Energie- (en eiwit-)rijke vezelarme drinkvoeding

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)
 
Energie: 307 kcal - Eiwitten: 8.5 g (voedingswaarde per portie)
Bijvoeding, Herfst, Recepten bij kanker, Winter, Lente, Zomer, Vegetarisch, Nagerechten & tussendoortjes

Ingrediënten

Ingrediënten (1portie)
  • 100 ml volle melk
  • 50 ml volle room
  • 15 g volle melkpoeder (of 3 maatschepjes eiwitpoeder*)
  • 50 ml water
 
* Dit energierijk recept met melkpoeder levert 307 kcal en 8,3 g eiwitten. Voor een energie- én eiwitrijk recept, vervang je de melkpoeder door eiwitpoeder. Die is verkrijgbaar bij de apotheek. 

Bereidingswijze

Neem 50 ml water en los de melkpoeder in het water op zodat er zeker geen klontertjes overblijven. Warm de volle melk en de room samen op in de microgolfoven of in de pan. Voeg het opgeloste melkpoeder toe en meng goed. Drink warm of koud. Voeg naar smaak oploskoffie, cacao, vanille of koffie-extract, grenadine, siroop, honing,... toe.

Bewaartips

Bewaar ze niet langer dan 1 dag, goed afgedicht in de koelkast (lager dan 7 °C). Ze worden best zo snel mogelijk geconsumeerd. Bewaar je ze te lang, dan verkleuren ze en verliezen ze hun smaak.
Als je ze na bereiding niet onmiddellijk serveert, moet je ze nog eens goed opkloppen of omroeren.
 
Dit is een recept van Benedicte Defever, voedingsdeskundige-diëtiste, met jarenlange ervaring in de klinische voeding, waar bijvoeding tot behoort. Meer weten over bijvoeding? Hoe gebruiken, hoelang, wat met terugbetaling enz.? Lees er hier alles over.