelijk is dankzij uw steun.

Getuigenissen

Josiane cancer sein métastasé
Josiane vecht al vier jaar tegen uitgezaaide borstkanker. De ziekte heeft haar prioriteiten verlegd en bracht zeker ook moeilijke tijden, maar Josiane blijft vechten met verve en geniet van de positieve momenten. Met dank aan een geweldig team: haar man, zorgverleners, familie en vrienden.Lees verder