30 - 35 minuten

Garnalen en cashewnoten in ananas salade

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)
 
Energie: 520 kcal - Eiwitten: 21.2g
Recepten bij kanker, Salades, Visgerechten

Ingrediënten 4 porties

2 kleine ananassen
220 g knolselder zonder schil
220 g gekookte, gepelde garnalen
120 g geroosterde, ongezouten cashewnoten
4 eetlepels citroensap
1 ei
4 eetlepels basterdsuiker
2 eetlepels dragonazijn
2 theelepels verse, fijngehakte dragon
140 ml ongeklopte slagroom (40 % vet)

Bereidingswijze

Halveer de ananas voorzichtig en laat de groene bladeren zitten.
Snij het vruchtvlees voorzichtig weg. Zorg ervoor dat er een
rand van 5 mm aan de binnenkant van de schil over blijft. Snij
het vruchtvlees in blokjes. Was de knolselder en snij in blokjes.

Doe de ananasblokjes samen met de garnalen, de cashewnoten
en de knolselder in een kom. Voeg het citroensap toe en roer
alles goed door elkaar. Vul de halve uitgeholde ananas en laat
koud worden in de koelkast.

Roer in een vuurvaste kom het ei en de basterdsuiker door
elkaar. Zet de kom in een pan met zacht kokend water en roer
de azijn en dragon door het mengsel. Blijf roeren tot het
mengsel dikker wordt. Haal de kom uit de pan en laat het
mengsel volledig afkoelen. Roer af en toe.

Klop de slagroom halfstijf en meng deze door het eimengsel.

Giet de dressing over de salade in de uitgeholde ananas.

Variatie

Vervang de cashewnoten door een notenmengeling. Gebruik bleekselderij in plaats van knolselder. Gebruik gewone azijn in plaats van dragonazijn.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.